Klasszikus

A hét portréja: Szervánszky Endre

2006.06.19. 00:00
Ajánlom
A magyar zeneszerző és tanár 1911. január 1-jén született Budatétényben. 1927-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klarinét szakán, majd különböző zenekarokban játszott.

A Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán 1931-ben kezdte meg tanulmányait. Siklós Albert növendékeként végzett 1936-ban. Az 1930-as években részt vett az illegális kommunista mozgalomban. 1941-ig a Magyar Rádiónak készített hangszereléseket, és különféle zeneiskolák zeneelmélet-tanára volt. 1948-ig a budapesti Nemzeti Zenedében zeneszerzést és zeneelméletet tanított, ekkor kinevezték a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének tanárává. 1945 és 1949 között a Szabad Nép számára írt kritikákat. 1948-tól haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. Növendékei közé tartozott többek között Sári József, Balassa Sándor, Sáry László, Madarász Iván és Bogár István. 1977. június 25-én halt meg Budapesten.

Első zeneszerzői sikerét az 1936-38-ban komponált I. vonósnégyesével aratta. Zeneszerzői nyelvezetét előbb Kodály, majd mindinkább Bartók zenéje befolyásolta. E periódus legkiemelkedőbb kompozíciói a Klarinétszerenád (1950) és a Fuvolaverseny (1952). 1954-től új alkotói korszakába lépett: a korábbiaknál nagyobb szabású műveket komponált (Zenekari concerto József Attila emlékére). II. fúvósötösében a szerializmus felé való fordulás jegyei fedezhetők fel. 1959-ben írt Hat zenekari darabja jelentős fordulópont nemcsak saját zenéjében, de a magyar zenei életben is: Szervánszky megismerkedett a tizenkétfokúság technikájával, mindemellett azonban megtartotta a bartóki örökséget. Később egyre kevesebbet komponált, kései művei közül a Pilinszky verseire írt Requiem című oratóriuma emelkedik ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.