Klasszikus

A hét portréja: Shlomo Mintz

2007.10.29. 00:00
Ajánlom
Az orosz származású hegedűművész kilenc évesen mutatkozott be a nyilvánosság előtt nem kisebb művészekkel, mint Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok. Azóta bejárta a világot, számos neves zenekarral dolgozott együtt, lemezfelvételeket készített, és a hegedülés mellet az utóbbi években karmesterként is tevékenykedik.

Orosz származású hegedűművész és karmester, aki 1957. október 30-án látta meg a napvilágot Moszkvában. Hegedűtanulmányait Izraelben kezdte 1964-ben, első tanára Fehér Ilona volt. Közös munkájuk 1973-ig tartott. Kilenc évesen, 1968-ban mutatkozott be a nyilvánosság előtt az Izraeli Filharmonikusokkal Zubin Mehta vezénylete alatt. 1973-tól az Egyesült Államokban működött: debütjére a Carnegie Hallban került sor.

Mintz a neves Julliard School of Music növendéke volt, hangszeres tudását az ünnepelt Dorothy DeLay felügyelete mellett fejlesztette tovább. Az 1977-es európai koncertkörút lehetőséget adott a fiatal művésznek arra, hogy a kontinens vezető zenekaraival és karmestereivel dolgozhasson. Sőt a Deutsche Gramophon lemezcég is szerződést ajánlott neki. Ennek keretében vették fel Mendelssohn, Bruch és Prokofjev hegedűversenyeit a Chicago Symphony Orchestra-val és Claudio Abbadoval. Később Mintz James Levine-nal és a Berlini Filharmonikusokkal Sibelius és Dvorák koncertjeit is rögzítette. Két további nevezetes felvétele a szonáta-album Debussy, Ravel és Franck műveivel, valamint a Paganini capriccio-it tartalmazó lemez. A hangrögzítésben elért kiemelkedő eredményeiért több ízben részesült Grand Prix du Disque díjban.

1989 és 1993 között Mintz vezényelni kezdett, először az Izrael Kamarazenekart, majd olyan nagyobb együttesek élén is dirigált, mint a Rotterdami vagy az Izraeli Filharmonikus Zenekar. 1994-ben Mintz dirigensként szerződött a Limburgi Szimfonikusok élére Maastrichtbe, miközben szólistaként a világ számos pontjára hívták vendégszerepelni. Azonban nem csak szóló, de kamaraművészként is tevékenykedik; tagja a Golan-Mintz-Haimovitz triónak, és gyakran dolgozik együtt Georges Pludermacherrel is. Mintz egy 1700-as Guarnieri del Gesú hegedűn játszik, de magáénak tudhat egy 1696-ból való Carlo Giuseppe Testore brácsát is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.