Klasszikus

A jól temperált univerzum Bernben

2011.05.25. 18:07
Ajánlom
A Fonogram díjas lemez anyagát a svájci fővárosban mutatja be az ifj. Kurtág-Márton-Lengyelfi alkotta Sc.Art nevű trió május 25-én.

A magyar EU-elnökséget kísérő kulturális rendezvények sorába illeszkedő esemény házigazdája a berni magyar nagykövetség, a helyszín egy régi malomból átalakított mozi és kultúrcentrum, az Aare folyó partján fekvő Cinematte lesz. A koncerten a 2009 végén megjelent A jól temperált univerzum című lemezük anyagát fogják előadni.

A tudomány és a művészet angol mozaikszavát viselő Sc.Artot Márton András, a KFT dobosa hozta létre ifj. Kurtág György kortárs zeneszerző, billentyűs, valamint a szintén a KFT-ből ismert II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros bevonásával 2009-ben. A Sc.Art kozmikus eredetű hangokat használ fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszák le felvételről, részben hangszereken reprodukálják a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat. Új lemezük várhatóan jövőre jelenik meg, amelyet nem a kozmikus hangokra, hanem a földi atmoszférára építenek majd.

A kozmikus hangokat egyébként a NASA által felbocsátott különböző űrszondák rögzítették a világűrben, például a Jupiter közelében. Felvették a Szaturnusz forgásának hangját, a Titán holdra leereszkedő űrszonda süvítését, a Föld légkörének ütköző elektronok hangját is. A hangok egyrészt zörejek, másrészt különböző algoritmusok segítségével hallhatóvá tett zenei hangok, köztük a mikrohullámú háttérsugárzás hangja, ami az ősrobbanás nyomán keletkezett.

Az együttes itthon is hallható lesz a Múzeumok éjszakáján a Műcsarnokban, június 18-án pedig a Fényművészeti Fesztiválon az egri Dobó téren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.