Klasszikus

A jövő szólistái

2007.11.21. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. őszén a zenekar vonós és fúvós művészeiből alakult kamaraegyüttesei közreműködésével elindította a Festetics bérletét, melynek művészeti vezetője Takács- Nagy Gábor hegedűművész, kamaramuzsikus és karmester. A 2007-2008-as évad Festetics sorozata a "Jövő szólistái" alcímet viseli, mivel ebben az évadban is pályakezdő fiatalok a sorozat vendégművészei.

A zenekar nagy hangsúlyt fektet arra, hogy programjaiban jelentős szerepet szánjon a fiataloknak. Minden, Magyarországon rendezett nemzetközi zenei verseny díjnyerteseinek fellépéseket ajánl fel saját hangversenyein, ezzel is színesíti vendégművészeinek palettáját és segíti az ígéretes tehetségek további érvényesülését.

A Festetics-bérlet évadnyitó koncertjén, 2007. november 23-án J. Haydn Csellóversenyét Várdai István, a 2004. évi Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaverseny I. díjasa tolmácsolásában hallható, majd felcsendül Haydn D-dúr (Reggel) szimfóniája, az est karmestere Takács-Nagy Gábor. Várdai István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Mező László tanítványa. 2005-ben kezdte tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko osztályában. Több rangos nemzetközi csellóverseny győztese, legutóbb a 2007. évi Nemzetközi Csajkovszkij-versenyen 3. helyezést ért el.

A sorozat következő előadásán, 2008. január 22-én Perényi Eszter növendékei lépnek fel. Bach E-dúr hegedűversenyét Banda Ádám, d-moll kettősversenyét pedig Claudia Zorbas és Banda Ádám interpretálásában halljuk. Claudia Zorbast rendkívüli tehetségnek tartják, hiszen 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, 2003-ban első helyezést ért el az Országos Zathureczky Hegedűversenyen, tavaly megnyerte a Nemzetközi Telemann Hegedűversenyt Lengyelországban és a Lions Hegedűversenyt Franciaországban. Világszerte koncertezik Sydney-től Salzburgig, idén többek között a New York-i Carnegie Hallban és Berlinben ad hangversenyt. Banda Ádám virtuóz hangszerjátékos és magabiztos pódiumszemélyiség, a 2007. évi Nemzetközi Szigeti-Hubay Hegedűversenyen I. díjat nyert. 2006-ban Moszkvában a IV. Yampolsky Verseny második helyezettje és a zsűri különdíjasa lett. Ezt megelőzően a Flesch Károly Hegedűversenyt nyerte meg, 2003-ban.

"Varga Tibor Öröksége" címet viseli a sorozat záróhangversenye, amelyre 2008. május 20-án kerül sor, a műsoron szereplő Mozart és Bruch mű egyaránt Varga Tibor vonószenekari átirata. Az est szólistái Varga Tibor tanítványainak - a Svájcban élő és dolgozó Stuller Gyulának és Mirijam Contzen-nek - magyar származású növendékei lesznek Zerkula György és Szász Péter. Tolmácsolásukban Mozart C-dúr Concertone és Bruch Hegedűverseny vonószenekari kísérettel című kompozíciók csendülnek fel. Zerkula György 1986-ban született neves erdélyi prímásdinasztia leszármazottjaként. Jelenleg Svájcban, a Fribourg-i Konzervatóriumban tanul, tanára Stuller Gyula. Európa számos fesztiválján, hangversenypódiumán aratott már óriási szakmai sikereket. Szász Péter Ausztriában, Graz-ban, hagyományokban gazdag muzsikuscsalád sarjaként született 1988-ban. Kilenc éves korától öt éven keresztül a mester haláláig (2003) a világhírű hegedűművész Varga Tibor növendéke volt, ezt követően Kiss Andrásnál Budapesten folytatta tanulmányait. Jelenleg Mirijam Contzen, nemzetközi hírű hegedűművésznő, Varga Tibor egykori növendékének tanítványa. Szász Péter kétszeres díjnyertese az osztrák "Prima La Musica" ifjúsági hegedűversenynek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.