Klasszikus

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

2023.01.30. 16:25
Ajánlom
Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.

Szokták mondani, hogy Francis Poulenc a 20. század azon zeneszerzői közé tartozik, akiket méltatlanul kevesen játszanak, még ha az idei évforduló valamelyest javít is a statisztikán, a nagy operaházak sorra mutatják be a komponista operáit. Ám a múlt század első kétharmadát végigélő alkotó nem tartozik azok közé, akiknek egy-két műve alapján képet alkothatunk munkásságáról, fiatal korában a sziporkázóan szellemes, könnyed hangulatú műveivel vívott ki sikert, utolsó évtizedeit viszont páratlanul emelkedett, vallásos tartalmú műveknek szentelte. Ám ezen a két fő kategórián belül is megannyi szín, stílus, kifejezésmód jelenik meg zenéjében, hogy amikor azt hisszük, már jól kiismertük magunkat Poulenc művészetében, akkor is tartogathat nekünk meglepetéseket.

Concert champêtre

Francis Poulenc elismert zongoraművész is volt, aki a kiváló spanyol muzsikusnál, Ricardo Viñesnél tanult. Ezt a művét azonban mégsem a saját hangszerére, hanem a billentyűs hangszercsalád egy másik tagjára írta.

A csembalóról a legtöbben a barokk zenére asszociálnak, meglepőnek tűnhet, hogy mennyire különböző stílusok, effektek megszólaltatására is alkalmas.

Poulenc darabjával még azoknak is érdemes tenniük egy kísérletet, akik amúgy idegenkednek a hangszertől annak kissé száraz hangzása miatt. A mű dedikáltja és első előadója, a lengyel Wanda Landowska azt nyilatkozta róla: imádja játszani, mert mindig gondtalan és vidám lesz tőle.

Babar, a kiselefánt története

1940-ben Poulenc a rokonainál vendégeskedett, ám zongorajátéka nem nyerte el a körükben tartózkodó kisgyerekek tetszését. Egyik unokahúga azt kérte tőle, adjon elő valami érdekesebbet, és

a zeneszerző kezébe nyomta Jean de Brunhoff népszerű mesekönyvét, amelyben egy kiselefánt megismeri az emberek világát.

Poulenc improvizálni kezdett a meséhez a zongorán, és ezekből a kis ötletekből aztán narrációval kísért zongoradarabja született. A szellemes kis alkotás, amelyben előfordul bölcsődal, nászinduló, polka és noktürn is, hamar népszerű lett, és ahogy első ihletői is gyermekek voltak (az ajánlásban végül tizenegy ifjú rokon és barát neve szerepel), ma is gyakran szolgál arra, hogy a legkisebbekhez közel hozza a zene világát.

Két Louis Aragon-vers

Ahogy zeneszerzőként egyre sikeresebb lett, Poulenc nem hagyott fel zongoristakarrierjével sem. A francia baritonnal, Pierre Bernackal mind a magánéletben, mind a művészetben egymásra találtak, az énekes számos Poulenc-dalt mutatott be, sőt a zeneszerző gyakran ki is kérte partnere tanácsát a komponálásban.

Előadóművészként számos más alkotó művét is megszólaltatták, hasonló legendás együttműködés volt az övék, mint Britten és Peter Pears kapcsolata.

A zeneszerző gyakran zenésítette meg francia költők verseit, akár kortársaiét is, így fordult a figyelme 1943-ban a szürrealista alkotó, Louis Aragon szövegei felé.

Stabat mater

Poulenc vallásos művészetének egyik legragyogóbb példája ez a szoprán szólistára, kórusra és zenekarra írt darab. Mindössze harminc perc, ám olyan különleges, misztikus hangzásokkal közvetíti a középkori himnuszt, a kereszt alatt álló Mária fájdalmát, hogy a műfajt jól ismerők számára is egészen meglepő lehet.

Ebben a Stabat materben van valami egészen régi, abból a korszakból, amikor az ember életében valóságos volt a hit transzcendenciája,

és közben valami csalhatatlanul mai is, mintha ablakon keresztül pillantanánk a középkor világába. A tizenkét tételből álló alkotás végére pedig a misztikus utazás a Paradicsom fényességéhez vezet.

A kármeliták dialógusai

Az, és mégsem az – mondhatnánk A kármeliták dialógusai című Poulenc-operára. Mert hát valóban opera, ha szigorúan vesszük, megfelel a műfaj minden szabályszerűségének, ám közben témája, cselekményvezetése és mély lelki-filozófiai tartalma tökéletesen egyedivé és utánozhatatlanná teszi. A francia forradalom alatt mártírhalált halt apácák története

egyén és közösség, hagyomány és egyéni utak kérdéseit veti fel, és azt, hogyan tud az ember önazonos maradni.

Az opera talán az egész műfaj legdrámaibb zárójelenetével rendelkezik, az apácák rendíthetetlenül imádkoznak, miközben a zenekarban halljuk, ahogy a guillotine sorra lesújt rájuk.

Fejléckép: Francis Poulenc (forrás: Académie Francis Poulenc)

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

Kapcsolódó

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

1822. december 10-én, Liège-ben született az a komponista, akit elsősorban nem nagy számú művéről, hanem néhány közkedvelt, mégis az emberi lélek mélyére hatoló alkotásáról ismerünk. Élete során volt zongoravirtuóz, orgonista, tanár, saját kora meg nem teljesen értett alkotója – César Franckra emlékezünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Klasszikus ajánló

Hamarosan kezdődnek a Quartetto Plus vonósnégyes-napok a kismartoni Esterházy-kastélyban

Március utolsó hétvégéjén indulnak a kismartoni Quartetto Plus vonósnégyes-napok. A három napban többek között Ravel, Haydn és Beethoven zeneművei csendülnek fel.
Klasszikus ajánló

Miért jelentett forradalmat Bach (és a többiek) újrafelfedezése a zenében?

A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra.
Klasszikus ajánló

Bemutatkoznak az Európai Kamarazenei Akadémia tehetségei

A program keretében kiváló fiatal muzsikusok koncertjeit hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémián, illetve zenés tárlatvezetéseken is részt vehetnek a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban.