Klasszikus

A hét portréja: Serly Tibor

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
A zeneszerző, hegedű- és brácsaművész nevéről először talán Bartók befejezetlen Brácsaversenye juthat eszünkbe, amit a vázlatok alapján Serly dolgozott ki és hangszerelt meg, de a III. Zongoraversenyt is ő fejezte be. Saját művei közül a Rondo fantasy in stringometrics és a Rapszódia című kompozíciója a legismertebb.

Serly Tibor hegedűművész, brácsaművész és zeneszerző 1901. november 25-én született Losoncon, és 1978. október 8-án halt meg Londonban. Zenei tanulmányait édesapjánál kezdte, Serly Lajosnál, aki Liszt-tanítvány volt. 1922-ig az édesapja által dirigált zenekarokban játszott New Yorkban, majd visszatért Magyarországra, hogy a Zeneakadémián folytassa tanulmányait. Itt a legkiválóbb mesterekhez került: Kodály Zoltán oktatta zeneszerzésre, Hubay Jenő hegedűre és Weiner Leó hangszerelésre. 1925-ben végzett, kitűnő eredménnyel.

Ezután visszatért az USA-ba, és különböző zenekarokban töltött be pozíciókat, mint brácsaművész. 1929-ben megismerkedett és barátságot kötött Ezra Pound költővel, akit gyakran meglátogatott Rapalloban, Olaszországbeli otthonában. 1934-ig a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar hegedűse és másoddirigense volt, majd ismét Európába utazott, ahol Herman Scherchennél folytatott karmesteri tanulmányokat. Az 1937-1938-as évadot az NBC Szimfonikus Zenekar hegedűseként töltötte Arturo Toscaninivel. Ezt követően New Yorkban telepedett le, ahol a zeneszerzésnek és a tanításnak szentelte az életét.

1940-ben Bartók Béla és felesége New Yorkba menekült. Bartók benső barátságával tüntette ki a fiatal zenészt, aki a mestert elkötelezetten támogatta munkájában. Jól sikerült zenekari átiratokat készített a Mikrokozmoszból, és Bartók halála után többéves megfeszített munkával a vázlatokból kidolgozta és hangszerelte a Brácsaversenyt, és megírta a III. zongoraverseny utolsó tizenhét ütemét.

Serly Tibor élete utolsó szakaszában Longview-ban, Washington államban lakott. 1976-ban jelent meg utolsó nagy teoretikus műve, a "Modus Lascivus: The Road to Enharmonicism" (Modus Lascivus: Az út az Enharmónia felé). Ennek a hangsornak a tanulmányozását az 1930-as években kezdte, és Bartók halála után újra foglalkozott e zeneelméleti témával. Kísérletezett a különböző hangszereken létrehozható különleges hangzásokkal, ezenkívül a húrokkal is, például a "Rondo fantasy in stringometrics" című művében. Kompozíciói között találunk szimfóniát, brácsaversenyt, szimfonikus szvitet, harsonaversenyt. Legsikeresebb művének a brácsára és zenekarra írt Rapszódiát tartják.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.