Klasszikus

A huszonharmadik év

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
Az alaptörténet szerint kritikusnak még soha nem emeltek szobrot. Ha lesz kivétel, és remélem lesz, akkor talán Pernye András lesz az. Ha Pernye András lesz az, akkor ebben azért valami szerepe van Horváth Tündének, aki szerkesztett és rendezett egy Pernye-emlékműsort, a hetvenötödik születésnapra.

Nincs értelme mellébeszélni. Az emlékműsor tulajdonképpen rettenetes volt, zsúfolásig tömve elképesztő hibákkal. A teljesség igénye nélkül: operatőri munka!, szerkesztői munka!!, rendezői munka!!! Nem is értem. Lehet azon vitatkozni, hogy szép-e, ha az interjúalany oldalról kap egy buta fényt és csillog az izzadság a homlokán. De hogy nem jó, ha a beszélő nézésiránya annyira elüt a kamera tengelyétől, hogy a néző már nem azt érzi, hogy neki beszélnek, hanem hogy nyilván van még valaki a szomszéd szobában is, aki az ajtóból figyeli a műsort, az biztosan nem szerencsés. A klarinétművész Kovács Béla szinte már profilban meséli az emlékeit, amitől képtelenség azt érezni, hogy mi, nézők vagyunk a megszólítottak. Vagy mit lehet mondani a megszólalások köznapi észjárással időnként követhetetlen sorrendjére, a beszélgetések vágatlanságára, amitől kellemetlenül szószátyárnak látszanak a nyilatkozók. Vagy miközben egy archív interjú megy, és a képen marad Pernye, időközben fölteszi a riporter a mai kérdést a mai interjúalanynak. Egy pillanatra nem lehet tudni, hogy hol vagyunk és ki a kérdezett, márpedig a nézőt nem illik bizonytalanságban tartani.

A sok kidolgozatlanággal szemben csak egy igazán nagy találat van, amikor Pernye bevallott elfogultsága ellenére is kizsűrizi a Ki mit tud?-on Mandel Róbertet, és utána megszólal az ifjú versenyző mai állapotában: a jóképű ifjúból időközben egy kis Orson Welles lett. Nem sok. Miért kell hát mégis rajongani Horváth Tündéért?

Megmondom. Mert mer kicsi lenni. Mert át tudja adni a terepet másoknak. Mert ha Pernyéről akar beszélni, akkor megadja a szót nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem magának Pernyének is. És Pernyét nagyon jó nézni, hiszen tele van tudással teli lelkesedéssel. Ha róla kell beszélni, az a legegyszerűbb, ha ő beszél. Erre való az archívum, főleg, ha van benne egy nagy Pernye-interjú, Árvai Jolán munkája. A többiek csak azért szólnak, hogy elmondják, miért hiányzik ma is Pernye András. És ez többé-kevésbé el is hangzik. A legszebben Tihanyi Gergely mondja el, a legokosabban Wilheim András, a legtalányosabban Kovács Dénes, a legrejtélyesebben Róbert György. De mind ugyanazt mondják. Hiányzik.

(Pernye András-emlékműsor - m2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.