Klasszikus

A Hungaroton három új kiadványa

2010.07.28. 13:49
Ajánlom
Ritkán hallható operarészletek Erkel Ferenctől, Gulyás Dénes operaénekes pályafutásának legszebb áriái és a klasszika cseh zeneszerzőjének, Johann Baptiste Vanhal-nak gonrdonkaversenyei hallhatók a Hungaroton kiadó új korongjain.

Az operaszerző című válogatáson a kétszáz éve született Erkel Ferenc két legnépszerűbb operái - Bánk bán és Hunyadi László - mellett végre az eddig csak bakelit lemezen (vinyl) hallható  Bátori Mária, Dózsa György, Brankovics György és a Névtelen hősök részletei is megjelentek, melyek minőségét a híres énekesek - Osváth Júlia, Orosz Júlia, Házy Erzsébet, Simándy József, Ilosfalvy Róbert, Szabó Miklós, Faragó András, Radnai György - nevei fémjeleznek. 

A Great Hungarian Voices sorozat új lemezzel bővült, melyet Gulyás Dénes tenor énekes elmúlt évtizedeiben felénekelt dalaiból állítottak össze. Bors Jenő, a Hungaroton volt igazgatója már évekkel ezelőtt szerződést kötött az énekessel, mely tartama szerint évente egy teljes operát fel kellett volna felvenni Gulyás Dénes közreműködésével, azonban ez a mai napig nem teljesült. A felvételen Antonio SalieriI: Falstaff; Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital, A kegyencnő, Lammermoori Lucia, Don Pasquale; Erkel Ferenc: Hunyadi László; Giuseppe Verdi: Rigoletto, Simon Boccanegra; és Giacomo Puccini: Gianni Schicchi című operáiból hallhatunk részleteket. 

A harmadik kiadványon Joseph Haydn kortársának, hazánkban sajnos kevébé ismert Johann Baptiste Vanhal-nak három gordonkaversenyét (C-dúr, A-dúr, C-dúr) hallhatjuk Szabó Péter előadásában, akit a Sinfonietta Pannonica kísért. A felvételen a hangversenymester Ábrahám Márta volt. Johann Baptiste Vanhal életműve nagyon gazdag, hiszen száz vonósnégyest, hetvenhárom szimfóniát, kilencveöt egyházi művet és szinte megszámlálhatatlan vokális és hangszeres művet komponált.

http://www.hungaroton.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.