Klasszikus

A kamarazene 100 éve

2015.10.05. 15:14
Ajánlom
Baranyay Piroska gordonkaművész és Kövecs Ágnes zongoraművész száz évet átívelő kamaraestjén igazán izgalmas műsort hallhat a közönség.

A programban elsőként megszólaló Mendelssohn-mű, a D-dúr szonáta (op. 58) elég kényelmes tempóban, két és fél évig készült. Talán nem meglepő, hiszen a zeneszerzőnek nem az a tipikus szenvedésekkel teli romantikus élete volt, nagyon gazdag családba született. Második csellószonátája könnyeden csillogó, de valójában zenéje sűrű mélységeket mutat meg nekünk. A következő mű Dvořák eredetileg hegedű-zongorára írott darabja, a Négy romantikus darab (op. 75). A szerző kezdeti kanyargós pályafutása után – hiszen tizenegy évesen otthagyta az iskolát, és hentes tanulónak állt – csak a zenével foglalkozott. Az itt elhangzó romantikus Dvořák-darabok lélekáradásai, szenvedélyes hangvételei a cselló meleg bársonyos hangján magával ragadják a közönséget. A francia zeneszerzőnő, Nadia Boulanger három cselló-zongora darabja (1914) igazi zenei ritkaságnak számít. Az utolsónak felcsendülő Grieg a-moll csellószonáta népszerűsége méltán vetekszik a komponista a-moll zongoraversenyével.

A közreműködő két művész közös iskolai múlttal rendelkezik, hiszen mindketten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanultak, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak. Számos hazai és külföldi szerepléseik mellett mindketten tanítanak. A kamarazene 100 éve című hangversenyük október 12-én 19 órától hallható az Óbudai Társaskörben.

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat az október 12-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.