Klasszikus

A Junge Donau Philharmonie koncertje

2004.05.27. 00:00
Ajánlom
2004 júniusában Ulmban 75 fiatal zenész áll össze Európa tíz Duna-menti országának neves zeneművészeti főiskoláiról, hogy együtt készüljenek fel egy koncertsorozatra. E nemzetközi kooperációs program célja a művészi utánpótlás és a nemzeteket összekötő zenei hagyomány ápolása, valamint fiatal zenészek együttes játékának támogatása.

A Junge Donau Philharmonie projekt középpontjában a művész-utánpótlás támogatása, az európai zenei kultúrák együttműködése és cseréje áll, melynek támogatásához az Európai Bizottság Kultúra 2000 támogatási programjának keretében lehetett pályázni. 2004. június 4-17. között Ulmbam, Linzben és Budapesten tíz Duna-menti ország zenészei számára tartanak egy hangszeres versenyt és közös szimfonikus koncerteket.

Bulgáriából, Jugoszláviából, Németországból, Moldáviából, Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról választanak ki és hívnak meg zenészeket a szervezők. Minden meghívott résztvevőnek ismert zenei felsőfokú iskolából, illetve hazája megfelelő intézményéből felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie vagy közvetlenül zenei tanulmánya befejezése előtt kell állnia. A meghívottak ez idő alatt nem állhatnak tartósan hivatásos zenekar alkalmazásában, maximum 25 évesek lehetnek, és angolul, franciául vagy németül kell tudniuk megértetni magukat.

A versenyzőket a rendezők kiírása alapján az egyes országok kapcsolattartó személyei (főiskolai tanár, kulturális intézmény vezetői stb.) választják ki, akiket a projekt teljes időtartamára meghívnak. Egyetlen országot sem képviselhet tíznél több résztvevő. A pályázók kiválasztásánál a rendezők a speciális kritériumok teljesítésén túl figyelembe veszik azt, hogy a verseny résztvevői egy szimfonikus koncert partitúrájának megfelelő felálláshoz alkalmasak legyenek. (Kivételt képeznek az esetlegesen szükséges szokatlan hangszerek vagy szükséges zenekar-erősítések.)

A verseny zenei díja 15 000 euró. Ennek egy-egy harmadát a vonósok, fafúvósok, rézfúvósok csoportjai alkotják. A pénz odaítéléséről egy háromtagú bizottság dönt, amely a rendező országok csúcszenekarainak szólózenészeiből áll és függetlenül működik.

A keretprogramon belül és a teljes projekt európai vezérgondolatának értelmében a vezetőség egy nyílt szimpóziumot is szervez, amelynek témája Dél-Kelet-Európa helyi értéke az Európai Unió bővítésének hátterével, valamint a dunai városok kulturális és tudományos együttműködésének perspektívája.

A nyilvános díjkiosztás és a szimfonikus koncert zárja az eseményt, melyre Ulmban kerül sor június 13-án. Ezt követően a hangverseny megrendezésére és a díjazottak bemutatására Linzben (június 15.) és Budapesten is sor kerül.

A budapesti hangverseny június 17-én lesz hallható a Zeneakadémián, este nyolc órától. A műsorban Kodály: Galántai táncok című műve mellett Mozart: Oboaversenye (K 314) és Brahms II. szimfóniája csendül fel a fiatal muzsikusok előadásában, a 23 éves Christopher Bouwman (Hága) oboaszólójával, Vásáry Tamás vezényletével.

Jegyek 800–4500 forintos áron már kaphatók. Jegyinformáció: +36 (1) 486-3311;
jegy@fesztivalvaros.hu

A Junge Donau Philharmonie zenészei a következő zeneművészeti főiskolákon tanulnak:

Bulgária: State Academy of Music, Szófia
Németország: Hochschule für Musik und Theater, München; Hochschule für Musik, Karlsruhe
Horvátország: Muzicka Akademija Sveucilista u Zagrabu, Zágráb
Moldávia: Academia de Musica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau
Ausztria: Anton Bruckner Privatuniversität, Linz
Románia: Universitatea de Muzica Bucuresti, Bukarest
Szerbia és Montenegró: University of Belgrade - Faculty of Music, Belgrád
Szlovákia: Vysoka skola muzickych umeni v Bratislava, Bratislawa
Ukrajna: Lviv Higher State Music Institute, Lviv; Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev
Magyarország: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.