Klasszikus

A hét portréja: Olivier Messiaen

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
A madarak énekét képzett ornitológusként tanulmányozta, és elmélyedt a görög és indiai ritmusokban is. Tanulmányozta az emberi test mozgásának, az atomok és a csillagok elmozdulásainak ritmusát is, mert a ritmust tartotta zenéje legfőbb kifejezési eszközének: magát zeneszerzőnek és ritmikusnak nevezte.

Francia zeneszerző, aki 1908. december 10-én született Avignonban, 1992. április 28-án hunyt el Párizsban. 11 évesen vették fel a párizsi Conservatoire-ba, ahol Marcel Dupré tanította orgonálni és improvizációra, valamint Paul Dukas növendéke volt zeneszerzés tanszakon. Már gyermekkorában is érdeklődött a természet iránt. Ennek hatását jelzik a korai művekben megjelenő madárdal-idézetek.

1931-ben a La Trinité-katedrális vezető orgonistája lett és több mint 40 éven át megőrizte ezt a pozíciót. 1936-39 között az École Normale de Musique és a Schola Cantorum tanára volt. 1950-53-ig Darmstadtban vendégprofesszorként működött. 1942-től a Conservatoire zeneelmélet-, 1947-től zenei elemzés tanára volt, majd 1966-tól zeneszerzést oktatott. 1956-58-ig összegyűjtötte és rendszerezte Franciaország madárdalkincsét. Japánban, valamint Észak- és Dél-Amerikában is tartott előadásokat.

Zeneszerzési stílusában erőteljesen megmutatkoznak a hindu és görög ritmika, a népzene, a gregorián, illetve az idő és időtartam elméletének hatásai. Legfontosabb kompozíciói: Vingt regards sur l’Enfant Jésus (Tizenkét pillantás a gyermek Jézusra, 1944, zongora), Chronochromie (1960, zenekar), Quatre études de rythme (1949-50, zongora), Des canyons aux étolies (1971-74, zenekar). Elméleti írásai között fontos helyet foglal el a Technique de mon langage (2 kötet, 1944 és 1956). Tanítványa volt többek között Boulez, Stockhausen, második felesége, a billentyűs Yvonne Loriod, P. Henry, Amy és Barraqué.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.