Klasszikus

A kamarazene 100 éve

2015.10.05. 15:14
Ajánlom
Baranyay Piroska gordonkaművész és Kövecs Ágnes zongoraművész száz évet átívelő kamaraestjén igazán izgalmas műsort hallhat a közönség.

A programban elsőként megszólaló Mendelssohn-mű, a D-dúr szonáta (op. 58) elég kényelmes tempóban, két és fél évig készült. Talán nem meglepő, hiszen a zeneszerzőnek nem az a tipikus szenvedésekkel teli romantikus élete volt, nagyon gazdag családba született. Második csellószonátája könnyeden csillogó, de valójában zenéje sűrű mélységeket mutat meg nekünk. A következő mű Dvořák eredetileg hegedű-zongorára írott darabja, a Négy romantikus darab (op. 75). A szerző kezdeti kanyargós pályafutása után – hiszen tizenegy évesen otthagyta az iskolát, és hentes tanulónak állt – csak a zenével foglalkozott. Az itt elhangzó romantikus Dvořák-darabok lélekáradásai, szenvedélyes hangvételei a cselló meleg bársonyos hangján magával ragadják a közönséget. A francia zeneszerzőnő, Nadia Boulanger három cselló-zongora darabja (1914) igazi zenei ritkaságnak számít. Az utolsónak felcsendülő Grieg a-moll csellószonáta népszerűsége méltán vetekszik a komponista a-moll zongoraversenyével.

A közreműködő két művész közös iskolai múlttal rendelkezik, hiszen mindketten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanultak, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak. Számos hazai és külföldi szerepléseik mellett mindketten tanítanak. A kamarazene 100 éve című hangversenyük október 12-én 19 órától hallható az Óbudai Társaskörben.

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat az október 12-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.