Klasszikus

A hét portréja: Serly Tibor

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
A zeneszerző, hegedű- és brácsaművész nevéről először talán Bartók befejezetlen Brácsaversenye juthat eszünkbe, amit a vázlatok alapján Serly dolgozott ki és hangszerelt meg, de a III. Zongoraversenyt is ő fejezte be. Saját művei közül a Rondo fantasy in stringometrics és a Rapszódia című kompozíciója a legismertebb.

Serly Tibor hegedűművész, brácsaművész és zeneszerző 1901. november 25-én született Losoncon, és 1978. október 8-án halt meg Londonban. Zenei tanulmányait édesapjánál kezdte, Serly Lajosnál, aki Liszt-tanítvány volt. 1922-ig az édesapja által dirigált zenekarokban játszott New Yorkban, majd visszatért Magyarországra, hogy a Zeneakadémián folytassa tanulmányait. Itt a legkiválóbb mesterekhez került: Kodály Zoltán oktatta zeneszerzésre, Hubay Jenő hegedűre és Weiner Leó hangszerelésre. 1925-ben végzett, kitűnő eredménnyel.

Ezután visszatért az USA-ba, és különböző zenekarokban töltött be pozíciókat, mint brácsaművész. 1929-ben megismerkedett és barátságot kötött Ezra Pound költővel, akit gyakran meglátogatott Rapalloban, Olaszországbeli otthonában. 1934-ig a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar hegedűse és másoddirigense volt, majd ismét Európába utazott, ahol Herman Scherchennél folytatott karmesteri tanulmányokat. Az 1937-1938-as évadot az NBC Szimfonikus Zenekar hegedűseként töltötte Arturo Toscaninivel. Ezt követően New Yorkban telepedett le, ahol a zeneszerzésnek és a tanításnak szentelte az életét.

1940-ben Bartók Béla és felesége New Yorkba menekült. Bartók benső barátságával tüntette ki a fiatal zenészt, aki a mestert elkötelezetten támogatta munkájában. Jól sikerült zenekari átiratokat készített a Mikrokozmoszból, és Bartók halála után többéves megfeszített munkával a vázlatokból kidolgozta és hangszerelte a Brácsaversenyt, és megírta a III. zongoraverseny utolsó tizenhét ütemét.

Serly Tibor élete utolsó szakaszában Longview-ban, Washington államban lakott. 1976-ban jelent meg utolsó nagy teoretikus műve, a "Modus Lascivus: The Road to Enharmonicism" (Modus Lascivus: Az út az Enharmónia felé). Ennek a hangsornak a tanulmányozását az 1930-as években kezdte, és Bartók halála után újra foglalkozott e zeneelméleti témával. Kísérletezett a különböző hangszereken létrehozható különleges hangzásokkal, ezenkívül a húrokkal is, például a "Rondo fantasy in stringometrics" című művében. Kompozíciói között találunk szimfóniát, brácsaversenyt, szimfonikus szvitet, harsonaversenyt. Legsikeresebb művének a brácsára és zenekarra írt Rapszódiát tartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.