Klasszikus

A kamarazene 100 éve

2015.10.05. 15:14
Ajánlom
Baranyay Piroska gordonkaművész és Kövecs Ágnes zongoraművész száz évet átívelő kamaraestjén igazán izgalmas műsort hallhat a közönség.

A programban elsőként megszólaló Mendelssohn-mű, a D-dúr szonáta (op. 58) elég kényelmes tempóban, két és fél évig készült. Talán nem meglepő, hiszen a zeneszerzőnek nem az a tipikus szenvedésekkel teli romantikus élete volt, nagyon gazdag családba született. Második csellószonátája könnyeden csillogó, de valójában zenéje sűrű mélységeket mutat meg nekünk. A következő mű Dvořák eredetileg hegedű-zongorára írott darabja, a Négy romantikus darab (op. 75). A szerző kezdeti kanyargós pályafutása után – hiszen tizenegy évesen otthagyta az iskolát, és hentes tanulónak állt – csak a zenével foglalkozott. Az itt elhangzó romantikus Dvořák-darabok lélekáradásai, szenvedélyes hangvételei a cselló meleg bársonyos hangján magával ragadják a közönséget. A francia zeneszerzőnő, Nadia Boulanger három cselló-zongora darabja (1914) igazi zenei ritkaságnak számít. Az utolsónak felcsendülő Grieg a-moll csellószonáta népszerűsége méltán vetekszik a komponista a-moll zongoraversenyével.

A közreműködő két művész közös iskolai múlttal rendelkezik, hiszen mindketten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanultak, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak. Számos hazai és külföldi szerepléseik mellett mindketten tanítanak. A kamarazene 100 éve című hangversenyük október 12-én 19 órától hallható az Óbudai Társaskörben.

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat az október 12-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.