Klasszikus

A hét portréja: Johann Joachim Quantz

2006.07.10. 00:00
Ajánlom
A német fuvolaművész, zeneszerző, zenei író és fuvolakészítő 1697. január 30-án született a Göttingen melletti Oberschedenben. 1708-ban kezdett zenét tanulni nagybátyjától, egy merseburgi városi zenésztől, aki azonban három hónap múlva meghalt.

Quantz 1713-ig Fleischacknál folytatta zenei tanulmányait, ezalatt kipróbálta a legtöbb vonós hangszert, valamint az oboát és a trombitát. 1714-ben Pirnában nagy hatással voltak rá Vivaldi hegedűversenyei.

1716-ban elfogadta a meghívást Drezda városi zenekarába, s kisebb megszakításokkal 1741-ig itt tartózkodott. Közben 1717-ben néhány hónapot Bécsben töltött, ahol ellenpontot tanult Fux egykori tanítványától, Zelenkától. 1718-tól II. Ágost lengyel választófejedelem oboistája volt, majd fuvolista lett. 1728-ban Frigyes porosz trónörökös előtt játszott, aki ettől kezdve évente egy-két alkalommal fuvolaoktatást kért tőle. 1741-től végleg Nagy Frigyes szolgálatába állt annak berlini és potsdami udvarában. Itt halt meg 1773. július 12-én.

Carl Philipp Emanuel Bachhal, Graunnal és Bendával együtt a gáláns stílus berlini képviselője volt. Több mint háromszáz, Vivaldi stílusát követő fuvolaversenyt komponált, amelyek közül mintegy kétszázötven maradt fenn. Kétszázharmincöt fuvolaszonátát, szolfeggiókat és variációkat is írt ugyancsak fuvolára; néhány dala, himnusza is fennmaradt. Fő műve mégis egy írásmű, az 1752-ben kiadott Fuvolaiskola, amely a következő századokban is mértékadó maradt, s felbecsülhetetlenül értékes információkat nyújt a korabeli zenei ízlésről, a kompozíciós és az előadói gyakorlatról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.