Klasszikus

A Hungaroton újdonságai

2006.06.18. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton kiadó négy újdonságával bővült a klasszikus és jazz lemezek kínálata. A most megjelent korongokon az Amadinda Ütőegyüttes Cage-sorozatának újabb darabja, Schiff András, Perényi Miklós DVD-video felvételei, valamint a "Hungarian Jazz History" című sorozat három következő lemezének zenéi hallhatóak.

Az Amadinda Ütőegyüttes világviszonylatban is egyedülálló vállalkozásának gyümölcse, a Cage-sorozat negyedik részéhez érkezett. Az 1984-ben alakult, és a közvélemény által a világ egyik legeredetibb ütőhangszeres együtteseként számon tartott, négytagú formáció 1998-ban indította útjára Legacies (Hagyományok) elnevezésű sorozatát. Ebben a huszadik századi zene egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, John Cage-nek összes ütőhangszeres műveit is rögzítik. A sorozat eddigi három lemezén hallható többek közt a Four4 című kompozíció is, amelyet a radikálisan gondolkodó komponista az Amadinda Ütőegyüttesnek ajánlott, és amelynek 1992-es tokiói ősbemutatója is a magyar kvartett nevéhez fűződik. Az összkiadás negyedik kötetén hallható először teljes egészében az eddig hiányosnak vélt Four Dances című alkotás. A darab hiányzó 25 taktusa a felvétel előkészületei során került elő. Az együttes szeptemberben vonul ismét stúdióba, hogy a hatrészesre tervezett sorozat ötödik lemezének anyagát rögzítsék.

Talán kevesek előtt ismert, hogy a Bach-tolmácsolásaival is hírnevet szerzett zongoraművész, Schiff András első lemezét éppen húszéves korában készítette a Hungarotonnál - ezen Bach egyik angol szvitjét is játssza. 2003 februárjában a budapesti Zeneakadémián a teljes sorozatot tolmácsolta – ennek felvétele látható a nemrég megjelent DVD-n, amelyen mindegyik mű előtt Schiff András zenével színesen illusztrált magyarázó előadásait is hallhatjuk - nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is, német és francia felirattal.

Szintén Dolby Digital hangformátumú DVD-n jelent meg a Bach-életmű másik nagyszabású sorozata, a hat csellószvit, amelyet Schiff András állandó kamarapartnere, a budapesti Zeneakadémia másik világhírű neveltje, Perényi Miklós játszik. Az első számú magyar csellista Pablo Casals meghívására vett részt a legendás katalán muzsikus mesterkurzusain, és adott koncerteket fesztiválján, Marlboróban. Perényi Miklós szintén nem először rögzítette a csellisták bibliájának is tekinthető műveket; az 1981-es felvétel után most digitális videó-film változatban is élvezhető a kiváló magyar gordonkaművész átszellemült Bach-játéka.

A Hungaroton a magyar modern jazz hangzó örökségéből válogatta ki az értékes alkotásokat Jazz History című sorozatában, amely már 17. lemezénél tart. A gazdag archívumból felkutatott válogatások utóbbi időben megjelent korongjain a magyar jazz két prominens személyisége szerepel. Binder Károly és Vukán György a nyolcvanas években megjelent albuma mellett érdekes válogatást nyújt át a Hungaroton 1968 és 1985 között megjelent lemezeiből Jazz Dance from Hungary címmel. A megjelent kritikák egybehangzóan azt állítják, hogy a magyar jazz-zenészek már ekkor sem maradtak el a jazz élvonalától. Pege Aladár, Török Ádám, Dés László és Deseő Csaba mellett a régóta a tengerentúlon élő Gárdonyi László 1983-as debütáló albumának nyitó száma is hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.