Klasszikus

A hét portréja: Meixner Mihály

2008.11.10. 00:00
Ajánlom
Meixner Mihály hangját nagyon sokan ismerik: az utóbbi időkben élőben a Mi ez a szép? című műsorban a Magyar Katolikus Rádión, és a TIT Szabadegyetem előadásain hallhatjuk legtöbbször. Az Erkel-díjas zenei szerkesztő, műsorvezető november 13-án ünnepli 80. születésnapját.

Meixner Mihály 1928. november 13-án született Budapesten. A Nemzeti Zenedében és az Állami Zenekonzervatóriumban Szervánszky Endre és Major Ervin növendéke volt, Vaszy Viktortól pedig vezénylésből vett magánórákat. 1957-ben lett a Magyar Rádió munkatársa. Először szerkesztőként dolgozott, majd osztályvezető volt 1976 és 1992 között, 1994-ig főmunkatársként működött, 1993/94-ben a szerkesztőségi tanács elnöke volt, 1994-től szerződéses munkatárs lett. Kun Imrét Meixner Mihály követte a Magyar Rádió Nemzetközi Zenei Műsorcsere rovat élén, melynek köszönhetően Európa számos rádiójában megfordult, sok város zenei életéről készített műsort és a Magyar Rádió meghívására érkezett világhírű művészekkel nemcsak hivatalos, hanem baráti kapcsolatot is ápolt. Személyes emlékeit, anekdotáit is felhasználta egyik legkedvesebb, a Mi a titka? című több évtizeden át futó műsorában. Bár nem tartozott a Ki nyer ma? alapítói közé, évtizedeken keresztül nagy szeretettel és lelkesedéssel vett rész a műsorban. A zenei műsorok szerkesztése mellett műsorvezetéssel is foglalkozott és foglalkozik ma is, ismeretterjesztő cikkeket publikál, számtalan előadást tartott és tart többek között a Kossuth Klubban a TIT Szabadegyetemen, és nagyon sok igazán élvezetes koncertközvetítés is az ő nevéhez fűződik. 2000-ben Szabolcsi-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.