Klasszikus

A hét portréja: Nigel Kennedy

2005.12.26. 00:00
Ajánlom
A brit hegedűs 1956. december 28-án született az angliai Brightonban. Gyermekként Yehudi Menuhin támogatását élvezte, aki nemcsak helyet biztosított számára világhírű iskolájában, hanem tanulmányainak költségeit is állta.

Később a rangos New York-i Julliard Schoolban Dorothy Delay növendéke lett. 1977-ben mutatkozott be a Royal Festival Hallban, ahol a Riccardo Muti vezényelte Londoni Filharmonikusokkal Mendelssohn Hegedűversenyét játszotta. 1980-ban csatlakozott a Berlini Filharmonikus Zenekarhoz.

Első felvételén, 1984-ben Edward Elgar versenyműveit játszotta a Londoni Filharmonikusok közreműködésével. A kiadvány 300 000 eladott példánnyal aranylemez lett, elnyerte „Az év felvétele” címet a Gramophone magazinnál, valamint „A legjobb klasszikus album” lett a BPI Awards szerint. Ezután szokatlan módon egy jazzalbum következett. Nigel Kennedy figyelme innentől kezdve megoszlott a klasszikus és a popzene, a New York-i Filharmonikusok és Paul McCartney vagy Kate Bush között. A négy évszak 1989-ben megjelent felvételéből több mint kétmillió példányt adtak el – ezzel Nigel Kennedy bekerült a Guinnes Rekordok könyvébe.

Egy súlyos nyakszirti sebészeti beavatkozást követően 1992-ben Kennedy időlegesen búcsút mondott a koncertszínpadnak. Kényszerszabadságának öt éve alatt számos önálló szerzeménye született, amelyeket a kelta népzene, a rock- és jazz-zene elemeinek ötvözése tett különlegessé. 1997-es visszatérése után a kritikusok nem győzték magasztalni Nigel Kennedyt. Idézet a Timesból: „Egész életemben egyetlen brit hegedűstől sem hallottam még ilyen merész és mámorító előadást. Kennedy játéka egy magasabb rendű érettségről tanúskodik. A világ egyetlen hegedűművésze sem lenne képes ilyen gördülékeny átmenetre különböző stílusok között!”

Az 1998-as nagysikerű észak-amerikai turné után Kennedy egy újabb felvételt készített Elgar Hegedűversenyéből, valamint rögzítette Vaugham Williams A pacsirta röpte című darabját Simon Rattle-lel és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Következő albumát Fritz Kreisler életművének szentelte. A Kennedy Experience című lemez a művész Jimi Hendrix emlékére komponált darabjait tartalmazza. Ugyanebben az évben azonban a klasszikus zene fenegyereke Lynn Harrell csellóművésszel közösen Bach, Ravel és Kodály kamarazenéjéből is készített felvételt. Kis előadási darabokat tartalmazó albuma, amelyen a Londoni Kamarazenekar kíséri, rögtön a nagy-britanniai eladási lista élére tört. Ezek után 2000-ben Nigel Kennedy a Doors együttes repertoárjára alapuló koncertet adott.

Saját maga vezényelte a Berlini Filharmonikus Zenekart Bach négy versenyművének felvételén. A két hegedűre ír d-moll , az oboára és hegedűre írt d-moll versenyművet, valamint az a-moll és az E-dúr concertót 2000-ben rögzítette Nigel Kennedy. 2001-ben az év művészének választották Nagy-Britanniában. 2002 szeptembere óta a Lengyel Kamarazenekar művészeti vezeője.

Nigel Kennedy hivatásának érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében. Noha rámenős természetét nem mindenki kedveli, számos jónevű művész körében megbecsülésnek örvend. Kennedy sokszor készít koncertfelvételt egész darabokról vagy műrészletekről, hogy megőrizze a hangversenyek varázslatos, nyers erejét. Gyakran használ előadásaiban improvizatív elemeket: jó példa erre a Jimmi Hendrix ihlette kadencia Beethoven Hegedűversenyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.