Klasszikus

A hét portréja: Tihanyi László

2008.03.17. 00:00
Ajánlom
Izgalmas hétnek néz elébe Tihanyi László. Anyaisten című operáját Magyarországon először mutatják be 19-én, a szerző vezényletével, 21-én pedig gyertyákat kell elfújnia: egész pontosan ötvenkettőt...

Tihanyi László 1956. március 21-én született Budapesten. 1970-74 között a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola- és Gimnáziumban tanult zeneszerzés szakon, tanárai Huzella Elek, C. Nagy Béla és Fekete Győr István voltak. 1974-től 79-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán Sugár Rezső tanítvány volt, 1977 és 82 között a karmesterképző szakon Kórodi Andrásnál tanult. 1978-tól 93-ig a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs és zeneelmélet tanára, 1979 és 97 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszékének óraadó tanára lett. 1980 és 88 között a Budapesti Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarának karmestere volt. 1985-ben alapítója és művészeti vezetője az Intermoduláció kamaraegyüttesnek. 1994-től exkluzív kiadója az Editio Musica Budapest. 1997-ben Erkel-díjjal tüntették ki. Ugyanettől az évtől 2004-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának docense volt, egyetemi habilitációjára 2000-ben került sor. 2000 és 2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese volt. 2001-ben Bartók-Pásztory díjat kapott. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszakának egyetemi tanára, 2007 óta pedig a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja.

Zeneszerzőként és karmesterként dolgozott Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, az USA-ban, Ausztráliában és Koreában is. Az Erkel- és a Bartók-Pásztory-díjon kívül 1981-ban Szirmai Albert-díjat, 1988-ban az Új Magyar Zene a Rádióban – Magyar Zeneművészek Szövetsége különdíját, 1986, 88, 89, 92, 93, 98-ban ARTISJUS díjat, 1999-ben Lengyelország Kulturális és Tudományügyi Minisztere "Merite Culturel" díjat és 2002-ben Kassel Város Hans Martin Ziegler Preis díját kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.