Klasszikus

A hét portréja: Tihanyi László

2008.03.17. 00:00
Ajánlom
Izgalmas hétnek néz elébe Tihanyi László. Anyaisten című operáját Magyarországon először mutatják be 19-én, a szerző vezényletével, 21-én pedig gyertyákat kell elfújnia: egész pontosan ötvenkettőt...

Tihanyi László 1956. március 21-én született Budapesten. 1970-74 között a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola- és Gimnáziumban tanult zeneszerzés szakon, tanárai Huzella Elek, C. Nagy Béla és Fekete Győr István voltak. 1974-től 79-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán Sugár Rezső tanítvány volt, 1977 és 82 között a karmesterképző szakon Kórodi Andrásnál tanult. 1978-tól 93-ig a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs és zeneelmélet tanára, 1979 és 97 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszékének óraadó tanára lett. 1980 és 88 között a Budapesti Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarának karmestere volt. 1985-ben alapítója és művészeti vezetője az Intermoduláció kamaraegyüttesnek. 1994-től exkluzív kiadója az Editio Musica Budapest. 1997-ben Erkel-díjjal tüntették ki. Ugyanettől az évtől 2004-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának docense volt, egyetemi habilitációjára 2000-ben került sor. 2000 és 2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese volt. 2001-ben Bartók-Pásztory díjat kapott. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának egyetemi tanára, 2007 óta pedig a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja.

Zeneszerzőként és karmesterként dolgozott Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, az USA-ban, Ausztráliában és Koreában is. Az Erkel- és a Bartók-Pásztory-díjon kívül 1981-ban Szirmai Albert-díjat, 1988-ban az Új Magyar Zene a Rádióban – Magyar Zeneművészek Szövetsége különdíját, 1986, 88, 89, 92, 93, 98-ban ARTISJUS díjat, 1999-ben Lengyelország Kulturális és Tudományügyi Minisztere "Merite Culturel" díjat és 2002-ben Kassel Város Hans Martin Ziegler Preis díját kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.
Klasszikus gyász

50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző

Az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia oktatója hosszan tartó betegség után, életének 51. évében távozott az élők sorából.