Klasszikus

A hét portréja: Tihanyi László

2008.03.17. 00:00
Ajánlom
Izgalmas hétnek néz elébe Tihanyi László. Anyaisten című operáját Magyarországon először mutatják be 19-én, a szerző vezényletével, 21-én pedig gyertyákat kell elfújnia: egész pontosan ötvenkettőt...

Tihanyi László 1956. március 21-én született Budapesten. 1970-74 között a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola- és Gimnáziumban tanult zeneszerzés szakon, tanárai Huzella Elek, C. Nagy Béla és Fekete Győr István voltak. 1974-től 79-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán Sugár Rezső tanítvány volt, 1977 és 82 között a karmesterképző szakon Kórodi Andrásnál tanult. 1978-tól 93-ig a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs és zeneelmélet tanára, 1979 és 97 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszékének óraadó tanára lett. 1980 és 88 között a Budapesti Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarának karmestere volt. 1985-ben alapítója és művészeti vezetője az Intermoduláció kamaraegyüttesnek. 1994-től exkluzív kiadója az Editio Musica Budapest. 1997-ben Erkel-díjjal tüntették ki. Ugyanettől az évtől 2004-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának docense volt, egyetemi habilitációjára 2000-ben került sor. 2000 és 2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese volt. 2001-ben Bartók-Pásztory díjat kapott. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának egyetemi tanára, 2007 óta pedig a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja.

Zeneszerzőként és karmesterként dolgozott Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, az USA-ban, Ausztráliában és Koreában is. Az Erkel- és a Bartók-Pásztory-díjon kívül 1981-ban Szirmai Albert-díjat, 1988-ban az Új Magyar Zene a Rádióban – Magyar Zeneművészek Szövetsége különdíját, 1986, 88, 89, 92, 93, 98-ban ARTISJUS díjat, 1999-ben Lengyelország Kulturális és Tudományügyi Minisztere "Merite Culturel" díjat és 2002-ben Kassel Város Hans Martin Ziegler Preis díját kapta.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.