Klasszikus

A holokauszt szimfóniája

2004.11.16. 00:00
Ajánlom
Richard Edlinger A vonat című szimfóniáját a magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából mutatják be november 22-én este hét órakor. A 3000 főt befogadó Dohány utcai Zsinagógában megrendezendő hangversenyre a belépés ingyenes lesz.

A szimfonikus zenekarra, narrátorra, két baritonra, egy altra és két gyermekhangra íródott mű egy zsidó család utolsó együttlétét beszéli el egy deportáltakkal zsúfolt szerelvényben, végső és erőszakos szétszakításuk előtt. Az áldozatok emlékének szentelt előadás fellépői a szerző által dirigált United Philharmonic Vienna, Maximilian Schell, Adrian Erőd, Rajk Judit és Fekete László lesznek.

Richard Edlinger, a United Philharmonic Vienna vezető karmestere 1982-ben diplomázott a bécsi Zeneművészeti Főiskolán. Több nemzetközi verseny díjazottja. Koncertturnéi során szinte egész Európát beutazta, s útjai ma is gyakran vezetnek az Egyesült Államokba és a Távol-Keletre. Számos zenekarral dolgozott együtt, köztük a Budapesti és Zágrábi Filharmonikusokkal, a Sziléziai Állami Zenekarral, a Niederösterreichische Tonkünstlerrel, a Kassai és Bukaresti Filharmonikusokkal, valamint a Tajpeji Állami Szimfonikus Zenekarral. 1987-ben Heinz Holecek kamaraénekessel Alsó-Ausztriában megalapította a Kamptalfestspiele fesztivált. Több rádió- és CD-felvételt készített (többek között az EMI, a Marco Polo és a Naxos lemeztársaságoknál). 1995 óta a bécsi zenei szeminárium karmesteri kurzusát vezeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.