Klasszikus

A kamaszkor vége

2003.10.16. 00:00
Ajánlom
A Danubia Ifjúsági Zenekar Héja Domonkos vezényletével tíz nap alatt két koncertet adott a Zeneakadémián. A kettő közül az első kapott nagyobb hírverést, amikor Weiner Csongor és Tündéjét mutatták be a zene világnapján.

A második koncerten, október 9-én, pénteken Mozart és Beethoven volt műsoron. A Zenekadémia Nagyterme ezúttal is zsúfolásig megtelt, ami egy amatőr kórussal kiegészülő félprofi együttes esetén jelentős részben lelkes rokonokat, barátokat és üzletfeleket jelent. Ezen a péntek estén azonban nemcsak ők élvezhettek egy összességében igen jó koncertet.

A műsor Mozart Figaro-nyitányával kezdődött. Elgondolkodtató, érdemes-e egy zongoraverseny előtti rövid „bemelegítés” kedvéért a műsor első felébe további öt perc színpadrendezést felvenni – s a műsor szerkesztését sem értem igazán, hacsak nem egyfajta ABA-forma (Mozart-Beethoven-Mozart) kedvéért, esetleg a jó hangulat megalapozása végett került a műsor elejére ez a zeneileg könnyed, de mondhatatlanul technikás és épp a könnyedségében nehezen kivitelezhető nyitány. (Csak megjegyzem: sok – talán nyolc-kilenv – évvel ezelőtt hallottam először Héját vezényleni, szalagról, akkor egy Rossini-nyitány kapcsán jegyeztem meg a nevét pozitív előjellel. Érdemes tehát ilyen „kis” műveket is bemutatni, de csak jól.)

Ebben a mintegy öt perces nyitányban a zenekar a következő két, terjedelmesebb műsorszámból is kitetsző erényeket és hibákat mutatta: előadásuk lendületes, meglepően precíz volt, mégis a hangzás – különösen a nagy tuttikban – kissé masszaszerűnek, árnyalatlannak tűnt. A fafúvók lelkese játéka (az oboista például, akinek az arcára épp ráláttam, akkor is együtt élt a zenével, amikor tacetje volt) sokkal szebb és pontosabb volt, mint a többieké.

Beethoven G-dúr zongoraversenyében Nagy Péter volt a szólista. Játékára ezúttal a modorosság volt a legjellemzőbb: már a művet indító G-dúr hang elnyújtott arpeggiója figyelmeztető előjelnek tűnt, s sajnos mindvégig több hasonló manírt hallhattunk, pédául több és hosszabb kadenciát, mint amennyit feltétlenül szükséges. Nagy Péter nem fogott ki jó napot, különösen jobb keze hagyta cserben többször is, egy ízben – a harmadik tételben – igen látványosan. Ettől a bal kéz szólamai sokkal eklatánsabban szóltak, mint ahogy megszoktuk, s a maga módján ez sem érdektelen.

A zenekar játékán az első tétel expoziciójában még túlzottan hallatszottak a karmesteri instrukciók, a hangsúlyok túl szándékosak voltak, meg-megtörték a zene folyamatát. Később – a kíséretben – a zenekar kimondottan szépen szólt, itt már belefeledkeztek a zenébe, a mesterkéltségnek nyoma se maradt. A második tétel elejének zenekari unisonója ugyan az én ízlésem szerint túl rövid hangokból állt, mégis ahogy a vázlatszerű töredékesség, a tagolatlan érzelmi kitörések zenévé állnak össze, az ritkán valósul meg ennyire szinte kézzel foghatóan. Ez a tétel volt az előadás csúcspontja. Nagy Péter finom billentése, félelmetes pianissimói mutatták: a fiatal zongoraművész nem mindennapi tehetség. A zenekar igazi partner volt, s ahogy a csúcsponttól, a zenekari pizzicatóval kísért E-hangtól eljutottunk a záró e-mollig, melyben a zongora késleltetett E-hangja egész suttogásszerűre sikerült: erre a legnagyobbak se képesek mindig. A harmadik tétel aztán kissé lehűtötte lelkesedésemet, különösen a brácsaszólam játszott csúnyán, s bár ez a mű legmozgalmasabb tétele (miután szegény üstdobos némán végigüli az első 20-22 percet), azon vettem észre magam, hogy unatkozom.

Nagy Péter ráadásként a G-dúr rondo a capriccióját („Die Wut über den verlorenen Groschen”) játszotta, s bár a téma első kibontásai ezúttal is mesterkéltre sikeredtek, később igazán remek zongorajátékot hallhattunk Nagy Pétertől. Kár, hogy ezen az estén a művész virtuózi képességei csak a ráadásból derültek ki – de mindenkinek lehet gyengébb napja.

Szünet után Mozart Koronázási miséje hangzott el. Erre a műre fokozottan igaz, amit a Figaróról mondtam. Ha jól játsszák, igazi örömzene, ám ez is a nehézség vele: hogy sehol semmi igazán megrázó akkord, bonyolult vagy meglepő fordulat, de még egy fuga se (hacsak nem tekintjük annak a Credót záró Ament – de ezt talán még Beethoven se tekintené annak). Van viszont mintegy fél óra tonika-domináns, és előadás legyen a talpán, melyből kiderül ennek a zenének az igazi nagysága és nagyszerűsége.

Az előjelek kedvezőnek tűntek: részben (nem büntetésből, hanem a korai Mozart templomi zenéjének megfelelően) kimaradt a brácsaszólam, részben észrevettem az orgona mögött Gyöngyösi Leventét, s bár tudom, roppant szubjektív, amit mondok, de eddig csak jó produkciókban láttam őt. A mise hangszerelése érdekes, hiszen a csökkentett vonóskart igen terjedelmes fúvósegyüttes egészíti ki. Ehhez társult az Ugrin Gábor vezette Ifjú Zenebarátok Kórusa, valamint a négy szólista: Brickner Szabolcs, Cser Péter, Rajk Judit és Váradi Zita.

A kissé talán darabos Kyrie után egészen mintaszerű Gloriát és Credót hallhattunk, a mindvégig tisztán és precízen éneklő kórus messze az amatőr színvonal felett teljesített, különösen a szélső szólamok hangzottak igen egységesen. Néhány apróság sajnos más kórusoknál is gyakran előjön, ilyen a helytelen hangsúlyozás (a felütésszerű „amen” vagy az emelkedő ívű „dona” szó második szótagjára kerülő fölösleges súly), a rossz szövegtagolás („ex Maria levegő virgine” – ilyet a szólistáknál is hallhattunk, sajnos). A sok fortéból adódóan ugyan a Sanctusra elfáradtak a hangok, de szerencsére innentől több a szóló a műben. A szólisták kulturáltan énekeltek, itt a két női szólamot emelném ki. A szólókat sem kellett a szó szoros értelmében kísérnie a zenekarnak – az énekesekegyütt éltek a zenével, figyeltek zenésztársaikra is. A zenekar különösen a piano részeknél igen szépen, játékosan kísért (pl. Beneictus, Agnus Dei), a nagy összkarokban itt is elő-előjött a masszaszerű hangzás.

Ha nem lennék abszolút karmester-központú, azt mondanám: Héja Domonkos jobb karmester, s ezen a hangverenyen is jobb karmester volt, mint amilyen zenekar a zenekara. De ilyen nincs: a zenekari hangzásért a karmester ugyanúgy felelős, amiképp a tempókért vagy az agogikákért. Ez a produkció messze nem amatőr: helyenként igen magas színvonalú és élvezetes, de egészében inkább ígéretes, mint tökéletes. A Koronázási mise önfeledt Mozartjában benne van mondjuk a c-moll mise vagy a Requiem bonyolultabb Mozartja – a mai Nagy Péter és Héja Domonkos muzsikálásában is nagy ígéretek vannak. A Koronázási mise azonban a kamaszkor végén is tökéletes remekmű. A péntek esti koncert messze nem volt tökéletes, de ennyi bíráló megjegyzés ellenére is el kell mondanom: örülök, hogy meghallgathattam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.