Klasszikus

A hét portréja: Mihály András

2007.11.05. 00:00
Ajánlom
Weiner Leó és Kadosa Pál tanítványa a buchenwaldi koncentrációs tábort is megjárta. Visszatérése után tanított a Zeneakadémián, megalakította a Budapest Kamaraegyüttest és 1978-87 között az Operaház igazgatója volt. Idén lenne 90 éves.

A zeneszerző, gordonkaművész és karmester Mihály András 1917. november 6-án született Budapesten. 1938-ban fejezte be gordonkatanulmányait a Zeneakadémián. Főtárgy tanára Schiffer Adolf volt, kamarazenét Waldbauer Imrétől és Weiner Leótól tanult. Intézményes kereteken kívül komponálás órákat vett Kadosa Páltól és Strasser Istvántól. 1941-46-ig az illegális kommunista párt tagjaként munkáskórusok vezetésével foglalkozott, mialatt saját vonósnégyesével Berg, Schönberg, Hindemith és Bartók műveinek szerzett elismertséget.

Korai alkotásait (Zongoratrió – 1940, I. vonósnégyes – 1942) is ezek inspirálták. 1944-ben letartóztatták illegális kommunista tevékenysége miatt. Egy évig a buchenwaldi koncentrációs táborban raboskodott. Szabadulása után, 1946-48 között szólógordonkás volt az Állami Operaházban és a Filharmóniai Társaság titkáraként, 1948-50-ig pedig az Operaház főtitkáraként dolgozott. 1949-től a Zeneakadémia kamarazene tanára, később (1950-92) tanszékvezetője volt. Tanítványai közé tartoztak a Bartók Vonósnégyes, az Éder- és a Takács-Nagy Kvartett tagjai is. 1968-ban megalakította a Budapest Kamaraegyüttest, amelynek célja a kortárs zene népszerűsítése volt. 1962-78-ig a Magyar Rádió zenei lektora, 1978-87 között az Operaház igazgatója volt. 1993. szeptember 19-én hunyt el.

Zenekari művek (Három szimfónia –1946, 1950, 1962), concertók (a Kossuth-díjas Gordonkaverseny – 1953, Zongoraverseny – 1954, Hegedűverseny – 1959), kantáták (Szabadság és béke – 1942), kórusok, dalok (Az áhítat zsoltárai – 1969), kamaradarabok és zongoraművek (Ciaconna – 1961), valamint színházi kísérőzenék szerzője. Számos elismerést is szerzett, így Erkel-díjat, Liszt-díjat is kapott és elnyerte az Érdemes művész, Kiváló művész címeket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.