Klasszikus

A hét portréja: Serly Tibor

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
A zeneszerző, hegedű- és brácsaművész nevéről először talán Bartók befejezetlen Brácsaversenye juthat eszünkbe, amit a vázlatok alapján Serly dolgozott ki és hangszerelt meg, de a III. Zongoraversenyt is ő fejezte be. Saját művei közül a Rondo fantasy in stringometrics és a Rapszódia című kompozíciója a legismertebb.

Serly Tibor hegedűművész, brácsaművész és zeneszerző 1901. november 25-én született Losoncon, és 1978. október 8-án halt meg Londonban. Zenei tanulmányait édesapjánál kezdte, Serly Lajosnál, aki Liszt-tanítvány volt. 1922-ig az édesapja által dirigált zenekarokban játszott New Yorkban, majd visszatért Magyarországra, hogy a Zeneakadémián folytassa tanulmányait. Itt a legkiválóbb mesterekhez került: Kodály Zoltán oktatta zeneszerzésre, Hubay Jenő hegedűre és Weiner Leó hangszerelésre. 1925-ben végzett, kitűnő eredménnyel.

Ezután visszatért az USA-ba, és különböző zenekarokban töltött be pozíciókat, mint brácsaművész. 1929-ben megismerkedett és barátságot kötött Ezra Pound költővel, akit gyakran meglátogatott Rapalloban, Olaszországbeli otthonában. 1934-ig a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar hegedűse és másoddirigense volt, majd ismét Európába utazott, ahol Herman Scherchennél folytatott karmesteri tanulmányokat. Az 1937-1938-as évadot az NBC Szimfonikus Zenekar hegedűseként töltötte Arturo Toscaninivel. Ezt követően New Yorkban telepedett le, ahol a zeneszerzésnek és a tanításnak szentelte az életét.

1940-ben Bartók Béla és felesége New Yorkba menekült. Bartók benső barátságával tüntette ki a fiatal zenészt, aki a mestert elkötelezetten támogatta munkájában. Jól sikerült zenekari átiratokat készített a Mikrokozmoszból, és Bartók halála után többéves megfeszített munkával a vázlatokból kidolgozta és hangszerelte a Brácsaversenyt, és megírta a III. zongoraverseny utolsó tizenhét ütemét.

Serly Tibor élete utolsó szakaszában Longview-ban, Washington államban lakott. 1976-ban jelent meg utolsó nagy teoretikus műve, a "Modus Lascivus: The Road to Enharmonicism" (Modus Lascivus: Az út az Enharmónia felé). Ennek a hangsornak a tanulmányozását az 1930-as években kezdte, és Bartók halála után újra foglalkozott e zeneelméleti témával. Kísérletezett a különböző hangszereken létrehozható különleges hangzásokkal, ezenkívül a húrokkal is, például a "Rondo fantasy in stringometrics" című művében. Kompozíciói között találunk szimfóniát, brácsaversenyt, szimfonikus szvitet, harsonaversenyt. Legsikeresebb művének a brácsára és zenekarra írt Rapszódiát tartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.