Klasszikus

A jövő világsztárjai a Kaposfesten

2015.04.09. 17:25
Ajánlom
Új fellépői kör és - az Erkel Ferenc Kamarazenekar meghívásával - a nagyobb létszámú kamarazene felé nyit a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest, amelyet augusztus 13. és 19. között hatodik alkalommal rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen.

Az idei fesztivált felvezető április 9-i budapesti sajtóbeszélgetésen Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész, a fesztivál új művészeti vezetői elmondták: az idei Kaposfestre olyan művészeket sikerült megnyerniük, mint Würtz Klára, Farkas Gábor és Finghin Collins zongoraművészek, Perényi Miklós gordonkaművész, Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólamvezető brácsása, Dudu Carmel, az Izraeli Filharmonikusok szólamvezető oboaművésze és Celeng Mária operaénekes. Szintén visszaigazolta idei fellépését Koh Gabriel Kameda német-japán hegedűművész, az Apollon Musagete Quartett nevű lengyel vonósnégyes és Zempléni Szabolcs kürtművész, de Boldoczki Gábor trombitaművész részvétele is valószínű - sorolták.

A fesztiváligazgató elmondta: a fesztivál alapítóját és eddigi művészeti vezetőjét, Kokas Katalint váratlan, meglepő lemondása után egy hónapig próbálta maradásra bírni, és csak azután kérte föl Baráti Kristófot és Várdai Istvánt, miután kiderült, hogy Kokas Katalin döntése végleges. A kérdésre, hogy Kokas Katalin miért állt fel a posztról, Bolyki György azt mondta: erről őt kell megkérdezni. Baráti Kristóf hangsúlyozta, hogy az idei fesztiválra - már csak a szűkös időkorlátok miatt is, hiszen alig néhány hete kezdték el a szervezést - olyan muzsikusokat hívtak meg, akik a legközelebb állnak Várdai Istvánhoz és hozzá, nem zárta ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy a következő években az eddigi fellépői kör egyes tagjai is visszatérjenek Kaposvárra. Baráti Kristóf kiemelte Várdai Istvánnal közös menedzserük, Körner Tamás segítségét a szervezésben.   

Az eddigi hagyományokhoz híven továbbra is elsősorban olyan művészeket szeretnének meghívni a fesztiválra, akik még nem világsztárok, de jó úton haladnak afelé. Bolyki György szerint nem a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépőivel akarnak vetekedni, inkább olyan új muzsikusokat szeretnének bemutatni a magyar publikumnak, akik a legmagasabb színvonalat képviselik, de talán még nem annyira ismertek. Az új fellépők mellett az idei év legfőbb újdonsága az lesz, hogy nyitnak a nagyobb létszámú kamarazene felé, ebből a célból rezidens zenekarnak kérték fel az idén 30 éves Erkel Ferenc Kamarazenekart, amely különböző formációkban lép majd fel, például versenyműveket ad elő a fesztiválon fellépő szólistákkal.  

A bevált hagyományok közül folytatódnak a népszerű műismertetők. Az előadó idén egy - egyelőre inkognitóban maradó - frissen végzett zenetudós lesz, és Bősze Ádám is újra oszlopos szerepet vállal a Kaposfesten.  Az új művészeti vezetők kitértek arra is, hogy a fiatal hazai zenészeknek is szeretnének bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Várdai István például arról beszélt, hogy ha folytatódnak az évek óta tartott pécsi kurzusaik Baráti Kristóffal, a legjobb diákok felléphetnének a fesztiválon is. A Virtuózok című tehetségkutató műsor legjobbjaival is felvették már a kapcsolatot - tették hozzá. Szeretnék elkerülni, hogy ők maguk legyenek a fesztivál középpontjában, ehelyett egyenrangú szereplőkben gondolkodnak. Ezzel együtt természetesen számos koncerten, a legkülönfélébb felállásokban fognak maguk is muzsikálni - tették hozzá.   

A következő években a zenéhez kapcsolódó egyéb programokat is terveznek, így szó van például a közönséget a próbafolyamatba bevonó workshopról, hangszerbemutatóról és -kiállításról, irodalmi, gasztronómiai programokról. Szintén a tervek között szerepel a Mezzo vagy a medici.tv meghívása a Kaposfestre, hogy egyes koncerteket rögzítsenek és később műsorra tűzzenek. Bolyki György elmondása szerint az idei fesztivál programjainak zöme májusban már elérhető lesz.  A fesztiváligazgató közölte: a Kaposfest finanszírozási keretei változatlanok, a Kaposvár városával és a Nemzeti Kulturális Alappal (NKA) kötött szerződésük 2016-ig szól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.