Klasszikus

A hét portréja: Petr Eben

2009.01.19. 00:00
Ajánlom
Korunk egyik legismertebb cseh zeneszerzőjét sokan Dvorák, Suk és Janácek örökösének tekintették. A mester január 22-én lenne 80 éves.

A cseh zeneszerző és zongoraművész 1929. január 22-én született Zamberkben. A német megszállás alatt zenei tanulmányai megszakadtak, a háború utolsó két évét a buchenwaldi koncentrációs táborban töltötte. 1948-ban zongorából Rauchnál, zeneszerzésből pedig Bořkoveknél végzett a prágai konzervatóriumban. Zongoristaként főleg a kamarazene területén jeleskedett. 1954-ben szerzett diplomát a Prágai Egyetemen, ahol 1955-től 1990-ig zongorát, majd 1994-ig a konzervatóriumban zeneszerzést tanított. Ez idő alatt mintegy 150 koncertturnét tett szerte Európában, az USA-ban és Ausztráliában. 1977-78-ban a manchesteri Royal Northern College of Music zeneszerzés professzora volt, de Dartingtonban és Aldeburgh-ben is gyakran vendégeskedett, 1990-1992 között pedig a Prágai Tavaszi Fesztivál rendezője volt.

Zenei nyelvezetét meghatározta gyermekkori környezete, Cesky Krumlov reneszánsz városa. A középkor és a reneszánsz iránti érdeklődése tükröződik műveiben, s ez ad zenéjének archaikus színezetet. Számos színpadi, zenekari művet (Gregorián szimfónia című orgonaverseny, 1954), kamara- és szólódarabot, kórusművet és dalt komponált. 2004-ben a budapesti Zeneakadémia Vegyeskara mutatta be a Cunctipotens Genitor című gregorián miséjét. 1991-ben elnyerte a francia Művészeti Rend Lovagja címet, ’92-ben és ’94-ben a Prágai Egyetem tüntette ki, ’93-ban Stamitz-díjat kapott, 1998-ban a Német Püspöki Konferencia művészeti és kulturális díját adták neki, 2002-ben pedig cseh érdemmedállal ismerték el munkásságát. 2007. október 24-én prágai otthonában érte a halál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.