Klasszikus

A kánon művészete

2011.06.14. 16:00
Ajánlom
A Capella Silentium június 19-én az Erzsébetvárosi Közösségi Ház dísztermében ad hangversenyt.

A különleges tematikus műsorairól is nevezetes Capella Silentium következő koncertjének középpontjában a legegyszerűbb és egyben legbonyolultabb zenei alakzatokat létrehozni képes zeneszerzési technika áll: a kánon. Az izgalmas műsorban bámulatos és leleményes zenei konstrukciók, valóságos zeneszerzői bravúrok elevenednek meg az európai polifónia eme ősi műfajából, hat évszázad nagyszerű alkotásaiból válogatva. Lenyűgöző zenék kelnek életre 14-15. gyűjtemények - az angol Old Hall Manuscript, valamint a szintén felbecsülhetetlen zenei kincset jelentő Tridenti kódexek - lapjairól. A zenei utazás során hétmérföldes csizmát vesz a tavalyi bécsi Nemzetközi Schubert Verseny különdíját elnyerő, kategóriagyőztes énekegyüttes: nem áll meg a reneszánsz zeneszerzőket képviselő Ockeghem, Mouton és Pierre de la Rue művészeténél; Mozart nemesen egyszerű és Brahms sajátos hangulatú kánonjai után a 20. századi Schönberg, sőt a kiemelkedően tehetséges ifjú zeneszerző - egyben a Capella Silentium tagja -, Balogh Máté Gergely Joyce-szövegre írt kompozíciója is megszólal, ősbemutatóként. A műsort Bach kánonjai teszik még izgalmasabbá, amelyek eredetileg a billentyűs hangszerre írt Goldberg-variációk tételei, de ezúttal klarinéton hangzanak el.

Capella Silentium

2011. június 19. 19:00 Erzsébetvárosi Közösségi Ház A belépés ingyenes!

Km.: Bartek Zsolt, Pálfi Csaba, Szűcs Péter (klarinét)


Pycard: Gloria - kettőskánon az Old Hall Manuscript gyűjteményből, öt szólamra
Ismeretlen szerző: Benedicta sit sancta trinitas - hat szólamra, háromszólamú kánonnal; Eslongies suy - proporciós kánon az egyik Tridenti kódexből
Ockeghem: Prenez sur moi - háromszólamú kánon-chanson
Pierre de la Rue: Ave sanctissima Maria - hatszólamú hármaskánon Ausztriai Margit daloskönyvéből
Mouton: Nesciens mater - nyolcszólamú négyeskánon
Mozart: Ave Maria
Brahms: O wie sanft... - kettős tükörkánon négy női szólamra; Mir lächelt kein Frühling - moduláló kánon négy női szólamra; Töne, lindernder Klang - moduláló körkánon
Schönberg: Am Scheideweg ("Tonal oder atonal?") - a Három szatírából
Balogh Máté Gergely: Ode to Joyce - ősbemutató
Kánonok Bach Goldberg-variációiból

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését.