Klasszikus

A hét portréja: Olivier Messiaen

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
A madarak énekét képzett ornitológusként tanulmányozta, és elmélyedt a görög és indiai ritmusokban is. Tanulmányozta az emberi test mozgásának, az atomok és a csillagok elmozdulásainak ritmusát is, mert a ritmust tartotta zenéje legfőbb kifejezési eszközének: magát zeneszerzőnek és ritmikusnak nevezte.

Francia zeneszerző, aki 1908. december 10-én született Avignonban, 1992. április 28-án hunyt el Párizsban. 11 évesen vették fel a párizsi Conservatoire-ba, ahol Marcel Dupré tanította orgonálni és improvizációra, valamint Paul Dukas növendéke volt zeneszerzés tanszakon. Már gyermekkorában is érdeklődött a természet iránt. Ennek hatását jelzik a korai művekben megjelenő madárdal-idézetek.

1931-ben a La Trinité-katedrális vezető orgonistája lett és több mint 40 éven át megőrizte ezt a pozíciót. 1936-39 között az École Normale de Musique és a Schola Cantorum tanára volt. 1950-53-ig Darmstadtban vendégprofesszorként működött. 1942-től a Conservatoire zeneelmélet-, 1947-től zenei elemzés tanára volt, majd 1966-tól zeneszerzést oktatott. 1956-58-ig összegyűjtötte és rendszerezte Franciaország madárdalkincsét. Japánban, valamint Észak- és Dél-Amerikában is tartott előadásokat.

Zeneszerzési stílusában erőteljesen megmutatkoznak a hindu és görög ritmika, a népzene, a gregorián, illetve az idő és időtartam elméletének hatásai. Legfontosabb kompozíciói: Vingt regards sur l’Enfant Jésus (Tizenkét pillantás a gyermek Jézusra, 1944, zongora), Chronochromie (1960, zenekar), Quatre études de rythme (1949-50, zongora), Des canyons aux étolies (1971-74, zenekar). Elméleti írásai között fontos helyet foglal el a Technique de mon langage (2 kötet, 1944 és 1956). Tanítványa volt többek között Boulez, Stockhausen, második felesége, a billentyűs Yvonne Loriod, P. Henry, Amy és Barraqué.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.