Klasszikus

A hét portréja: Sir Colin Davis

2008.09.22. 00:00
Ajánlom
Az angol karmester népszerűségében nagy előrelépés történt 1959-ben, amikor a beteg Otto Klemperert helyettesítette, Mozart Don Giovanniját vezényelve. Hasonló szituáció alakult ki 1960-ban is, amikor Davisnek Thomas Beecham helyett kellett dirigálnia a Varázsfuvolát Glyndebourne-ben. Sorsunkat tehát a véletlenek nagyban meghatározzák, amelyekre azonban nem árt felkészülnünk...

Angol karmester, 1927. szeptember 25-én született Weybridge-ben. Mialatt a londoni Royal College of Music klarinét szakos növendéke volt, részt vett Berlioz oratóriumának, a L’ enfance du Christ-nek az előadásában. Mélyen megérintette a mű, és ennek hatására úgy döntött, karmester lesz.

Célja elérésében a legnagyobb akadályt a zongorajátékban való járatlansága jelentette, ami miatt nem is vették fel a londoni Királyi Zeneakadémia karmester szakára, így egyedül kellett képeznie magát. Miután behívták katonának, akadémiai barátaival együttest alapított, amit ő vezényelhetett. Ezt követően a Chelsea Opera Group-nál, egy félprofesszionális társulatnál helyezkedett el. 1952-ben a Royal Festival Hallba került. 1957–59 között a BBC Scottish Orchestra másodkarnagyaként működött. A Covent Garden Opera-ban Mozart Szöktetés a szerájból c. singspieljével debütált 1958-ban.

1961–64-ig a Sadler’s Wells Operánál dolgozott. Ezt követően a London Symphony Orchestra élén főleg a szimfonikus repertoárra fókuszált. 1967–71 között a BBC Symphony Orchestra első karmestere volt. 1971-től Solti György utódja lett a Covent Gardenben. 1980-ban lovagi címet kapott II. Erzsébet királynőtől. 1984–94-ig a müncheni Rádió Zenekart dirigálta. 1995-től a londoni szimfonikusok karmestere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.