Klasszikus

A hét portréja: Leonid Kogan

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
Kogant az egyik legkiválóbb technikával és kivételes tónussal rendelkező művészek között tartják számon. Repertoárján tizennyolc hegedűverseny szerepelt és számos kortárs zeneszerző dedikálta számára műveit. Ötvennyolc éves korában egy vonatút során hunyt el, miközben koncertezni utazott.

Leonid Kogan szovjet (ukrán) hegedűművész 1924. november 14-én született Dnyetropetrovszkban, Ukrajnában és 1982. november 17-én hunyt el. Kogan édesapja amatőr hegedűs volt, és korán felfedezte fia tehetségét. A család Moszkvába költözött, hogy a gyermek megfelelő zenei képzést kaphasson. Tíz éves korában Abram Jampolszkijnál tanult, majd tizenkét éves korától Jacques Thibaud lett a mestere. Thibaud otthonába fogadta a fiút, hogy gyorsabb haladása érdekében mindennapi adhasson neki hegedűórákat.

Leonid Kogan a Moszkvai Központi Zeneiskolában tanult, majd a Moszkvai Zeneakadémián (1943-48), ahol később posztgraduális képzésben is részesült (1948-1951). Még iskolai évei alatt végigkoncertezte a Szovjetuniót, és megosztott első díjat nyert a prágai Világifjúsági találkozón. 1951-ben megnyerte a brüsszeli Queen Elisabeth Versenyt, Paganini I. hegedűversenyének káprázatos előadásával, melyet a híres Sauret kadenciával játszott. A Szovjetunióban Brahms Hegedűversenyével debütált, melyet a Moszkvai Filharmonikusokkal játszott a Moszkvai Zeneakadémia Nagytermében. 1955-ben Párizsba és Londonba utazott szólókoncert-körútra, majd a következő években Dél-Amerikába és az USA-ba.

Számos kortárs zeneszerző dedikált számára műveket. 1952-ben a Moszkvai Zeneakadémia tanára lett, 1980-tól pedig az olaszországi, siennai Chigiana Akadémia professzora volt. Kogan Elizaveta Gilelsz-t, Emil Gilelsz zongoraművész testvérét vette feleségül, fiuk, Pavel szintén elismert hegedűművész.

A húrokból egyenletes, telt hangzást tudott kicsalni, anélkül, hogy a magas állásokban elhalna a hang. Ez feltehetőleg kiváló jobb kar-technikájának tudható be. Két Guarnieri del Gesú hegedűn játszott, egy 1726-os ex-Colin és egy 1733-as ex-Burmester típusún, bár egyik sem volt saját tulajdona, a szovjet kormánytól kölcsönözte őket.

Emil Gilelsszel és Msztyiszlav Rosztropoviccsal játszott kamarazenét, Beethoven-, Schumann-, Csajkovszkij-, Saint-Saens- és Brahms-triókat adtak elő. Később Szvetlanovval és Luzanovval újabb triót hozott létre. Kogan volt az első szovjet művész, aki eljátszotta Berg Hegedűversenyét. Az RCA kiadónál rögzített Hacsaturján Hegedűverseny legendássá vált. Több, mint harminc lemezt vett fel az Arlecchino kiadónál, és az EMI cég számára is készített felvételeket, nemrég jelent meg egy négy CD-t tartalmazó albuma.

Leonid Kogan ötvennyolc éves korában hunyt el. 1955-ben Érdemes művész, 1964-ben A Szovjetunió Művésze, 1965-ben Lenin-díj elismerésben részesült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.