Klasszikus

A Hungaroton három új kiadványa

2010.07.28. 13:49
Ajánlom
Ritkán hallható operarészletek Erkel Ferenctől, Gulyás Dénes operaénekes pályafutásának legszebb áriái és a klasszika cseh zeneszerzőjének, Johann Baptiste Vanhal-nak gonrdonkaversenyei hallhatók a Hungaroton kiadó új korongjain.

Az operaszerző című válogatáson a kétszáz éve született Erkel Ferenc két legnépszerűbb operái - Bánk bán és Hunyadi László - mellett végre az eddig csak bakelit lemezen (vinyl) hallható  Bátori Mária, Dózsa György, Brankovics György és a Névtelen hősök részletei is megjelentek, melyek minőségét a híres énekesek - Osváth Júlia, Orosz Júlia, Házy Erzsébet, Simándy József, Ilosfalvy Róbert, Szabó Miklós, Faragó András, Radnai György - nevei fémjeleznek. 

A Great Hungarian Voices sorozat új lemezzel bővült, melyet Gulyás Dénes tenor énekes elmúlt évtizedeiben felénekelt dalaiból állítottak össze. Bors Jenő, a Hungaroton volt igazgatója már évekkel ezelőtt szerződést kötött az énekessel, mely tartama szerint évente egy teljes operát fel kellett volna felvenni Gulyás Dénes közreműködésével, azonban ez a mai napig nem teljesült. A felvételen Antonio SalieriI: Falstaff; Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital, A kegyencnő, Lammermoori Lucia, Don Pasquale; Erkel Ferenc: Hunyadi László; Giuseppe Verdi: Rigoletto, Simon Boccanegra; és Giacomo Puccini: Gianni Schicchi című operáiból hallhatunk részleteket. 

A harmadik kiadványon Joseph Haydn kortársának, hazánkban sajnos kevébé ismert Johann Baptiste Vanhal-nak három gordonkaversenyét (C-dúr, A-dúr, C-dúr) hallhatjuk Szabó Péter előadásában, akit a Sinfonietta Pannonica kísért. A felvételen a hangversenymester Ábrahám Márta volt. Johann Baptiste Vanhal életműve nagyon gazdag, hiszen száz vonósnégyest, hetvenhárom szimfóniát, kilencveöt egyházi művet és szinte megszámlálhatatlan vokális és hangszeres művet komponált.

http://www.hungaroton.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.