Klasszikus

A hét portréja: Otto Klemperer

2008.05.13. 00:00
Ajánlom
1946-ban a kultuszminisztérium Tóth Aladárt nevezte ki az Operaház élére, akinek első intézkedései közé tartozott a zenekar kibővítése. E mellett külföldi karmestert is szeretett volna szerződtetni, ezért tárgyalt Fritz Busch-sal, Bruno Walterrel, végül Otto Klempererrel sikerült megegyeznie - aki először 1947 októberében vendégszerepelt hazánkban -, és egészen az 1949/50-es szezon végéig szerződtetnie.

Otto Klemperer német karmester volt, aki 1885. május 14-én született Breslauban. Hegedülni és zongorázni tanult Frankfurt am Mainban a Hoch Konzervatóriumban, majd a Stern Konzervatóriumban Berlinben. Zeneszerzés tanára Pfitzner volt. 1905-ben debütált a német fővárosban Offenbach Orfeusz az alvilágban című művével. Röviddel ezután meglátogatta Gustav Mahlert Bécsben, akinek az ajánlása révén Klemperer a prágai Német Opera karmestere lett.

Három év múlva tért vissza Bécsbe, hogy segítsen a legutóbb készült Mahler-szimfóniák előadásában. 1910-től – ismét Mahler segítségével – a hamburgi Opera dirigenseként működött. 1913-ban Barmenben, 1914-16 között Strasbourgban, 1916-tól 1924-ig Cologne-ban, 1924-től 1927-ig pedig Wiesbadenben vezényelt. Közben többször megfordult Rómában, Barcelonában és az Egyesült Államokban.

1927-ben a berlini Kroll Operaház szerződtette. Itt új műveket is bemutatott: Schönberg, Hindemith és Janacek operáit. 1931-től a Berlini Állami Opera karmestere volt. Zsidó származása miatt egyre több támadás érte, így 1933-ban családjával együtt előbb Ausztriába, majd Svájcba menekült. 1935 és 1939 között Kaliforniában élt a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar vezetőjeként, de dolgozott a New York-i Filharmonikus, valamint a Philadelphiai Szimfonikus Zenekarral is.

A következő években munkáját agytumor, illetve az a baleset nehezítette meg, aminek következtében tolószékbe kényszerült. Európába visszatérve a Londoni Filharmonikusok és a Covent Garden Opera dirigenseként működött. 1973. július 6-án hunyt el Zürichben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.