Klasszikus

A hét portréja: Johann Joachim Quantz

2006.07.10. 00:00
Ajánlom
A német fuvolaművész, zeneszerző, zenei író és fuvolakészítő 1697. január 30-án született a Göttingen melletti Oberschedenben. 1708-ban kezdett zenét tanulni nagybátyjától, egy merseburgi városi zenésztől, aki azonban három hónap múlva meghalt.

Quantz 1713-ig Fleischacknál folytatta zenei tanulmányait, ezalatt kipróbálta a legtöbb vonós hangszert, valamint az oboát és a trombitát. 1714-ben Pirnában nagy hatással voltak rá Vivaldi hegedűversenyei.

1716-ban elfogadta a meghívást Drezda városi zenekarába, s kisebb megszakításokkal 1741-ig itt tartózkodott. Közben 1717-ben néhány hónapot Bécsben töltött, ahol ellenpontot tanult Fux egykori tanítványától, Zelenkától. 1718-tól II. Ágost lengyel választófejedelem oboistája volt, majd fuvolista lett. 1728-ban Frigyes porosz trónörökös előtt játszott, aki ettől kezdve évente egy-két alkalommal fuvolaoktatást kért tőle. 1741-től végleg Nagy Frigyes szolgálatába állt annak berlini és potsdami udvarában. Itt halt meg 1773. július 12-én.

Carl Philipp Emanuel Bachhal, Graunnal és Bendával együtt a gáláns stílus berlini képviselője volt. Több mint háromszáz, Vivaldi stílusát követő fuvolaversenyt komponált, amelyek közül mintegy kétszázötven maradt fenn. Kétszázharmincöt fuvolaszonátát, szolfeggiókat és variációkat is írt ugyancsak fuvolára; néhány dala, himnusza is fennmaradt. Fő műve mégis egy írásmű, az 1752-ben kiadott Fuvolaiskola, amely a következő századokban is mértékadó maradt, s felbecsülhetetlenül értékes információkat nyújt a korabeli zenei ízlésről, a kompozíciós és az előadói gyakorlatról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.