Klasszikus

A hét portréja: Sáry László

2007.12.31. 00:00
Ajánlom
Sáry László a kortárs magyar zene egyik meghatározó alakja. Pályafutása eddigi öt évtizede alatt több mint nyolcvan művet írt a kamarazenétől a kamaraoperán át a zenekari művekig. Érdemes művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző.

Sáry László 1940. január 1-jén született Győrött, majd 1966-ban Szervánszky Endrénél szerzett zeneszerzői diplomát a budapesti Zeneakadémián. 1970-ben többek közt Jeney Zoltánnal és Vidovszky Lászlóval megalapította a kortárs zene akkori legújítóbb és legnyitottabb szellemiségű műhelyét, az Új Zenei Stúdiót.

Az 1980-as évek eleje óta áll kapcsolatban a színházi világgal. Több színdarabhoz írt kísérőzenét, 1990-től a Katona József Színház zenei vezetője, ugyanettől az évtől tanít saját módszerével a Színművészeti Egyetemen. Ez a módszer, amelyet az 1970-es évek közepétől kezdett el kidolgozni, és amely a Kreatív zenei gyakorlatok nevet viseli, a zenei gondolkodás alapelemeivel foglalkozik, útbaigazítást nyújt bizonyos zeneszerzői módszerekhez, valamint fejleszti az improvizációs készséget és a koncentrációt. (A szerző jelenleg a második kötet nyomdai előkészítésén dolgozik. A könyv az elsőhöz hasonlóan a Pécsi Jelenkor Kiadónál lát majd napvilágot.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.