Klasszikus

A jazz új otthona

2003.09.16. 00:00
Ajánlom
Jazzklub nyílt a Váci út 19-ben. A JazzOtthon a későbbiekben más művészeti ágak otthona is szeretne lenni. Az új szórakozóhelyről Kovács Miklós szervezővel beszélgettünk.

Fagerendákra fellógatott függőágyak, középen színes textilekbe bújtatott matracok, körülöttük összecsukható székek szabálytalan sorokban, és az „Elnézést kérünk, de szigorúan nemdohányzó helyiség” felirat fogadott a Mountex ház harmadik emeletén. A kis emelvény és rajta a hangszerek győztek meg, hogy jó helyen járok, ez az a koncertterem, amely a tervek szerint csütörtök esténként jazzklubként működik majd.

Nemcsak klubként, mi tényleg otthont szeretnénk adni a jazznek – javít ki Kovács Miklós, ahogy végigkalauzol az épületen. Az otthonteremtés ötlete Eichinger Tibor jazz-zenészé, aki egyben a jazzestek szerkesztője is. Mindketten úgy gondolták, a városban alig van olyan hely, ahol hétről hétre igényes jazzt lehet hallgatni koncertszerű körülmények között – vagyis nem úgy, hogy közben sistereg a kávéfőzőgép, csörögnek az evőeszközök, és emberek tucatjai igyekeznek túlharsogni a zenét. A JazzOtthon épületében is (egy emelettel lejjebb) működik korcsma, de a teremben a zenéé a főszerep. A megnyitó koncerten az Eichinger Quartett játszott, a következő hetekben pedig a Brezó Quartett, a Jazzpression, a Gadó-Eichinger Duó, a Kovács Linda Kvartett, a Kardos Négyes, a Nigun és a Váczi Dániel Trió lép fel. A koncepció tulajdonképpen egyszerű: már rutinos, de nem nagy, „befutott” formációk lépnek fel, akik többnyire saját szerzeményeket játszanak, és zenéjük szerves része az improvizáció. Nincs szigorú műfaji megkötés, a jazzen belül bármilyen irányzatot követhetnek, legyen az klasszikus, klezmerrel fűszerezett vagy éppen a rock felé hajló jazz. A klub idővel két-három együttes rendszeres koncerthelyszíne, otthona lehet.

Kovács Miklós azonban ennél is többet szeretne: a hét többi napjára irodalmi felolvasóesteket, klubdélutánokat, performance-előadásokat tervez. Máris látható egy tárlat: a falakon annak a Szendrő Szabolcsnak a fényképei lógnak, aki mozgássérült létére megmászta a Himalája csúcsait, és „mellesleg” nagyszerű fotókat készített. Egyelőre nincsenek további konkrét tervek, de, mint mondja, a hely adottságai a fent említett programoknak is megfelelnek, és úgy tapasztalja, volna igény rájuk. Hiszen például nem egyszerű helyszínt találni a manapság egyre divatosabb performance-oknak, happeningeknek – hetente egy estén ezek is otthonra találnának itt. A termet bérlő hegymászóboltot üzemeltető cég pedig valódi mecénásként nyitott mindenféle kulturális eseményre, programra.

Addig is, ameddig a további tervek körvonalazódnak, csütörtök esténként várják a jazzkedvelőket, akik úgy tűnik, máris felfedezték a helyet: a nem túl hangos kampánnyal beharangozott nyitókoncertre is többtucatnyian váltottak jegyet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.