Klasszikus

A hét portréja: Sári József

2007.06.18. 00:00
Ajánlom
"Sári József Magyarország legjelentősebb zeneszerzőinek egyike." - írja Kurtág György, majd így folytatja: "Útját egyedül járva, nyugodt visszavonultságban dolgozta ki stílusát, amely a nagy európai zenei hagyományokhoz kapcsolódik, ugyanakkor megragadóan eredeti."

Magyar zeneszerző, aki 1935. június 23-án született Lentiben. Az 1953-ban letett érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott zeneszerzés tanulmányokat Szervánszky Endrénél, karvezetés tanára Vásárhelyi Zoltán volt. Friss diplomásként zeneiskolai tanári és zongorakísérői állása mellett kamarazenekart vezetett, valamint zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott szerte az országban.

Az 1971 és 1984 közötti időszakban Sári József a Német Szövetségi Köztársaságban élt mint szabadfoglalkozású zeneszerző és magántanár. Saját kompozícióinak előadója is volt egyben zongoristaként és karmesterként. 1984-ben elnyerte az Internationaler Arbeitkreis für Musik díját Kasselben.

Hazatérése után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított zeneelméletet. Később a budapesti Zenetanárképző Főiskolán, majd a Zeneakadémián dolgozott, ahol a XX. századi Zenei Praxis szakkollégiumát vezette. 1985-ben megkapta a Bärenreiter Hausmusik Preis-t. 1991-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. 1992-97-ig a zeneelmélet tanszék vezetője volt a budapesti Zeneakadémián.

1995-ben Bartók-Pásztory-díjas, három évvel később Érdemes művész, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 1997-től a Magyar Rádió kortárszenei lektoraként is dolgozott. 2001-ben a bécsi Zeneakadémia nyári mesterkurzusainak zeneszerzés vendégprofesszora volt. Ma is rendszeresen hívják előadásokat tartani a legnagyobb német és osztrák egyetemekre: Hamburgba, Bambergbe, Giessenbe, Grazba és Würtzburgba.

Legfontosabb művei: Stati, Episodi (1968, zongoramű), Contemplatione (1970, kamaradarab), Diaphonia (1971, zenekari mű), Vonósnégyes (1975), Három dragonyos kockajáték közben (1978), Ghiribizzi (1982, zongoramű), Megkésett levelek (1989, cimbalomra), Concertino (1992, zenekarra), Benedictus es, Domine, (1995), Éjszaka (1996, kórusművek), Párhuzamosok, melyek a végtelen előtt találkoznak (1997, szólóhangszerre), Sonnenfinsternis (2001, opera), Concordia (2003, vibrafonra és fúvósötösre).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.