Klasszikus

A Hungaroton újdonságai

2006.09.16. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton szeptemberben két kiadvánnyal is tiszteleg Mozart előtt, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Mindkettő főszereplője Malcolm Bilson, aki a felvilágosodás korában népszerű billentyűs hangszer, a fortepiano világszerte egyik legelismertebb előadóművésze.

Az egyik kiadvány Mozart összes zongoraszonátáját tartalmazza (HCD 31009–14), a másikon Két Mozart-mestermű korabeli átiratban hallható (HCD 32414). Malcolm Bilson mellett Zvi Meniker fortepianózik, Abigail Graham oboázik, Tóth Mónika hegedül, Móré László brácsázik, csellón Vályi Csilla működik közre.

Malcom Bilson különlegesen bensőséges kapcsolatot alakított ki Mozart zenéjével, hiszen a zongoraversenyeket Sir John Eliot Gardiner vezényletével, az English Baroque Soloists közreműködésével vette lemezre a Deutsche Grammophon kiadónál, a hegedű–zongora szonátákat Sergiu Luca hegedűművésszel, Mozart összes zongoraszonátáját pedig éppen a Hungarotonnál rögzítette az 1990-es évek elején. Most ezt a hatlemezes sorozatot adja ki újra a magyar hanglemez-kiadó díszdobozban, amely a Mozart-évforduló tiszteletére most mindössze három CD áráért vásárolható meg. hallható, és amelyet szeptembertől lehet megvásárolni, szintén jelentős árkedvezménnyel.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hungaroton katalógusának egyik színfoltját jelentik az Egri & Pertis Duo lemezei. Ennek nem csak a két kiváló muzsikus által képviselt művészi színvonal az oka, hanem az a tény is, hogy a tizenöt éve házaspárként koncertező művészek tulajdonába került egy hangszer-ritkaság: az 1904-ben épített, úgynevezett „duplazongora” (eredeti nevén: Pleyel Double Grand Piano). A két oldalán billentyűsorral ellátott instrumentum különleges hangját a Hungaroton háromlemezes Pleyel Double Grand elnevezésű sorozatában örökítette meg, de hagyományos zongorán készített felvételeik is nagy visszhangot váltottak ki Magyarországon és külföldön egyaránt. Liszt Ferenc összes, két zongorára, négy kézre írott opera-parafrázisa és -átirata Liszt Hanglemez Nagydíjas felvétel lett, de a nemzetközi kritika olyan neves képviselője is elismerte az Egri & Pertis Duo művészetét, mint a Classics Today.

Egri Monika és Pertis Attila most újabb felfedezéssel rukkol elő: 150 évvel Mendelssohn halála után a zeneszerző tízéves korában írt, két, minden eddiginél korábban keletkezett művét rögzítették. Ezek mellett hallható a nevezetes Szentiván-éji álom kísérőzenéjének négykezes átirata, amely szintén World Premier Recordingként hallható a lemezen (HCD 32410). A duó 2006 nyarán ismét a duplazongorához ült, hogy újabb három lemez anyagát rögzítse. Ezek egyike DVD formájában lát majd napvilágot jövő januárban a világ legnagyobb zenei vásárán, a Cannes-ban megrendezendő MIDEM-en.

A Hungaroton az utóbbi években a zenetörténet jónéhány, a nagyközönség előtt többnyire ismeretlen dalszerzőjét mutatta be kiváló magyar előadók közreműködésével. Ilyen volt például Dohnányi Ernő, a Beethoven-kortárs Fusz János, Goldmark Károly, a budapesti Operaház egykori igazgatója, Mihalovich Ödön, Hubay Jenő, vagy a Liszt-barát Raff dalait tartalmazó lemez. Ebbe a sorba illeszkedik az a kiadvány is, amelyen César Franck vokális kompozíciói hallhatók világelső felvételen, hiszen érdekes módon a Franciaország egyik nemzeti zeneszerzőjének, a híres d-moll szimfónia, valamint számos nagyszabású orgonamű alkotójának Debussyt megelőző és a zenei impresszionizmust jósoló különleges dalait eddig még senki nem rögzítette. A lemezen (HCD 32425) Létay Kiss Gabriella énekel, Hauser Adrienne zongorázik, Bogányi Tibor csellózik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.