Klasszikus

A hét portréja: Szőllősy András

2006.02.27. 00:00
Ajánlom
Szászvárosban született 1921. február 27-én. A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1944-ben szerzett bölcsészdoktori diplomát, egyidejűleg a Zeneművészeti Főiskolán Kodály Zoltán és Viski János növendéke volt. Zenei tanulmányait a római Santa Cecilia Akadémián Goffredo Petrassi irányításával folytatta. 1950-től a Zeneművészeti Főiskolán tanított.

A ’40-es évek végétől a ’60-as évek végéig elsősorban mint zenetudós és kritikus tevékenykedett. Értékes írásai jelentek meg Kodály, Bartók és Honegger munkásságáról. Az általa készített Bartók-műjegyzéket (amelyben egy Sz-betű és egy szám jelzi az egyes daarbokat) ma is világszerte használják.

Első nemzetközi sikerű műve az 1968-ban írt III. Concerto volt, amellyel 1970-ben Párizsban elnyerte "Az év legkiemelkedőbb zeneműve" címet az UNESCO Nemzetközi Zeneszerző Seregszemléjén. Hasonlóan nagy sikert aratott 1972-ben a Trasfigurazioni című zenekari darabja. A ’80-as évek elején vokális műveket kezdett komponálni (In Pharisaeos, Planctus Mariae, Miserere). Az évtized második felétől kezdve a hangszeres kamarazene került figyelme középpontjába (Töredékek, 1985; Vonósnégyes, 1988; Elégia). 2002-ben született Addio című, szólóhegedűre és kamaraegyüttesre írt szerzeménye, amelyet Kroó György emlékének ajánlott. Számos filmhez, színpadi darabhoz és rádiójátékhoz is komponált zenét.

1971-ben Erkel-díjjal jutalmazták, 1985-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, a Bartók-Pásztory-díjat pedig kétszer is (1986, 1998) megkapta. 1987-ben a francia kormány részesítette magas rangú kitüntetésben. 1993-ban a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.