Klasszikus

A jazz új otthona

2003.09.16. 00:00
Ajánlom
Jazzklub nyílt a Váci út 19-ben. A JazzOtthon a későbbiekben más művészeti ágak otthona is szeretne lenni. Az új szórakozóhelyről Kovács Miklós szervezővel beszélgettünk.

Fagerendákra fellógatott függőágyak, középen színes textilekbe bújtatott matracok, körülöttük összecsukható székek szabálytalan sorokban, és az „Elnézést kérünk, de szigorúan nemdohányzó helyiség” felirat fogadott a Mountex ház harmadik emeletén. A kis emelvény és rajta a hangszerek győztek meg, hogy jó helyen járok, ez az a koncertterem, amely a tervek szerint csütörtök esténként jazzklubként működik majd.

Nemcsak klubként, mi tényleg otthont szeretnénk adni a jazznek – javít ki Kovács Miklós, ahogy végigkalauzol az épületen. Az otthonteremtés ötlete Eichinger Tibor jazz-zenészé, aki egyben a jazzestek szerkesztője is. Mindketten úgy gondolták, a városban alig van olyan hely, ahol hétről hétre igényes jazzt lehet hallgatni koncertszerű körülmények között – vagyis nem úgy, hogy közben sistereg a kávéfőzőgép, csörögnek az evőeszközök, és emberek tucatjai igyekeznek túlharsogni a zenét. A JazzOtthon épületében is (egy emelettel lejjebb) működik korcsma, de a teremben a zenéé a főszerep. A megnyitó koncerten az Eichinger Quartett játszott, a következő hetekben pedig a Brezó Quartett, a Jazzpression, a Gadó-Eichinger Duó, a Kovács Linda Kvartett, a Kardos Négyes, a Nigun és a Váczi Dániel Trió lép fel. A koncepció tulajdonképpen egyszerű: már rutinos, de nem nagy, „befutott” formációk lépnek fel, akik többnyire saját szerzeményeket játszanak, és zenéjük szerves része az improvizáció. Nincs szigorú műfaji megkötés, a jazzen belül bármilyen irányzatot követhetnek, legyen az klasszikus, klezmerrel fűszerezett vagy éppen a rock felé hajló jazz. A klub idővel két-három együttes rendszeres koncerthelyszíne, otthona lehet.

Kovács Miklós azonban ennél is többet szeretne: a hét többi napjára irodalmi felolvasóesteket, klubdélutánokat, performance-előadásokat tervez. Máris látható egy tárlat: a falakon annak a Szendrő Szabolcsnak a fényképei lógnak, aki mozgássérült létére megmászta a Himalája csúcsait, és „mellesleg” nagyszerű fotókat készített. Egyelőre nincsenek további konkrét tervek, de, mint mondja, a hely adottságai a fent említett programoknak is megfelelnek, és úgy tapasztalja, volna igény rájuk. Hiszen például nem egyszerű helyszínt találni a manapság egyre divatosabb performance-oknak, happeningeknek – hetente egy estén ezek is otthonra találnának itt. A termet bérlő hegymászóboltot üzemeltető cég pedig valódi mecénásként nyitott mindenféle kulturális eseményre, programra.

Addig is, ameddig a további tervek körvonalazódnak, csütörtök esténként várják a jazzkedvelőket, akik úgy tűnik, máris felfedezték a helyet: a nem túl hangos kampánnyal beharangozott nyitókoncertre is többtucatnyian váltottak jegyet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.