Klasszikus

A hét portréja: Maurice André

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Édesapja bányász volt, aki hamar felfedezte fia tehetségét. Pénz nem volt Maurice taníttatására, ezért egy katonazenekarhoz kellett csatlakoznia, de 18 éves korában elhárultak az anyagi gondok: beiratkozhatott a párizsi Conservatoire-ba. Onnanól kezdve versenygyőzelmek és felfelé ívelő karrier jellemzi a május 21-én 75. születésnapját ünneplő művész pályáját.

Francia trombitaművész. 1933. május 21-én látta meg a napvilágot Alès-ban, Észak-Franciaországban. Édesapja bányász volt, és emellett amatőr zenész – trombitán játszott. Az ő biztatására kezdett el fia is zenét tanulni tíz éves korában. Maurice négy évvel később, apja nyomdokait követve bányásznak állt. Az idős André azonban, felfedezve tehetségét, Leon Barthélémyhez küldte, hogy ott vegyen további trombitaleckéket.

Maurice André pénz hiányában nem kerülhetett be a párizsi Conservatoire-ba, tanára tanácsára azonban csatlakozott egy katonazenekarhoz. 18 évesen aztán már finanszírozni tudta tanulmányit a nagy hírű intézményben, ahol Raymond Sabarich növendéke lett. Már az első két évben több zenei versenyt megnyert. 1953-tól egyszerre két professzionális együttes, a Lamoureux Concert Association Orchestra és a Radio France Philharmonic Orchestra tagjaként működött 1960-ig, illetve ’62-ig. 1955-ben Genfben elnyerte az ott megrendezett nemzetközi verseny első díját. 1963-ban az Opéra Comique-nál kapott állást. Ugyanebben az évben, 30 évesen újabb versenyt nyert, ezúttal Münchenben.

Ezt követően kezdte meg szóló-karrierjét, valamint első felvételei is ekkor készültek az Eratonál. Később az EMI-hoz szerződőtt, de a Deutsche Gramophonnál és a Philipsnél is jelentek meg lemezei. A trombitarepertoár szűk volta miatt oboa, hegedű és más hangszeres átiratokat is játszani kezdett. 2003-ra felvételeinek száma meghaladta a 300-at. 1979-ben tartották az első Maurice André Trombitaversenyt. Repertoárja főleg a barokk mesterek, Bach, Telemann, Torelli és Albinoni műveire koncentrál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.