Klasszikus

A hét portréja: Luciano Berio

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
Berio a 20. század második felének egyik legjelentősebb olasz komponistája, az avantgarde irányzat vezetője volt. Olaszországban ő alapította az első elektronikus zenei stúdiót, és egy új folyóirat, az Incontri musicali létrehozása is az ő nevéhez fűződik.

1925. október 24-én született Onegliaban (Liguria). Édesapja és nagyapja orgonisták voltak, Berio tőlük kapta az első zenei útmutatásokat. Későbbi képzése intézményes keretek között zajlott. A II. világháború után Milánóban jogot tanult, illetve a konzervatóriumban Ghedini zeneszerzés-tanítványa volt, akinek hatására pályáját neoklasszicista szerzőként kezdte. Eközben megismerkedett Cathy Berberian amerikai énekesnővel, akit feleségül vett. Nászútjukat Tanglewoodban töltötték, ahol Berio találkozott Dallapiccolával, s a tanítványa lett. Szintén Amerikában találkozott Ussachevskyvel és Lueninggel, az elektronikus zene képviselőivel.

Miután visszatért Európába, 1953-ban megalapította az Olasz Rádión belül működő Studio di Fonologiát, az első elektronikus zenei stúdiót Olaszországban, amelynek 1959-ig vezetője volt. Incontri musicali címmel új zenei folyóiratot indított. 1960-tól a tanglewoodi Berkshire Music Center, 1962-től az oaklandi Mills College tanára volt, 1965-72 között a New York-i Julliard School of Musicban oktatott zeneszerzést.

1969-ben keletkezett legjelentősebb Amerikában írott műve, a nyolc énekhangra és zenekarra készült Sinfonia. Válása után visszatért Európába. Párizsban komponálta Voci, valamint Coro című darabjait. 1987-ben Milánóban „Tempo Reale” néven kutatóintézetet alapított. A modern zenét televíziós műsorokon keresztül is népszerűsítette. 2003. május 27-én hunyt el Rómában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.