Klasszikus

A karmester, aki 31-szer nyerte el a Grammy-díjat

2004.10.18. 00:00
Ajánlom
Solti György, századunk egyik legkitűnőbb karmestere, az európai és amerikai zenei világ egyik vezető egyénisége 1912. október 21-én született Budapesten. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927 és 1931 között végezte, tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak.

Bár első koncertjén zongoristaként debütált, nem sokkal később a Magyar Állami Operaház karmesterként szerződtette. 1937-ben Toscanini a Salzburgi Fesztiválra őt választotta másodkarmesterének. A második világháború kitörése előtt Solti György Svájcba menekült, ahol ismét zongoristaként kereste kenyerét. 1942-ben Genfben a zongoristák nemzetközi versenyén első helyezést ért el.

A Mester első hangfelvételeit 1947-ben a DECCA kiadónál, zongoristaként Kulenkampffal (Brahms- és Beethoven-hegedűszonáták), majd zongoristaként és karmesterként a zürichi Tonhalle Zenekarral (Beethoven Egmont-nyitány) készítette. Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz, melynek gyümölcse 250-nél több, csodálatos felvétel, köztük 45 teljes operafelvétellel. E hatalmas zenei örökség nagyrészt a Bécsi Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, valamint a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral készült. Felvételeiért számos nemzetközi elismerésben volt része.

800px-Sir_George_Solti_6_Allan_Allan_Warren-160624.jpg

Solti György 1975-ben (Fotó/Forrás: Allan Warren / Wikipedia)

31 Grammy-díjával mind a komoly, mind a könnyűzenei művészek körében az első helyen áll.

A háború után, 1946-ban az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására Münchenben Beethoven Fidelio című operáját vezényelte akkora sikerrel, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját. Az ezt követő hat évben Solti igazgatása alatt az Opera visszaszerezte régi rangját és jó hírnevét. Müncheni kinevezése alatt felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, valamint fellépett Bécsben, Berlinben, Párizsban, Rómában, Firenzében és Buenos Airesben is.

1952-től kilenc éven át a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-től 1971-ig a Covent Garden zeneigazgatója volt, majd 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. A Királyi Operaház – Soltinak köszönhetően – kiemelkedő nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, a Mózes és Áron, valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával.

A DECCA kiadónál a Bécsi Filharmonikusokkal készítette el – hét év alatt! – minden idők talán egyik leghíresebb felvételét, az egy lemezen rögzített teljes Ring-trilógiát, amely egyben az első teljes stúdiófelvétel is.

Solti György emlékezetes együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött. A zenekarhoz legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, zeneigazgatóként első koncertjeit 1969 szeptemberében tartotta. Solti György 22 évig (1969–1991) állt a zenekar élén. Munkájának köszönhetően a zenekar kivételes nemzetközi hírnévre tett szert. Első közös külföldi turnéjuk 1971-ben volt.

Solti György haláláig korát meghazudtoló aktív életet élt, minden napját kitöltötték a koncertmeghívások és egyéb kötelezettségek. Naptárában már a XXI. századra is voltak feljegyzések.

A zenekultúra területén végzett kivételes munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte.

1979-től 1984-ig vezető karmesterként és zeneigazgatóként, majd nyugalmazott karmesterként működött a Londoni Filharmonikusok élén. Solti az oxfordi, a londoni, a durhami, a leedsi és a surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott. A bölcsészettudományok tiszteletbeli doktora címmel tisztelte meg a Greenville-i Furman Egyetem Dél-Karolinában. E kitüntetések sorát a Bolognai Egyetem által adott zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok tiszteletbeli doktori címe zárja.

Solti_Gyorgy_emlektablaja_XII_Maros_utca_29-160559.jpg

Solti György emléktáblája a Maros utcai szülőházánál (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A legtöbb Grammy-díj mellett Solti György számos más rangos díjat is nyert.

1989-ben a Királyi Filharmonikus Társaság Nagy-Britannia legmagasabb rangú kitüntetésével, az Arany Medállal jutalmazta.

(A korábbi kitüntetettek között volt Johannes Brahms, Richard Strauss, Arturo Toscanini és Igor Stravinsky). A londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja volt. 1985 szeptemberében a németországi Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke a Honoris Causa professzora címmel tisztelte meg. A Német Szövetségi Köztársaság a Lovagi Érdemrend Parancsnoki Keresztje címet, majd 1987-ben a Loyola-Mellon Humanities-díjat adományozta neki. Ugyanebben az évben, 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjat, Chicago legmagasabb kitüntetést is megkapta, valamint bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az év muzsikusa címmel tüntette ki.

1988-ban a chicagói Városi Polgári Művészeti Alapítványtól (Union League Civic and Arts Foundation) megkapta az Edward Moss Martin-díjat, majd 1992-ben a dániai Leonie Sonning Zenei-díjat. 1993-ban vehette át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a legmagasabb német címet, a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést. Ugyanebben az évben,

80. születésnapja alkalmából és a Bécsi Filharmonikusokkal való, több mint 40 éven át tartó együttműködéséért a zenekar megalapította és elsőként Solti Györgynek ajándékozta a Hans Richter-díjat.

GettyImages-2629172-160531.jpg

Solti György 1969-ben (Fotó/Forrás: Evening Standard/Getty Images Hungary)

1993 decemberében megkapta a Kennedy Center-kitüntetést és a belga Commandeur de l’Ordre de Leopold címet. 1994-ben Portugália elnökétől átvette az Ordem Militar De Santiago De Espada-díjat, az ország legmagasabb polgári kitüntetését (előtte zenészként Stravinsky kapta meg a címet 1954-ben). A francia Becsületrend tulajdonosa, majd 1995-ben megkapta a Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres címet is. 1996-ban Olaszországban is átvehette a Becsületrend Lovagja címet, majd a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, amelyet minden évben egy-egy kiemelkedő fiatal énekes nyerhet el. A rangos kitüntetés első díjazottja az amerikai szoprán, Renée Fleming volt.

1998 októberében, Solti halála után egy évvel a londoni Royal Albert Hallban a Mester emlékére koncertet tartottak, amelyet a televízió élőben közvetített; az eseményről hangfelvétel is készült. A gálán a Londoni Filharmonikusok kíséretében többek között Msztyiszlav Rosztropovics, Angela Gheorghiu, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov és Zubin Mehta szerepelt. A hangversenyen adományokat gyűjtöttek a Solti Alapítványnak. A zenei nevelés és a fiatal tehetségek támogatása céljából létrehozandó nemzetközi alapítvány gondolatát még halála előtt vetette fel Solti György. A budapesti ház falán, Solti gyermekéveinek helyszínén emléktáblát avattak tiszteletére.

Solti György 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban. Hamvait kérésére Bartók Béla sírja mellett helyzeték örök nyugalomra.

Fejléckép: Solti György 1969-ben (Fotó/Forrás: Evening Standard/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.
Klasszikus

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.