Klasszikus

A Junge Donau Philharmonie koncertje

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
2004 júniusában Ulmban 75 fiatal zenész áll össze Európa tíz Duna-menti országának neves zeneművészeti főiskoláiról, hogy együtt készüljenek fel egy koncertsorozatra. E nemzetközi kooperációs program célja a művészi utánpótlás és a nemzeteket összekötő zenei hagyomány ápolása, valamint fiatal zenészek együttes játékának támogatása.

A Junge Donau Philharmonie projekt középpontjában a művész-utánpótlás támogatása, az európai zenei kultúrák együttműködése és cseréje áll, melynek támogatásához az Európai Bizottság Kultúra 2000 támogatási programjának keretében lehetett pályázni. 2004. június 4-17. között Ulmbam, Linzben és Budapesten tíz Duna-menti ország zenészei számára tartanak egy hangszeres versenyt és közös szimfonikus koncerteket.

Bulgáriából, Jugoszláviából, Németországból, Moldáviából, Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról választanak ki és hívnak meg zenészeket a szervezők. Minden meghívott résztvevőnek ismert zenei felsőfokú iskolából, illetve hazája megfelelő intézményéből felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie vagy közvetlenül zenei tanulmánya befejezése előtt kell állnia. A meghívottak ez idő alatt nem állhatnak tartósan hivatásos zenekar alkalmazásában, maximum 25 évesek lehetnek, és angolul, franciául vagy németül kell tudniuk megértetni magukat.

A versenyzőket a rendezők kiírása alapján az egyes országok kapcsolattartó személyei (főiskolai tanár, kulturális intézmény vezetői stb.) választják ki, akiket a projekt teljes időtartamára meghívnak. Egyetlen országot sem képviselhet tíznél több résztvevő. A pályázók kiválasztásánál a rendezők a speciális kritériumok teljesítésén túl figyelembe veszik azt, hogy a verseny résztvevői egy szimfonikus koncert partitúrájának megfelelő felálláshoz alkalmasak legyenek. (Kivételt képeznek az esetlegesen szükséges szokatlan hangszerek vagy szükséges zenekar-erősítések.)

A verseny zenei díja 15 000 euró. Ennek egy-egy harmadát a vonósok, fafúvósok, rézfúvósok csoportjai alkotják. A pénz odaítéléséről egy háromtagú bizottság dönt, amely a rendező országok csúcszenekarainak szólózenészeiből áll és függetlenül működik.

A keretprogramon belül és a teljes projekt európai vezérgondolatának értelmében a vezetőség egy nyílt szimpóziumot is szervez, amelynek témája Dél-Kelet-Európa helyi értéke az Európai Unió bővítésének hátterével, valamint a dunai városok kulturális és tudományos együttműködésének perspektívája.

A nyilvános díjkiosztás és a szimfonikus koncert zárja az eseményt, melyre Ulmban kerül sor június 13-án. Ezt követően a hangverseny megrendezésére és a díjazottak bemutatására Linzben (június 15.) és Budapesten is sor kerül.

A budapesti hangverseny június 17-én lesz hallható a Zeneakadémián, este nyolc órától. A műsorban Kodály: Galántai táncok című műve mellett Mozart: Oboaversenye (K 314) és Brahms II. szimfóniája csendül fel a fiatal muzsikusok előadásában, a 23 éves Christopher Bouwman (Hága) oboaszólójával, Vásáry Tamás vezényletével.

Jegyek 800–4500 forintos áron már kaphatók. Jegyinformáció: +36 (1) 486-3311;
jegy@fesztivalvaros.hu

A Junge Donau Philharmonie zenészei a következő zeneművészeti főiskolákon tanulnak:

Bulgária: State Academy of Music, Szófia
Németország: Hochschule für Musik und Theater, München; Hochschule für Musik, Karlsruhe
Horvátország: Muzicka Akademija Sveucilista u Zagrabu, Zágráb
Moldávia: Academia de Musica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau
Ausztria: Anton Bruckner Privatuniversität, Linz
Románia: Universitatea de Muzica Bucuresti, Bukarest
Szerbia és Montenegró: University of Belgrade - Faculty of Music, Belgrád
Szlovákia: Vysoka skola muzickych umeni v Bratislava, Bratislawa
Ukrajna: Lviv Higher State Music Institute, Lviv; Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev
Magyarország: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.