Klasszikus

A jégre vitt olvasó

2004.01.17. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván fura szokása Ha először fordulna elő, csak vállat vonnék, és elgondolkodnék azon, ki hányféleképpen próbál érvényesülni. Fischer Iván – vagy valamely munkatársa – azonban sajnos nem először állítja kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt azt a valótlanságot, hogy a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar másfél – máskor „több mint másfél” – milliárd forint állami támogatásban részesül.

A Fischer úrék által is tudott igazság ezzel szemben: a fenti összeget egy olyan állami alapítású, több mint 200 művészt és alkalmazottat foglalkoztató nemzeti alapintézmény kapja, mely három szervezeti egységet, a világszerte ünnepelt Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a hazai koncertéletben nélkülözhetetlen és a szakma, a közönség által nagyra becsült Nemzeti Énekkart és az e tekintetben egyedülálló, közszolgálati feladatokat ellátó, országos hatókörű kottatárat működteti. (Nem mellékesen: az együttesek zsúfolt házas budapesti és külföldi koncertjeik mellett ingyen és bérmentve adnak évi 25-30 koncertet vidéken!)

Csak összehasonlításképp: honlapja tanúsága szerint a fesztiválzenekar 67 művészt és 16 munkatársat foglalkoztat.

A Népszabadság 2004. január 14-i számában most ismét azt láthattuk, hogy Fischer Iván a tőle elvárható eleganciát nélkülözve ismétli meg a másfél milliárdos mesét. A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok amúgy is valami okból „becsípődhettek” neki: ama négy bekezdésből, amely e rövid cikkben a véleményét tolmácsolja, háromban a „konkurenciáról”, vagyis rólunk esik szó. Egy helyen azt állítja például, hogy az ő muzsikusainak fizetése jóval kevesebb, mint a filharmonikusoké. Ő biztosan tudja. Mindenesetre más az ő jövedelmeiket soha semmilyen nyilvános forrásból meg nem ismerhette, a mi béreinkről, gazdálkodásunkról a sajtó többször tudósított.

Már szinte mulatságos, hogy annak az együttesnek a vezetője, amely a magyar zenekarok lefejezésével, a legjobb muzsikusok mesés pénzekkel történő átcsábításával jött annak idején létre, most borúsan „problémáról” beszél, mert egy zenekar esetleg „elszívja a zenészeket más zenekaroktól”. (Egyébként nem szívja el.)

A cikk már-már sajnálkozva tudatja, hogy Fischer úr együttese 2004-ben „valamivel több mint 600 millió forintból gazdálkodhat”. Arról már nem olvashatunk, hogy ez a summa csupán a nekik közpénzből nyújtott támogatás. (Mely nagyjából megegyezik a rádió négy patinás, szintén 200 körüli művészt foglalkoztató zenei együttesének – zenekar, énekkar, gyermekkar, Stúdió 11 – teljes évi közpénztámogatásával!)

Legsikeresebb művészeink is sokfélék. Az egyik – például az alapítótárs Kocsis Zoltán, aki nélkül a Fesztiválzenekar aligha volna az, ami most – mindig szeretettel és elismeréssel beszél volt együtteséről, mint „elvált szülő a közös gyerekről” (copyright Kocsis Z.). Mi több már jóval „válóperük” után kért vezető politikusokat a „közös gyermek” méltóbb támogatására. (Nevek a szerkesztőségben.)

Ugyanakkor az az érzésem, mintha Fischer Iván viszont nem igazán szeretné volt harcostársát és annak együttesét, és ennek sajátos módon ad hangot a sajtó nyilvánossága előtt. Ez persze szíve joga, de kíváncsi lennék: miért?

Azt megértem, ha Fischer úr a fővárosi költségvetés előkészítése idején lobbizik együtteséért. Azt már kevésbé értem, hogy heves érdekérvényesítése közben nemcsak velünk kapcsolatban csúsztat, hanem például a kulturális tárcától kapott és várható támogatásuk kapcsán is csupán az igazság egyik felét mutatja fel, nevezetesen, hogy a tavalyihoz képest némileg csökkenni látszik az idei. Hogy ez ma az ismert gazdasági helyzetben lévő Magyarországon történik, és hogy a tárca édes gyermekei, vagyis saját fenntartású intézményei és gazdasági társaságai – bennünket is beleértve – súlyos elvonások, netán megszüntetésük elé néznek, már nem tartja fontosnak megjegyezni.

Nem helyes, ha a nagy példányszámú lap olvasóit bárki jégre viszi, még ha közismert személyről van is szó. Naivan úgy gondolom, az ismertséggel és elismertséggel az ember felelőssége is nagyobb a valósággal és az igazsággal szemben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.