Klasszikus

A hét portréja: Mieczyslav Horszowski

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
A lengyel zongoraművész 1892. június 23-án született Lwówban. Kezdetben édesanyja oktatta, aki a Chopin-tanítvány Karol Mikuli növendéke volt. Hét éves korában Bécsben Teodor Leszetyckihez került, aki Karl Czernynél tanult.

1901-ben előadta Beethoven Első zongoraversenyét Varsóban, majd hamarosan csodagyerekként turnézott Európában és Amerikában. 1905-ben a fiatal Faurénak játszott, és Saint-Saens-nal is találkozott Nizzában. 1911-ben megszakította előadói karrierjét, hogy magát irodalmi, filozófiai és művészettörténeti tanulmányainak szentelje Párizsban, a Sorbonne egyetemen.

Miután Pablo Casals biztatására visszatért a színpadra, az első világháborút követően Milánóban telepedett le. A második világháború után gyakran lépett fel Pablo Casalsszal, Alexander Schneiderrel, Szigeti Józseffel és a Budapest Vonósnégyessel. Többször játszott a Prades Fesztiválon és a Marlboro Fesztiválon.

1940-től New Yorkban élt. Itt több emlékezetes koncertsorozatot adott: 1957-ben Beethoven összes szólóművét, 1960-ban pedig Mozart zongoraszonátáit játszotta el. Korokat átfogó, széles repertoárjába tartoztak Honegger, d’Indy, Martinu, Stravinsky, Szymanowski és Villa-Lobos művei is.

Mieczyslav Horszowski sok lemezfelvételt készített a HMV, a Columbia, a RCA és a Deutsche Grammophon kiadók számára. Philadelphiában, a Curtis Institute-ban tanított, tanítványai közé tartozott többek között Richard Goode, Anton Kuerti, Murray Perahia és Peter Serkin. Száz éves korában, 1993. május 22-én hunyt el Philadelphiában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.