Klasszikus

A huszonharmadik év

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
Az alaptörténet szerint kritikusnak még soha nem emeltek szobrot. Ha lesz kivétel, és remélem lesz, akkor talán Pernye András lesz az. Ha Pernye András lesz az, akkor ebben azért valami szerepe van Horváth Tündének, aki szerkesztett és rendezett egy Pernye-emlékműsort, a hetvenötödik születésnapra.

Nincs értelme mellébeszélni. Az emlékműsor tulajdonképpen rettenetes volt, zsúfolásig tömve elképesztő hibákkal. A teljesség igénye nélkül: operatőri munka!, szerkesztői munka!!, rendezői munka!!! Nem is értem. Lehet azon vitatkozni, hogy szép-e, ha az interjúalany oldalról kap egy buta fényt és csillog az izzadság a homlokán. De hogy nem jó, ha a beszélő nézésiránya annyira elüt a kamera tengelyétől, hogy a néző már nem azt érzi, hogy neki beszélnek, hanem hogy nyilván van még valaki a szomszéd szobában is, aki az ajtóból figyeli a műsort, az biztosan nem szerencsés. A klarinétművész Kovács Béla szinte már profilban meséli az emlékeit, amitől képtelenség azt érezni, hogy mi, nézők vagyunk a megszólítottak. Vagy mit lehet mondani a megszólalások köznapi észjárással időnként követhetetlen sorrendjére, a beszélgetések vágatlanságára, amitől kellemetlenül szószátyárnak látszanak a nyilatkozók. Vagy miközben egy archív interjú megy, és a képen marad Pernye, időközben fölteszi a riporter a mai kérdést a mai interjúalanynak. Egy pillanatra nem lehet tudni, hogy hol vagyunk és ki a kérdezett, márpedig a nézőt nem illik bizonytalanságban tartani.

A sok kidolgozatlanággal szemben csak egy igazán nagy találat van, amikor Pernye bevallott elfogultsága ellenére is kizsűrizi a Ki mit tud?-on Mandel Róbertet, és utána megszólal az ifjú versenyző mai állapotában: a jóképű ifjúból időközben egy kis Orson Welles lett. Nem sok. Miért kell hát mégis rajongani Horváth Tündéért?

Megmondom. Mert mer kicsi lenni. Mert át tudja adni a terepet másoknak. Mert ha Pernyéről akar beszélni, akkor megadja a szót nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem magának Pernyének is. És Pernyét nagyon jó nézni, hiszen tele van tudással teli lelkesedéssel. Ha róla kell beszélni, az a legegyszerűbb, ha ő beszél. Erre való az archívum, főleg, ha van benne egy nagy Pernye-interjú, Árvai Jolán munkája. A többiek csak azért szólnak, hogy elmondják, miért hiányzik ma is Pernye András. És ez többé-kevésbé el is hangzik. A legszebben Tihanyi Gergely mondja el, a legokosabban Wilheim András, a legtalányosabban Kovács Dénes, a legrejtélyesebben Róbert György. De mind ugyanazt mondják. Hiányzik.

(Pernye András-emlékműsor - m2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.