Klasszikus

A huszonharmadik év

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
Az alaptörténet szerint kritikusnak még soha nem emeltek szobrot. Ha lesz kivétel, és remélem lesz, akkor talán Pernye András lesz az. Ha Pernye András lesz az, akkor ebben azért valami szerepe van Horváth Tündének, aki szerkesztett és rendezett egy Pernye-emlékműsort, a hetvenötödik születésnapra.

Nincs értelme mellébeszélni. Az emlékműsor tulajdonképpen rettenetes volt, zsúfolásig tömve elképesztő hibákkal. A teljesség igénye nélkül: operatőri munka!, szerkesztői munka!!, rendezői munka!!! Nem is értem. Lehet azon vitatkozni, hogy szép-e, ha az interjúalany oldalról kap egy buta fényt és csillog az izzadság a homlokán. De hogy nem jó, ha a beszélő nézésiránya annyira elüt a kamera tengelyétől, hogy a néző már nem azt érzi, hogy neki beszélnek, hanem hogy nyilván van még valaki a szomszéd szobában is, aki az ajtóból figyeli a műsort, az biztosan nem szerencsés. A klarinétművész Kovács Béla szinte már profilban meséli az emlékeit, amitől képtelenség azt érezni, hogy mi, nézők vagyunk a megszólítottak. Vagy mit lehet mondani a megszólalások köznapi észjárással időnként követhetetlen sorrendjére, a beszélgetések vágatlanságára, amitől kellemetlenül szószátyárnak látszanak a nyilatkozók. Vagy miközben egy archív interjú megy, és a képen marad Pernye, időközben fölteszi a riporter a mai kérdést a mai interjúalanynak. Egy pillanatra nem lehet tudni, hogy hol vagyunk és ki a kérdezett, márpedig a nézőt nem illik bizonytalanságban tartani.

A sok kidolgozatlanággal szemben csak egy igazán nagy találat van, amikor Pernye bevallott elfogultsága ellenére is kizsűrizi a Ki mit tud?-on Mandel Róbertet, és utána megszólal az ifjú versenyző mai állapotában: a jóképű ifjúból időközben egy kis Orson Welles lett. Nem sok. Miért kell hát mégis rajongani Horváth Tündéért?

Megmondom. Mert mer kicsi lenni. Mert át tudja adni a terepet másoknak. Mert ha Pernyéről akar beszélni, akkor megadja a szót nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem magának Pernyének is. És Pernyét nagyon jó nézni, hiszen tele van tudással teli lelkesedéssel. Ha róla kell beszélni, az a legegyszerűbb, ha ő beszél. Erre való az archívum, főleg, ha van benne egy nagy Pernye-interjú, Árvai Jolán munkája. A többiek csak azért szólnak, hogy elmondják, miért hiányzik ma is Pernye András. És ez többé-kevésbé el is hangzik. A legszebben Tihanyi Gergely mondja el, a legokosabban Wilheim András, a legtalányosabban Kovács Dénes, a legrejtélyesebben Róbert György. De mind ugyanazt mondják. Hiányzik.

(Pernye András-emlékműsor - m2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.