Klasszikus

A kánon művészete

2011.06.14. 16:00
Ajánlom
A Capella Silentium június 19-én az Erzsébetvárosi Közösségi Ház dísztermében ad hangversenyt.

A különleges tematikus műsorairól is nevezetes Capella Silentium következő koncertjének középpontjában a legegyszerűbb és egyben legbonyolultabb zenei alakzatokat létrehozni képes zeneszerzési technika áll: a kánon. Az izgalmas műsorban bámulatos és leleményes zenei konstrukciók, valóságos zeneszerzői bravúrok elevenednek meg az európai polifónia eme ősi műfajából, hat évszázad nagyszerű alkotásaiból válogatva. Lenyűgöző zenék kelnek életre 14-15. gyűjtemények - az angol Old Hall Manuscript, valamint a szintén felbecsülhetetlen zenei kincset jelentő Tridenti kódexek - lapjairól. A zenei utazás során hétmérföldes csizmát vesz a tavalyi bécsi Nemzetközi Schubert Verseny különdíját elnyerő, kategóriagyőztes énekegyüttes: nem áll meg a reneszánsz zeneszerzőket képviselő Ockeghem, Mouton és Pierre de la Rue művészeténél; Mozart nemesen egyszerű és Brahms sajátos hangulatú kánonjai után a 20. századi Schönberg, sőt a kiemelkedően tehetséges ifjú zeneszerző - egyben a Capella Silentium tagja -, Balogh Máté Gergely Joyce-szövegre írt kompozíciója is megszólal, ősbemutatóként. A műsort Bach kánonjai teszik még izgalmasabbá, amelyek eredetileg a billentyűs hangszerre írt Goldberg-variációk tételei, de ezúttal klarinéton hangzanak el.

Capella Silentium

2011. június 19. 19:00 Erzsébetvárosi Közösségi Ház A belépés ingyenes!

Km.: Bartek Zsolt, Pálfi Csaba, Szűcs Péter (klarinét)


Pycard: Gloria - kettőskánon az Old Hall Manuscript gyűjteményből, öt szólamra
Ismeretlen szerző: Benedicta sit sancta trinitas - hat szólamra, háromszólamú kánonnal; Eslongies suy - proporciós kánon az egyik Tridenti kódexből
Ockeghem: Prenez sur moi - háromszólamú kánon-chanson
Pierre de la Rue: Ave sanctissima Maria - hatszólamú hármaskánon Ausztriai Margit daloskönyvéből
Mouton: Nesciens mater - nyolcszólamú négyeskánon
Mozart: Ave Maria
Brahms: O wie sanft... - kettős tükörkánon négy női szólamra; Mir lächelt kein Frühling - moduláló kánon négy női szólamra; Töne, lindernder Klang - moduláló körkánon
Schönberg: Am Scheideweg ("Tonal oder atonal?") - a Három szatírából
Balogh Máté Gergely: Ode to Joyce - ősbemutató
Kánonok Bach Goldberg-variációiból

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.