Klasszikus

A Hungaroton újdonságai

2006.07.09. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton hanglemezkiadó öt új kiadványát ajánlja az operaritkaságok, a romantikus zongoraművek, a huszadik századi kamaramuzsika, a gregorián zene, illetve a kóruszene kedvelőinek.

Carl Ditters von Dittersdorf operaritkasága DVD-n
Il Barone di Rocca Antica – Németh Pál, Savaria Barokk (HDVD 32408)

A magyar régizene-játszás egyik úttörője, Németh Pál és az általa vezetett Savaria Barokk Zenekar és Kamaraopera nevéhez – a hazai és külföldi könyvtárakban végzett kutatómunka gyümölcseként – eddig mintegy nyolcvan CD és számos 17-18. századi mű ősbemutatója fűződik. A most megjelenő DVD-n a színpadi látvány élménye teszi teljessé a magas színvonalú Hungaroton-hangminőséget. Mozart és Haydn kortársa és barátja, Carl Ditters von Dittersdorf kétfelvonásos vígoperája hallható-látható, amelyet a Gödöllői Királyi Kastély két éve újjáépített Barokk Színházában rögzítettek. A kiváló akusztikájú, Magyarországon egyedülálló színpadi megoldásokat kínáló színházteremben Németh Pál és együttese Cimarosa, Dittersdorf és Mozart vígoperáit is tervezi felvenni a jövőben.

A hegedűművész és zeneszerző Dittersdorf 1739 novemberében született Bécsben. Zenéje híven reprezentálja a 18. század osztrák-cseh muzsikájának dallam- és formavilágát.

Goldmark Károly összes zongoraműve I.
Hlavacsek Tihamér – zongora (HCD 32387)

Szintén izgalmas kalandra hívja a zenebarátot a Goldmark Károly (1830–1915) összes zongoraművét bemutató sorozat, amelyet a fiatal pianista-korosztály egyik legígéretesebb tehetsége, Hlavacsek Tihamér jegyez. A lemezen World Premiere Recordingként hallható alkotások a jellegzetesen kelet-európai sorsú zeneszerző világának hű lenyomatai: a romantika főbb stílusjegyeit olvasztják magukba, mégis egyéni hangú kompozíciók. „Vezetni nem tudtam, másokkal menni nem akartam, így hát egyedül maradtam” – határozta meg saját helyzetét az Osztrák–Magyar Monarchia ünnepelt zeneszerzője, a Galíciából Magyarországra vándorolt zsidó család Bécsben megtelepedett gyermeke. Az életmű eddig szinte egyáltalán nem ismert szelete jó kezekbe került, hiszen a huszonkilenc éves Hlavacsek Tihamér Carnegie Hallbeli 2003-as debütálása óta ma már számos nemzetközi fesztivál meghívott művésze, az európai koncerttermek szívesen látott fellépője.

Hindemith: Kamarazene klarinéttal
Klenyán Csaba (HCD 32325)

A Mozart-kortárs klarinétművész, Anton Stadler az egykorú feljegyzések szerint nemcsak kiváló előadóművész volt, de kora zeneszerzőinek egyik fontos inspirálója is. Ha nincs Stadler, ma olyan csodálatos Mozart-művekkel lennénk szegényebbek, mint az A-dúr klarinétverseny vagy az A-dúr klarinétötös. Klenyán Csaba sok tekintetben Stadler tevékenységének modern örököse: a magyar hangszeres szólisták egyik legkísérletezőkedvűbb művésze, aki rendkívül ösztönzőleg hat napjaink zeneszerzésére is. Sosem a legegyszerűbb megoldást választja, de műsorai újdonságértékükkel, színességükkel rögtön mély benyomást tesznek a hallgatóra. Ahogyan a Hungarotonnál eddig megjelent lemezei mögött, úgy emögött is világosan felismerhető koncepció áll, így a jól ismert huszadik századi zeneszerzők kevésbé ismert művei gondosan összeválogatott csokorban szólalnak meg.

Max Reger és Ernst Krenek klarinétos kamarazenéi után Klenyán Csaba a huszadik századi zene egy másik meghatározó alakja, Paul Hindemith alkotásait rögzítette, többségükben World Premiere Recordingként. A lemezen a magyar zenei élet olyan kiválóságai közreműködnek, mint Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Horn András (zongora) Lukácsházi István (nagybőgő), Cs. Nagy Ildikó (zongora), valamint a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok.

Ó-római liturgikus énekek
Schola Hungarica (HCD 32358)

A Schola Hungarica immár negyedszázada jelentkezik évente új lemezzel a Hungarotonnál. Az énekegyüttes most megjelent CD-felvétele az úgynevezett ó-római liturgia sajátos, archaikus dallamvilágát mutatja be. A kórus vezetői, Dobszay László és Szendrei Janka az ősi dallamok beható ismerői, világviszonylatban is kimagasló szakértői és tolmácsolói. Ezúttal a Bécsi Zeneakadémia zeneszerzés professzorát, Erőd Ivánt kérték fel, hogy orgonafantáziáival ellenpontozza az egyszólamú éneklést.

Kodály Zoltán: Vegyeskari művek II.
Debreceni Kodály Kórus, vezényel: Erdei Péter (HCD 32365)

A Magyar Örökség-díjas énekkar nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, mint rögzíteni Kodály Zoltán összes vegyeskari művét. Az összkiadás második lemezén a zeneszerző 1937 és 1947 között keletkezett alkotásai hallhatók, köztük olyan jól ismert művek, mint a Fölszállott a páva vagy az Esti dal. Az album különlegessége, hogy tartalmazza Kodály két kéziratban maradt kórusművét is. Erdei Péter, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója Kodály életművének avatott ismerőjeként és tolmácsolójaként vezényli az 1971 óta hivatásos énekkarként működő Debreceni Kodály Kórust, amely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, s az elmúlt évtizedekben mintegy 2000 koncertet adott négy földrész negyven országában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.