Klasszikus

A hét portréja: Karol Szymanowski

2007.10.01. 00:00
Ajánlom
Szymanowskit számos európai hatás érte, amely zenéjét bizonyos fokig eklektikussá tette, bár egyéni mondanivalója és sajátos kifejezésmódja tagadhatatlan. Különösen erőteljes ritmikája és harmóniai gazdagsága ad pompás lehetőséget a szláv népzene hiteles interpretálására.

A lengyel-ukrajnai Timosovkában született 1882. október 3-án. Első zongoraóráit apjától kapta, majd egy nagynénje tanította. 1900-ban néhány kitűnő zongoradarabot írt, egy évvel később Varsóban folytatta tanulmányait. Itt később diáktársaival megalakította az Ifjú Lengyel Zeneszerzők Társaságát, amelynek 1906-ban adott nyilvános hangversenyén Szymanowski számos kompozíciója hangzott el. Ugyanez évtől Berlinben és Lipcsében tanult tovább, ahol átmenetileg Richard Strauss és Reger hatása alá került. 1908-ig maradt Berlinben, majd visszatért hazájába, és utazgatni kezdett Európa különböző városaiba. Ebben az időben Szkrjabin hatott rá. 1912-14 között Bécsben élt, ez idő tájt keleti témakörök érdekelték. Az első világháború kitörése előtt Párizsban Ravel stílusa tett rá mély benyomást. 1921-ben az Egyesült Államokban járt. 1926-ban a varsói konzervatórium igazgatója lett, később a zeneakadémia elnöke, tüdőbaja azonban rövidesen visszavonulásra késztette. Svájcban és Franciaországban próbálta gyógyíttatni magát, Lausanne-ban halt meg, 1937. március 29-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.