Klasszikus

A hét portréja: Szervánszky Endre

2006.06.19. 00:00
Ajánlom
A magyar zeneszerző és tanár 1911. január 1-jén született Budatétényben. 1927-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klarinét szakán, majd különböző zenekarokban játszott.

A Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán 1931-ben kezdte meg tanulmányait. Siklós Albert növendékeként végzett 1936-ban. Az 1930-as években részt vett az illegális kommunista mozgalomban. 1941-ig a Magyar Rádiónak készített hangszereléseket, és különféle zeneiskolák zeneelmélet-tanára volt. 1948-ig a budapesti Nemzeti Zenedében zeneszerzést és zeneelméletet tanított, ekkor kinevezték a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének tanárává. 1945 és 1949 között a Szabad Nép számára írt kritikákat. 1948-tól haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. Növendékei közé tartozott többek között Sári József, Balassa Sándor, Sáry László, Madarász Iván és Bogár István. 1977. június 25-én halt meg Budapesten.

Első zeneszerzői sikerét az 1936-38-ban komponált I. vonósnégyesével aratta. Zeneszerzői nyelvezetét előbb Kodály, majd mindinkább Bartók zenéje befolyásolta. E periódus legkiemelkedőbb kompozíciói a Klarinétszerenád (1950) és a Fuvolaverseny (1952). 1954-től új alkotói korszakába lépett: a korábbiaknál nagyobb szabású műveket komponált (Zenekari concerto József Attila emlékére). II. fúvósötösében a szerializmus felé való fordulás jegyei fedezhetők fel. 1959-ben írt Hat zenekari darabja jelentős fordulópont nemcsak saját zenéjében, de a magyar zenei életben is: Szervánszky megismerkedett a tizenkétfokúság technikájával, mindemellett azonban megtartotta a bartóki örökséget. Később egyre kevesebbet komponált, kései művei közül a Pilinszky verseire írt Requiem című oratóriuma emelkedik ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.