Klasszikus

A hét portréja: Walter Gieseking

2005.10.24. 00:00
Ajánlom
A német zongorista 1895. november 5-én egy híres orvos fiaként született Lyonban. Gyermekkorának nagy részét Franciaország déli részén és Olaszországban töltötte. Zongorázni négy évesen kezdett, de tizenhat éves koráig csak rendszertelenül vett órákat.

1911-től 1913-ig a hannoveri konzervatóriumban Karl Leimernél tanult. Húsz évesen már Beethoven csaknem összes zongoraszonátáját játszotta Hannoverben.. 1920-ban Debussy- és Ravel-művekkel debütált Berlinben olyan sikeresen, hogy a város további hét koncertre hívta meg. 1923-ban adta első londoni szólóestjét, ugyanebben az évben ő mutatta be Pfitzner zongoraversenyét. 1926-ban az Amerikai Egyesült Államokban, 1928-ban Párizsban lépett a nyilvánosság elé.

Karrierjét kettétörte, amikor náci szimpatizánsként feketelistára tették, és csak Európában, Dél-Amerikában és Japánban koncertezhetett. Miután felmentették a vád alól, 1955-ben diadalmasan tért vissza az Amerikai Egyesült Államokba. Később mesterkurzusokat tartott a Saarbrückeni Zeneművészeti Főiskolán. 1956. október 26-án halt meg Londonban.

Gieseking jó füllel és fotografikus memóriával volt megáldva, ezért könnyen jegyzett meg egész partitúrákat. Hatalmas repertoárral rendelkezett. 1951 és 1954 között lemezre játszotta Debussy összes szólóművét, 1953-ban Mozart zongoraszonátáit, 1956-ban pedig a teljes Ravel-életművet. Csajkovszkij- és Rachmanyinov-műveket is szívesen játszott. Hirtelen halála miatt Beethoven összes zongoraszonátájának és Schubert műveinek felvétele már nem készült el előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.