Klasszikus

A hét portréja: Révész Dorrit

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
Végtelen derű, páratlan tudás, kivételes munkabírás és szorgalom jellemezte a Zeneműkiadó és a Bartók Archívum munkatársát, akinek olyan kiadványok fűződnek nevéhez, mint Bartók Béla írásai és a Bartók Béla zeneműveinek összkiadása kötetei. A zenetörténész idén lenne 75 éves.

Révész Dorrit (1934. május 8. – 2008. augusztus 18.) zenetörténész 1953–1958 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudományi szakán többek között Bartha Dénes, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Kókai Rezső növendéke volt. Szakdolgozatát Századunk zenéjének néhány kérdéséről 1959-ben védte meg. 1959 és 1990 között a Zeneműkiadó Vállalat (Editio Musica Budapest) szerkesztőjeként, majd (1968-tól) főszerkesztőjeként működött. Nyugdíjba vonulása után haláláig az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívumában dolgozott egyrészt a Bartók Béla írásai könyvsorozat főszerkesztőjeként, másrészt a tervezett Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása készülő mintakötetein mind kötetközreadóként (1–2. hegedű–zongoraszonáta), mind szerkesztőként (Cantata profana, Concerto zenekarra, Dalok énekhanghangra és zongorára, Népdalfeldolgozások énekhangra és zongorára, Vonósnégyesek stb.). Tudományos és szerkesztői munkája mellett kiemelkedő jelentőségűek alapvető és korszerű zenei könyvekből készült fordításai és közreadásai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.