Klasszikus

A hét portréja: Kertész István

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Kertész István kiemelkedő tehetségű zenész volt, aki a 20. század szerzőinek elhivatott tolmácsolója volt, Bartók mellett Sztravinszkij, Henze és Britten műveit részesítette előnyben. Negyvenhárom évesen úszás közben vesztette életét Izrael partjainál.

Budapesten született 1929. augusztus 28-án, és Kfar Saba közelében hunyt el 1973. április 16-án. Pályája csúcsán lévő, érett muzsikus volt már ekkor, tehetségét operákban, oratóriumokban és a szimfonikus repertoárban is bizonyította.

Gyermekkorában hegedült és zongorázott, 1947-től a Zeneakadémia hallgatója lett, Kodály Zoltántól zeneszerzést, Weiner Leótól kamarazenét tanult. 1949 és 1953 között Somogyi Lászlónál végezte el a karmesterképző tanszakot, és nagy hatással volt rá Otto Klemperer, aki ekkor az Operaház karmestere volt. Kertész 1949-től a Győri Szimfonikusokat vezette, majd 1955-ben debütált az Operaházban Verdi Rigoletto című operájával. Az 1956-os események miatt családjával kénytelen volt elhagyni az országot. Egy évig a római Szent Cecília Akadémián Fernando Previtalinál tanult tovább, majd 1958-ban az akkori Német Szövetségi Köztársaságban telepedett le, később német állampolgár is lett.

Kertész István 1958-1961-ig Augsburgban a Városi Színház főzeneigazgatója volt. 1960-ban debütált Angliában a Royal Liverpool Filharmonikus Zenekarral, majd a Londoni Szimfonikusok élén 1961-ben. A nagysikerű amerikai bemutatkozás is 1961-ben történt, ezúttal az NDR Szimfonikus Zenekart vezényelte. Kertész István 1963 és 1964 között a Nyugat-Berlini Opera igazgatójaként dolgozott, ezután 1966-ig a kölni opera főzeneigazgatói posztját töltötte be. Itt többször vezényelte Mozart operáit, és először mutatta be a Szovjetúnión kívül Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának eredeti változatát.

1966-ban mutatkozott be a Covent Gardenben Verdi Álarcosbáljával. Ezt követően a Londoni Szimfonikus Zenekarral világkörüli turnéra utazott, majd Pierre Monteux után őt nevezték ki e zenekar fődirigensének. 1969-ben a New York-i Filharmonikusokat is vezényelte. 1970-ben hazalátogatott Magyarországra, ahol a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát dirigálta és a Magyar Állami Hangversenyzenekarral hanglemezfelvételt készített. 1971-től ismét kölni évek következtek, a Gürzenich Zenekar karmesteri tisztségét töltötte be haláláig.

Kertész István több nevezetes felvételt vezényelt. Dvorák, Brahms és Schubert összes szimfóniáját rögzítette, a Decca cégnél Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját vette fel Christa Ludwiggal és Walter Berryvel, és ő vezényelte Kodály Háry János című operájának első nyugat-európai lemezfelvételét is a Londoni Szimfonikusok élén. Szintén a Deccánál adták ki Dvorák Requiemjét és Kodály Psalmus Hungaricus-át tartalmazó lemezét.

Németországban ő mutatta be Britten Billy Budd című operáját, és Bécsben a Háborús Requiemet ugyanettől a szerzőtől. Halála előtt nem sokkal a Chicagói Szimfonikusokkal szintén Britten Háborús Requiemjét adta elő, olyan neves szólistákkal, mint Phyllis Curtin, Robert Tear, John Shirley-Quirk. Az előadás drámai mélysége feledhetetlen élményt szerzett a hallgatóságnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.