Klasszikus

A hét portréja: Kertész István

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Kertész István kiemelkedő tehetségű zenész volt, aki a 20. század szerzőinek elhivatott tolmácsolója volt, Bartók mellett Sztravinszkij, Henze és Britten műveit részesítette előnyben. Negyvenhárom évesen úszás közben vesztette életét Izrael partjainál.

Budapesten született 1929. augusztus 28-án, és Kfar Saba közelében hunyt el 1973. április 16-án. Pályája csúcsán lévő, érett muzsikus volt már ekkor, tehetségét operákban, oratóriumokban és a szimfonikus repertoárban is bizonyította.

Gyermekkorában hegedült és zongorázott, 1947-től a Zeneakadémia hallgatója lett, Kodály Zoltántól zeneszerzést, Weiner Leótól kamarazenét tanult. 1949 és 1953 között Somogyi Lászlónál végezte el a karmesterképző tanszakot, és nagy hatással volt rá Otto Klemperer, aki ekkor az Operaház karmestere volt. Kertész 1949-től a Győri Szimfonikusokat vezette, majd 1955-ben debütált az Operaházban Verdi Rigoletto című operájával. Az 1956-os események miatt családjával kénytelen volt elhagyni az országot. Egy évig a római Szent Cecília Akadémián Fernando Previtalinál tanult tovább, majd 1958-ban az akkori Német Szövetségi Köztársaságban telepedett le, később német állampolgár is lett.

Kertész István 1958-1961-ig Augsburgban a Városi Színház főzeneigazgatója volt. 1960-ban debütált Angliában a Royal Liverpool Filharmonikus Zenekarral, majd a Londoni Szimfonikusok élén 1961-ben. A nagysikerű amerikai bemutatkozás is 1961-ben történt, ezúttal az NDR Szimfonikus Zenekart vezényelte. Kertész István 1963 és 1964 között a Nyugat-Berlini Opera igazgatójaként dolgozott, ezután 1966-ig a kölni opera főzeneigazgatói posztját töltötte be. Itt többször vezényelte Mozart operáit, és először mutatta be a Szovjetúnión kívül Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának eredeti változatát.

1966-ban mutatkozott be a Covent Gardenben Verdi Álarcosbáljával. Ezt követően a Londoni Szimfonikus Zenekarral világkörüli turnéra utazott, majd Pierre Monteux után őt nevezték ki e zenekar fődirigensének. 1969-ben a New York-i Filharmonikusokat is vezényelte. 1970-ben hazalátogatott Magyarországra, ahol a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát dirigálta és a Magyar Állami Hangversenyzenekarral hanglemezfelvételt készített. 1971-től ismét kölni évek következtek, a Gürzenich Zenekar karmesteri tisztségét töltötte be haláláig.

Kertész István több nevezetes felvételt vezényelt. Dvorák, Brahms és Schubert összes szimfóniáját rögzítette, a Decca cégnél Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját vette fel Christa Ludwiggal és Walter Berryvel, és ő vezényelte Kodály Háry János című operájának első nyugat-európai lemezfelvételét is a Londoni Szimfonikusok élén. Szintén a Deccánál adták ki Dvorák Requiemjét és Kodály Psalmus Hungaricus-át tartalmazó lemezét.

Németországban ő mutatta be Britten Billy Budd című operáját, és Bécsben a Háborús Requiemet ugyanettől a szerzőtől. Halála előtt nem sokkal a Chicagói Szimfonikusokkal szintén Britten Háborús Requiemjét adta elő, olyan neves szólistákkal, mint Phyllis Curtin, Robert Tear, John Shirley-Quirk. Az előadás drámai mélysége feledhetetlen élményt szerzett a hallgatóságnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.