Klasszikus

A hét portréja: Jeney Zoltán

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
A legendás Új Zenei Stúdió alapítótagja, a kortárs magyar zeneszerzés egyik kiemelkedő alakja, aki szerzeményeivel számos filmalkotást is hozzásegített a sikerhez, március 4-én ünnepli 64. születésnepját.

Jeney Zoltán 1943. március 4-én született Szolnokon. Zeneszerzési tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán zenei szakközépiskolában Pongrácz Zoltánnál kezdte, majd Farkas Ferenc növendékeként a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, végül 1967-68-ban a római Santa Cecilia Akadémián Goffredo Petrassi mesteriskolájában fejezte be.

1970-ben Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Sáry Lászlóval, Simon Alberttel és Vidovszky Lászlóval együtt megalapította az Új Zenei Stúdiót. Egy évvel később Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéhez írt zenét, ezt számos további filmes felkérés követte, közül csak néhány példa: Szarvassá vált fiúk, Jelbeszéd, Jób lázadása.

1974-ben az Új Zenei Stúdióval három koncertet adott Párizsban. 1978-ban a görögországi Delphiben álmában felfedezett egy pszeudo-modális skálarendszert, amely két, egymást 12 fokra kiegészítő ógörög skálán alapul. E rendszert a még abban az évben bemutatott, Kallimakhosz himnuszára írott, Apollónhoz című kantátájában használta először.

1984-es svédországi turnéja során kilenc koncerten harminc műve hangzott el, ezekből öt világpremier. 1985-ben vendégkutató volt New York-ban, a Columbia egyetemen. Tengerentúli tartózkodása idején több egyetemre is meghívták előadóként, a New York-i Experimental Intermedia Foundation pedig portrékoncertet adott a tiszteletére.

1988-89-ben DAAD-ösztöndíjjal tartózkodott Nyugat-Berlinben. Vendégprofesszorként dolgozott 1981-ben Lengyelországban, 1986-ban a győri nyári zeneszerzői szemináriumon, 1988-ban Amsterdamban a Gaudeamus Alapítvány kurzusán, 1999-ben a chicagói North Western University-n, 2000-ben Münsterben.

A Zeneakadémián Kroó György felkérésére kezdett tanítani. 1986 és 1995 között a zenetudományi tanszak tanára volt, 1995-től a zeneszerzés és karmesterképző tanszék vezetője. 1999-től a Zeneakadémia Mestertestületének elnöke, 2002-től a Doktoriskola vezetője.

Érdemes művész, 1993 óta a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia tagja. 1993 és 1996 között a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke, 1993-tól 1999-ig az Új Zene Nemzetközi Társasága (ISCM) elnökségének tagja, 1996 és 1999 között egyben alelnöke.

A Budapesti Fesztiválzenekar 1993-ban rendelte meg a később hat részessé alakuló oratórium, a Halotti szertartás első részét, a Commendatio aminae-t, amely 1994-ben a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén Yehudi Menuhin vezényletével szólalt meg először. A Halotti szertartás II.-III. részének a bemutatója a Dobszay László által szervezett Cantus Planus konferencia egyik hangversenyén hangzott el 2000-ben. Az 1987 óta készülő művet Jeney Zoltán 2005-ben fejezte be, az ősbemutatót 2005. október 22-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében tartották a Nemzeti Hangversenyteremben: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Kocsis Zoltán vezénylete, az énekes szólistákon kívül közreműködött az Amadinda Ütőegyüttes is.

Jeney Zoltán így vall Halotti szertartás című alkotásáról: „A mű szerkezete a halotti szertartás középkori menetét követi, de a liturgikus szövegek a latin mellett héber, görög, német és ószláv nyelven is megszólalnak. A műben megjelennek 20. századi magyar és olasz költemények (Orbán Ottó, Pilinszky János, Tandori Dezső, Weöres Sándor, illetve Laura Romani versei), temetési népénekek is. Zeneileg a műnek három alapeleme van: az egyik az a 128 hangból álló sor, amely először a művet bevezető mottóban hangzik el, majd különböző változataival átszövi a teljes darabot. A másik a temetési szertartás gregorián énekhanganyaga, amely a sokrétű zeneszerzői megmunkálás során mai hangzásvilágba integrálódik. A harmadik alapelem a hatfokú „pszeudo-modális” hangrendszer.”

Kurtág György ezt írta Jeney Zoltánnak címzett levelében, annak utóiratában: „Számomra a Halotti szertartás bemutatója a magyar zenetörténet ünnepe. Nagy mű született.” (Holmi, 2006. július)

Jeney Zoltán díjai:
1979: Kassák-díj (a párizsi magyar irodalmi folyóirattól, a Magyar Műhelytől)
1982: Erkel Ferenc-díj
1988: Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj (a Bartók-Pásztory Alapítványtól)
1990: Érdemes Művész
2001: Kossuth-díj
2006: Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj másodszor; AEGON Művészeti Társdíj

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.