Klasszikus

A Hungaroton újdonságai

2006.06.18. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton kiadó négy újdonságával bővült a klasszikus és jazz lemezek kínálata. A most megjelent korongokon az Amadinda Ütőegyüttes Cage-sorozatának újabb darabja, Schiff András, Perényi Miklós DVD-video felvételei, valamint a "Hungarian Jazz History" című sorozat három következő lemezének zenéi hallhatóak.

Az Amadinda Ütőegyüttes világviszonylatban is egyedülálló vállalkozásának gyümölcse, a Cage-sorozat negyedik részéhez érkezett. Az 1984-ben alakult, és a közvélemény által a világ egyik legeredetibb ütőhangszeres együtteseként számon tartott, négytagú formáció 1998-ban indította útjára Legacies (Hagyományok) elnevezésű sorozatát. Ebben a huszadik századi zene egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, John Cage-nek összes ütőhangszeres műveit is rögzítik. A sorozat eddigi három lemezén hallható többek közt a Four4 című kompozíció is, amelyet a radikálisan gondolkodó komponista az Amadinda Ütőegyüttesnek ajánlott, és amelynek 1992-es tokiói ősbemutatója is a magyar kvartett nevéhez fűződik. Az összkiadás negyedik kötetén hallható először teljes egészében az eddig hiányosnak vélt Four Dances című alkotás. A darab hiányzó 25 taktusa a felvétel előkészületei során került elő. Az együttes szeptemberben vonul ismét stúdióba, hogy a hatrészesre tervezett sorozat ötödik lemezének anyagát rögzítsék.

Talán kevesek előtt ismert, hogy a Bach-tolmácsolásaival is hírnevet szerzett zongoraművész, Schiff András első lemezét éppen húszéves korában készítette a Hungarotonnál - ezen Bach egyik angol szvitjét is játssza. 2003 februárjában a budapesti Zeneakadémián a teljes sorozatot tolmácsolta – ennek felvétele látható a nemrég megjelent DVD-n, amelyen mindegyik mű előtt Schiff András zenével színesen illusztrált magyarázó előadásait is hallhatjuk - nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is, német és francia felirattal.

Szintén Dolby Digital hangformátumú DVD-n jelent meg a Bach-életmű másik nagyszabású sorozata, a hat csellószvit, amelyet Schiff András állandó kamarapartnere, a budapesti Zeneakadémia másik világhírű neveltje, Perényi Miklós játszik. Az első számú magyar csellista Pablo Casals meghívására vett részt a legendás katalán muzsikus mesterkurzusain, és adott koncerteket fesztiválján, Marlboróban. Perényi Miklós szintén nem először rögzítette a csellisták bibliájának is tekinthető műveket; az 1981-es felvétel után most digitális videó-film változatban is élvezhető a kiváló magyar gordonkaművész átszellemült Bach-játéka.

A Hungaroton a magyar modern jazz hangzó örökségéből válogatta ki az értékes alkotásokat Jazz History című sorozatában, amely már 17. lemezénél tart. A gazdag archívumból felkutatott válogatások utóbbi időben megjelent korongjain a magyar jazz két prominens személyisége szerepel. Binder Károly és Vukán György a nyolcvanas években megjelent albuma mellett érdekes válogatást nyújt át a Hungaroton 1968 és 1985 között megjelent lemezeiből Jazz Dance from Hungary címmel. A megjelent kritikák egybehangzóan azt állítják, hogy a magyar jazz-zenészek már ekkor sem maradtak el a jazz élvonalától. Pege Aladár, Török Ádám, Dés László és Deseő Csaba mellett a régóta a tengerentúlon élő Gárdonyi László 1983-as debütáló albumának nyitó száma is hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.