Klasszikus

A jövő szólistái

2007.11.21. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. őszén a zenekar vonós és fúvós művészeiből alakult kamaraegyüttesei közreműködésével elindította a Festetics bérletét, melynek művészeti vezetője Takács- Nagy Gábor hegedűművész, kamaramuzsikus és karmester. A 2007-2008-as évad Festetics sorozata a "Jövő szólistái" alcímet viseli, mivel ebben az évadban is pályakezdő fiatalok a sorozat vendégművészei.

A zenekar nagy hangsúlyt fektet arra, hogy programjaiban jelentős szerepet szánjon a fiataloknak. Minden, Magyarországon rendezett nemzetközi zenei verseny díjnyerteseinek fellépéseket ajánl fel saját hangversenyein, ezzel is színesíti vendégművészeinek palettáját és segíti az ígéretes tehetségek további érvényesülését.

A Festetics-bérlet évadnyitó koncertjén, 2007. november 23-án J. Haydn Csellóversenyét Várdai István, a 2004. évi Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaverseny I. díjasa tolmácsolásában hallható, majd felcsendül Haydn D-dúr (Reggel) szimfóniája, az est karmestere Takács-Nagy Gábor. Várdai István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Mező László tanítványa. 2005-ben kezdte tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko osztályában. Több rangos nemzetközi csellóverseny győztese, legutóbb a 2007. évi Nemzetközi Csajkovszkij-versenyen 3. helyezést ért el.

A sorozat következő előadásán, 2008. január 22-én Perényi Eszter növendékei lépnek fel. Bach E-dúr hegedűversenyét Banda Ádám, d-moll kettősversenyét pedig Claudia Zorbas és Banda Ádám interpretálásában halljuk. Claudia Zorbast rendkívüli tehetségnek tartják, hiszen 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, 2003-ban első helyezést ért el az Országos Zathureczky Hegedűversenyen, tavaly megnyerte a Nemzetközi Telemann Hegedűversenyt Lengyelországban és a Lions Hegedűversenyt Franciaországban. Világszerte koncertezik Sydney-től Salzburgig, idén többek között a New York-i Carnegie Hallban és Berlinben ad hangversenyt. Banda Ádám virtuóz hangszerjátékos és magabiztos pódiumszemélyiség, a 2007. évi Nemzetközi Szigeti-Hubay Hegedűversenyen I. díjat nyert. 2006-ban Moszkvában a IV. Yampolsky Verseny második helyezettje és a zsűri különdíjasa lett. Ezt megelőzően a Flesch Károly Hegedűversenyt nyerte meg, 2003-ban.

"Varga Tibor Öröksége" címet viseli a sorozat záróhangversenye, amelyre 2008. május 20-án kerül sor, a műsoron szereplő Mozart és Bruch mű egyaránt Varga Tibor vonószenekari átirata. Az est szólistái Varga Tibor tanítványainak - a Svájcban élő és dolgozó Stuller Gyulának és Mirijam Contzen-nek - magyar származású növendékei lesznek Zerkula György és Szász Péter. Tolmácsolásukban Mozart C-dúr Concertone és Bruch Hegedűverseny vonószenekari kísérettel című kompozíciók csendülnek fel. Zerkula György 1986-ban született neves erdélyi prímásdinasztia leszármazottjaként. Jelenleg Svájcban, a Fribourg-i Konzervatóriumban tanul, tanára Stuller Gyula. Európa számos fesztiválján, hangversenypódiumán aratott már óriási szakmai sikereket. Szász Péter Ausztriában, Graz-ban, hagyományokban gazdag muzsikuscsalád sarjaként született 1988-ban. Kilenc éves korától öt éven keresztül a mester haláláig (2003) a világhírű hegedűművész Varga Tibor növendéke volt, ezt követően Kiss Andrásnál Budapesten folytatta tanulmányait. Jelenleg Mirijam Contzen, nemzetközi hírű hegedűművésznő, Varga Tibor egykori növendékének tanítványa. Szász Péter kétszeres díjnyertese az osztrák "Prima La Musica" ifjúsági hegedűversenynek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.