Klasszikus

A II. Világháború áldozatainak zenéje

2007.03.20. 00:00
Ajánlom
Nagyszabású munkába fogott egy olasz kutatócsoport: az 1933 és 45 közötti időszakból koncentrációs- és hadifogolytáborok lakóinak kompozícióiból készítenek több ezres gyűjteményt a Roma Tre Egyetem könyvtára számára.

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait, tizenöt éve foglalkozik a háború idején írt vagy bemutatott művekkel. Több mint 17.000 darabot számlál az a kottákból, rajzokból és fotókból álló gyűjtemény, amely szeptemberben nyílik meg a nagyközönség számára a római könyvtárban. A náci koncertrációs táborok zsidó és roma származású lakóitól és politikai foglyaitól, valamint japán, szovjet és szövetséges hadifogolytáborok lakóitól származó kéziratok egyaránt elérhetőek lesznek.

A zeneirodalom jelentős klasszikus és jazz kompozíciókkal gazdagodik, hiszen a naplókba és esetleges papírlapokra írt művek között olyan művek találhatók, mint Rudolf Karel cseh zeneszerző darabjai, melyeket Theresienstadtban jegyzett WC-papírra, vagy Berto Boccosi operája, melyet az algériai szövetséges hadifogolytáborban írt. Lotoro a zeneművekből 32 darabos CD-sorozatot is indított, amelyből ötöt már ki is adott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.