Klasszikus

A hét portréja: Mihály András

2007.11.05. 00:00
Ajánlom
Weiner Leó és Kadosa Pál tanítványa a buchenwaldi koncentrációs tábort is megjárta. Visszatérése után tanított a Zeneakadémián, megalakította a Budapest Kamaraegyüttest és 1978-87 között az Operaház igazgatója volt. Idén lenne 90 éves.

A zeneszerző, gordonkaművész és karmester Mihály András 1917. november 6-án született Budapesten. 1938-ban fejezte be gordonkatanulmányait a Zeneakadémián. Főtárgy tanára Schiffer Adolf volt, kamarazenét Waldbauer Imrétől és Weiner Leótól tanult. Intézményes kereteken kívül komponálás órákat vett Kadosa Páltól és Strasser Istvántól. 1941-46-ig az illegális kommunista párt tagjaként munkáskórusok vezetésével foglalkozott, mialatt saját vonósnégyesével Berg, Schönberg, Hindemith és Bartók műveinek szerzett elismertséget.

Korai alkotásait (Zongoratrió – 1940, I. vonósnégyes – 1942) is ezek inspirálták. 1944-ben letartóztatták illegális kommunista tevékenysége miatt. Egy évig a buchenwaldi koncentrációs táborban raboskodott. Szabadulása után, 1946-48 között szólógordonkás volt az Állami Operaházban és a Filharmóniai Társaság titkáraként, 1948-50-ig pedig az Operaház főtitkáraként dolgozott. 1949-től a Zeneakadémia kamarazene tanára, később (1950-92) tanszékvezetője volt. Tanítványai közé tartoztak a Bartók Vonósnégyes, az Éder- és a Takács-Nagy Kvartett tagjai is. 1968-ban megalakította a Budapest Kamaraegyüttest, amelynek célja a kortárs zene népszerűsítése volt. 1962-78-ig a Magyar Rádió zenei lektora, 1978-87 között az Operaház igazgatója volt. 1993. szeptember 19-én hunyt el.

Zenekari művek (Három szimfónia –1946, 1950, 1962), concertók (a Kossuth-díjas Gordonkaverseny – 1953, Zongoraverseny – 1954, Hegedűverseny – 1959), kantáták (Szabadság és béke – 1942), kórusok, dalok (Az áhítat zsoltárai – 1969), kamaradarabok és zongoraművek (Ciaconna – 1961), valamint színházi kísérőzenék szerzője. Számos elismerést is szerzett, így Erkel-díjat, Liszt-díjat is kapott és elnyerte az Érdemes művész, Kiváló művész címeket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.