Klasszikus

A Jazz Klasszikusai

2009.06.13. 14:48
Ajánlom
KlasszJazz címmel ingyenes koncertet adnak június 21-én, a Zene Ünnepén a Pannon Filharmonikusok a magyar jazz kiválóságaival, Kovács László vezényletével.

A Magyar Jazzművészek Társasága zeneszerzői pályázatot hirdetett, amelyre a legjobb hazai zeneszerzők küldték el kompozícióikat. A nyertes művekből a Magyar Állami Operaházban rendeztek hangversenyt, mert ezek a művek egytől egyig jazz- és szimfonikus zenekarra íródtak. Fantasztikus koncert kerekedett ebből, bár a legolcsóbb jegy is tízezer forintba került, pár nap alatt elfogyott minden belépő. Másfél ezren látták, hallották a bemutatót, amely óriási sikert aratott.

  

Ez a rendkívüli produkció hallható újra teljes egészében Pécsett: a Zene Ünnepe napján ingyenesen, a Sétatéren, a Bazilika előtti pódiumon. Parádés a közreműködők listája, fellép Pécsett Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Dés László, Fekete-Kovács Kornél, Babos Gyula, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Lantos Zoltán, és Borbély Mihály. A felcsendülő dzsessz-szimfóniák Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula és Oláh Kálmán szerzeményei.

Igazi ünnepnek ígérkezik a közös hangverseny a néhány éve erőteljesen fejlődő pécsi zenekarral és a hazai jazzélet kitűnő alkotó- és előadóművészeivel. Elképesztő számban találhatók ugyanis minden korosztályban kiugró zenészek, kitűnő, sokszínű, rendkívül kreatív és szabad előadó- és alkotóművészek. Ez a koncert is érzékeltetheti majd: nem érdemes szétválasztani a műfajokat. Sokkal izgalmasabb a műfaji meghatározásnál maga az újdonság, az újszerű élmény, amely a kölcsönhatásokból születhet. A klasszikus mondás szerint csak kétféle zene létezik: jó és rossz.

2009. június 21. 20:00
Sétatér (Pécs)


KlasszJazz a Zene Ünnepén

Fekete-Kovács Kornél: 8:45 AM/PM
Km.: Szakcsi Jr. (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Balázs Elemér (dob), Dés László (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita)

Babos Gyula: multiMuzik
Km.: Babos Gyula (gitár), Barcza Horváth József (nagybőgő), Balázs Elemér (dob), Lantos Zoltán (hegedű)

Oláh Kálmán: Passacaglia for orchestra & jazz trio
Km.: Barcza Horváth József (nagybőgő), Balázs Elemér (dob), Oláh Kálmán (zongora)

Szakcsi Lakatos Béla: B-A-C-H
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Balázs Elemér (dob), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Borbély Mihály (szaxofon)

Km.: Pannon Filharmonikusok-Pécs
Vez.: Kovács László

Esőhelyszín: PTE aula
Sétatér Fesztivál

www.pannonfilharmonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.