Klasszikus

A Hungaroton újdonságai

2006.07.09. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton hanglemezkiadó öt új kiadványát ajánlja az operaritkaságok, a romantikus zongoraművek, a huszadik századi kamaramuzsika, a gregorián zene, illetve a kóruszene kedvelőinek.

Carl Ditters von Dittersdorf operaritkasága DVD-n
Il Barone di Rocca Antica – Németh Pál, Savaria Barokk (HDVD 32408)

A magyar régizene-játszás egyik úttörője, Németh Pál és az általa vezetett Savaria Barokk Zenekar és Kamaraopera nevéhez – a hazai és külföldi könyvtárakban végzett kutatómunka gyümölcseként – eddig mintegy nyolcvan CD és számos 17-18. századi mű ősbemutatója fűződik. A most megjelenő DVD-n a színpadi látvány élménye teszi teljessé a magas színvonalú Hungaroton-hangminőséget. Mozart és Haydn kortársa és barátja, Carl Ditters von Dittersdorf kétfelvonásos vígoperája hallható-látható, amelyet a Gödöllői Királyi Kastély két éve újjáépített Barokk Színházában rögzítettek. A kiváló akusztikájú, Magyarországon egyedülálló színpadi megoldásokat kínáló színházteremben Németh Pál és együttese Cimarosa, Dittersdorf és Mozart vígoperáit is tervezi felvenni a jövőben.

A hegedűművész és zeneszerző Dittersdorf 1739 novemberében született Bécsben. Zenéje híven reprezentálja a 18. század osztrák-cseh muzsikájának dallam- és formavilágát.

Goldmark Károly összes zongoraműve I.
Hlavacsek Tihamér – zongora (HCD 32387)

Szintén izgalmas kalandra hívja a zenebarátot a Goldmark Károly (1830–1915) összes zongoraművét bemutató sorozat, amelyet a fiatal pianista-korosztály egyik legígéretesebb tehetsége, Hlavacsek Tihamér jegyez. A lemezen World Premiere Recordingként hallható alkotások a jellegzetesen kelet-európai sorsú zeneszerző világának hű lenyomatai: a romantika főbb stílusjegyeit olvasztják magukba, mégis egyéni hangú kompozíciók. „Vezetni nem tudtam, másokkal menni nem akartam, így hát egyedül maradtam” – határozta meg saját helyzetét az Osztrák–Magyar Monarchia ünnepelt zeneszerzője, a Galíciából Magyarországra vándorolt zsidó család Bécsben megtelepedett gyermeke. Az életmű eddig szinte egyáltalán nem ismert szelete jó kezekbe került, hiszen a huszonkilenc éves Hlavacsek Tihamér Carnegie Hallbeli 2003-as debütálása óta ma már számos nemzetközi fesztivál meghívott művésze, az európai koncerttermek szívesen látott fellépője.

Hindemith: Kamarazene klarinéttal
Klenyán Csaba (HCD 32325)

A Mozart-kortárs klarinétművész, Anton Stadler az egykorú feljegyzések szerint nemcsak kiváló előadóművész volt, de kora zeneszerzőinek egyik fontos inspirálója is. Ha nincs Stadler, ma olyan csodálatos Mozart-művekkel lennénk szegényebbek, mint az A-dúr klarinétverseny vagy az A-dúr klarinétötös. Klenyán Csaba sok tekintetben Stadler tevékenységének modern örököse: a magyar hangszeres szólisták egyik legkísérletezőkedvűbb művésze, aki rendkívül ösztönzőleg hat napjaink zeneszerzésére is. Sosem a legegyszerűbb megoldást választja, de műsorai újdonságértékükkel, színességükkel rögtön mély benyomást tesznek a hallgatóra. Ahogyan a Hungarotonnál eddig megjelent lemezei mögött, úgy emögött is világosan felismerhető koncepció áll, így a jól ismert huszadik századi zeneszerzők kevésbé ismert művei gondosan összeválogatott csokorban szólalnak meg.

Max Reger és Ernst Krenek klarinétos kamarazenéi után Klenyán Csaba a huszadik századi zene egy másik meghatározó alakja, Paul Hindemith alkotásait rögzítette, többségükben World Premiere Recordingként. A lemezen a magyar zenei élet olyan kiválóságai közreműködnek, mint Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Horn András (zongora) Lukácsházi István (nagybőgő), Cs. Nagy Ildikó (zongora), valamint a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok.

Ó-római liturgikus énekek
Schola Hungarica (HCD 32358)

A Schola Hungarica immár negyedszázada jelentkezik évente új lemezzel a Hungarotonnál. Az énekegyüttes most megjelent CD-felvétele az úgynevezett ó-római liturgia sajátos, archaikus dallamvilágát mutatja be. A kórus vezetői, Dobszay László és Szendrei Janka az ősi dallamok beható ismerői, világviszonylatban is kimagasló szakértői és tolmácsolói. Ezúttal a Bécsi Zeneakadémia zeneszerzés professzorát, Erőd Ivánt kérték fel, hogy orgonafantáziáival ellenpontozza az egyszólamú éneklést.

Kodály Zoltán: Vegyeskari művek II.
Debreceni Kodály Kórus, vezényel: Erdei Péter (HCD 32365)

A Magyar Örökség-díjas énekkar nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, mint rögzíteni Kodály Zoltán összes vegyeskari művét. Az összkiadás második lemezén a zeneszerző 1937 és 1947 között keletkezett alkotásai hallhatók, köztük olyan jól ismert művek, mint a Fölszállott a páva vagy az Esti dal. Az album különlegessége, hogy tartalmazza Kodály két kéziratban maradt kórusművét is. Erdei Péter, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója Kodály életművének avatott ismerőjeként és tolmácsolójaként vezényli az 1971 óta hivatásos énekkarként működő Debreceni Kodály Kórust, amely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, s az elmúlt évtizedekben mintegy 2000 koncertet adott négy földrész negyven országában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.