Klasszikus

A hét portréja: Leonid Kogan

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
Kogant az egyik legkiválóbb technikával és kivételes tónussal rendelkező művészek között tartják számon. Repertoárján tizennyolc hegedűverseny szerepelt és számos kortárs zeneszerző dedikálta számára műveit. Ötvennyolc éves korában egy vonatút során hunyt el, miközben koncertezni utazott.

Leonid Kogan szovjet (ukrán) hegedűművész 1924. november 14-én született Dnyetropetrovszkban, Ukrajnában és 1982. november 17-én hunyt el. Kogan édesapja amatőr hegedűs volt, és korán felfedezte fia tehetségét. A család Moszkvába költözött, hogy a gyermek megfelelő zenei képzést kaphasson. Tíz éves korában Abram Jampolszkijnál tanult, majd tizenkét éves korától Jacques Thibaud lett a mestere. Thibaud otthonába fogadta a fiút, hogy gyorsabb haladása érdekében mindennapi adhasson neki hegedűórákat.

Leonid Kogan a Moszkvai Központi Zeneiskolában tanult, majd a Moszkvai Zeneakadémián (1943-48), ahol később posztgraduális képzésben is részesült (1948-1951). Még iskolai évei alatt végigkoncertezte a Szovjetuniót, és megosztott első díjat nyert a prágai Világifjúsági találkozón. 1951-ben megnyerte a brüsszeli Queen Elisabeth Versenyt, Paganini I. hegedűversenyének káprázatos előadásával, melyet a híres Sauret kadenciával játszott. A Szovjetunióban Brahms Hegedűversenyével debütált, melyet a Moszkvai Filharmonikusokkal játszott a Moszkvai Zeneakadémia Nagytermében. 1955-ben Párizsba és Londonba utazott szólókoncert-körútra, majd a következő években Dél-Amerikába és az USA-ba.

Számos kortárs zeneszerző dedikált számára műveket. 1952-ben a Moszkvai Zeneakadémia tanára lett, 1980-tól pedig az olaszországi, siennai Chigiana Akadémia professzora volt. Kogan Elizaveta Gilelsz-t, Emil Gilelsz zongoraművész testvérét vette feleségül, fiuk, Pavel szintén elismert hegedűművész.

A húrokból egyenletes, telt hangzást tudott kicsalni, anélkül, hogy a magas állásokban elhalna a hang. Ez feltehetőleg kiváló jobb kar-technikájának tudható be. Két Guarnieri del Gesú hegedűn játszott, egy 1726-os ex-Colin és egy 1733-as ex-Burmester típusún, bár egyik sem volt saját tulajdona, a szovjet kormánytól kölcsönözte őket.

Emil Gilelsszel és Msztyiszlav Rosztropoviccsal játszott kamarazenét, Beethoven-, Schumann-, Csajkovszkij-, Saint-Saens- és Brahms-triókat adtak elő. Később Szvetlanovval és Luzanovval újabb triót hozott létre. Kogan volt az első szovjet művész, aki eljátszotta Berg Hegedűversenyét. Az RCA kiadónál rögzített Hacsaturján Hegedűverseny legendássá vált. Több, mint harminc lemezt vett fel az Arlecchino kiadónál, és az EMI cég számára is készített felvételeket, nemrég jelent meg egy négy CD-t tartalmazó albuma.

Leonid Kogan ötvennyolc éves korában hunyt el. 1955-ben Érdemes művész, 1964-ben A Szovjetunió Művésze, 1965-ben Lenin-díj elismerésben részesült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.