Klasszikus

A Junge Donau Philharmonie koncertje

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
2004 júniusában Ulmban 75 fiatal zenész áll össze Európa tíz Duna-menti országának neves zeneművészeti főiskoláiról, hogy együtt készüljenek fel egy koncertsorozatra. E nemzetközi kooperációs program célja a művészi utánpótlás és a nemzeteket összekötő zenei hagyomány ápolása, valamint fiatal zenészek együttes játékának támogatása.

A Junge Donau Philharmonie projekt középpontjában a művész-utánpótlás támogatása, az európai zenei kultúrák együttműködése és cseréje áll, melynek támogatásához az Európai Bizottság Kultúra 2000 támogatási programjának keretében lehetett pályázni. 2004. június 4-17. között Ulmbam, Linzben és Budapesten tíz Duna-menti ország zenészei számára tartanak egy hangszeres versenyt és közös szimfonikus koncerteket.

Bulgáriából, Jugoszláviából, Németországból, Moldáviából, Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról választanak ki és hívnak meg zenészeket a szervezők. Minden meghívott résztvevőnek ismert zenei felsőfokú iskolából, illetve hazája megfelelő intézményéből felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie vagy közvetlenül zenei tanulmánya befejezése előtt kell állnia. A meghívottak ez idő alatt nem állhatnak tartósan hivatásos zenekar alkalmazásában, maximum 25 évesek lehetnek, és angolul, franciául vagy németül kell tudniuk megértetni magukat.

A versenyzőket a rendezők kiírása alapján az egyes országok kapcsolattartó személyei (főiskolai tanár, kulturális intézmény vezetői stb.) választják ki, akiket a projekt teljes időtartamára meghívnak. Egyetlen országot sem képviselhet tíznél több résztvevő. A pályázók kiválasztásánál a rendezők a speciális kritériumok teljesítésén túl figyelembe veszik azt, hogy a verseny résztvevői egy szimfonikus koncert partitúrájának megfelelő felálláshoz alkalmasak legyenek. (Kivételt képeznek az esetlegesen szükséges szokatlan hangszerek vagy szükséges zenekar-erősítések.)

A verseny zenei díja 15 000 euró. Ennek egy-egy harmadát a vonósok, fafúvósok, rézfúvósok csoportjai alkotják. A pénz odaítéléséről egy háromtagú bizottság dönt, amely a rendező országok csúcszenekarainak szólózenészeiből áll és függetlenül működik.

A keretprogramon belül és a teljes projekt európai vezérgondolatának értelmében a vezetőség egy nyílt szimpóziumot is szervez, amelynek témája Dél-Kelet-Európa helyi értéke az Európai Unió bővítésének hátterével, valamint a dunai városok kulturális és tudományos együttműködésének perspektívája.

A nyilvános díjkiosztás és a szimfonikus koncert zárja az eseményt, melyre Ulmban kerül sor június 13-án. Ezt követően a hangverseny megrendezésére és a díjazottak bemutatására Linzben (június 15.) és Budapesten is sor kerül.

A budapesti hangverseny június 17-én lesz hallható a Zeneakadémián, este nyolc órától. A műsorban Kodály: Galántai táncok című műve mellett Mozart: Oboaversenye (K 314) és Brahms II. szimfóniája csendül fel a fiatal muzsikusok előadásában, a 23 éves Christopher Bouwman (Hága) oboaszólójával, Vásáry Tamás vezényletével.

Jegyek 800–4500 forintos áron már kaphatók. Jegyinformáció: +36 (1) 486-3311;
jegy@fesztivalvaros.hu

A Junge Donau Philharmonie zenészei a következő zeneművészeti főiskolákon tanulnak:

Bulgária: State Academy of Music, Szófia
Németország: Hochschule für Musik und Theater, München; Hochschule für Musik, Karlsruhe
Horvátország: Muzicka Akademija Sveucilista u Zagrabu, Zágráb
Moldávia: Academia de Musica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau
Ausztria: Anton Bruckner Privatuniversität, Linz
Románia: Universitatea de Muzica Bucuresti, Bukarest
Szerbia és Montenegró: University of Belgrade - Faculty of Music, Belgrád
Szlovákia: Vysoka skola muzickych umeni v Bratislava, Bratislawa
Ukrajna: Lviv Higher State Music Institute, Lviv; Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev
Magyarország: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.