Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

2020.01.27. 16:50
Ajánlom
A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

Amikor 1945 januárjában Hans Swarowsky meglátta a szovjet tankokat a Visztula partjánál, rögtön a vasúthoz indult, hogy Krakkóból nyugatra meneküljön. Pedig sok-sok zsidó és lengyel zenész próbálta maradásra bírni, akik neki köszönhették az életüket. Mindannyian a zenekarban játszottak, amelyet Swarowsky irányított. A karmester viszont tudta, hogy az oroszok nem feltétlenül bánnak vele kegyesen.

A krakkói zenekar karmestere ugyanis kettős játékot játszott.

Miközben a nácik által megszállt város véreskezű háborús bűnösének, Hans Franknak bizalmát élvezte, kivételes helyzetét arra használta, hogy megsegítse azokat, akik bajban voltak.

Történet Európa legsötétebb éveiből

1945 januárjában a Krakkóban élő németeken és náci kollaboránsokon pánik lett úrrá. Hans Frank főkormányzó, akit személyesen Hitler jelölt ki a megszállt lengyel területek irányítására, terrort és rémuralmat tartott fenn öt éven át, és négy koncentrációs tábor működött a fennhatósága alatt.

Történetünk főszereplője, Hans Swarowsky osztrákként Budapesten született 1899-ben. Felix Weingartner és Richard Strauss tanítványa volt, zeneelméletet pedig Arnold Schönbergnél és Anton Webernnél tanult. A karmester már 1936-ban kárát látta a náci térfoglalásnak, amikor néhány rendszerkritikus megnyilvánulása után eltávolították a Berlini Állami Opera kapellmeisteri pozíciójából. Menesztésének oka volt az a gyanú is, miszerint törvénytelen fia született egy vagyonos zsidó impresszáriótól. Swarowsky Svájcban, a zürichi operában kapott állást, de hamarosan innen is mennie kellett. 1940-ben újra Berlinben volt - egy vas és álláslehetőség nélkül. Nem engedték, hogy a Harmadik Birodalomban karmesteri pulpitusra álljon, és ezen még a később kiállított árja bizonyítvány sem segített.

krakow-nazis-3-151308.jpg

Krakkó a német megszállás idején

Barátja, Richard Strauss segítette ki, aki 1944-ben beajánlotta Hans Frankhoz. A főkormányzó a Wehrmacht 1939-es inváziója után a Wawelen, a krakkói várban rendezte be főhadiszállását, ahol a lengyel királyok éltek évszázadokon át. A főkormányzó nagy zenerajongó volt, és amellett, hogy közvetlenül irányította a zsidók tömeges elpusztítását és a lengyelek kényszermunka-programját, zenekaralapítást tervezett. Hans Frank különleges kegyetlenségéről volt hírhedt, és kiérdemelte a „hentes” gúnynevet. Közben pedig sokat adott a kultúrára. 1943 tavaszán egy tanácsülésen gyilkosságokat rendelt el, majd elment a Fidelio című opera előadására.

1940-ben a Krakkói Filharmonikus Zenekar új nevet kapott. A Főkormányzó Filharmonikus Zenekarban lengyelek, ukránok játszottak, és amikor Frank találkozott Swarowskyval 1944 júniusában, kinevezte vezető karmesternek.

Schindler kottája

Swarowsky úgy gondolta, kihasználhatja Hans Frank bizalmát, és megmenthet néhányat a halálra ítéltek közül.

Ötven embert vett fel a kórusba, akiknek többsége énekelni sem tudott, a zenekarba pedig középszerű vagy amatőr zenészeket, akiknek elég volt a próbákon részt venni. A karmester még lakhatást, bútorokat, ételjegyeket is szerzett az embereknek, akik között zsidók is voltak. Egy ízben előfordult, hogy a Gestapo megjelent egy próbán, hogy a zsidókat a Kraków-Płaszów koncentrációs táborba hurcolják.

7558c35c-78a0-45c3-a40e-f6c6d506a7f5_w1280_r177_fpx5364_fpy4999-151315.jpg

Hans Swarowsky vezényel (Fotó/Forrás: Archive Hans Swarowsky Akademie)

Nem játszunk ezek nélkül a zsidók nélkül

– jelentette ki Swarowsky, amikor személyesen kereste fel a főkormányzót. Meggyőzte Hans Frankot, hogy azért nem találna mást a klarinétos és a fuvolista helyére, mert német zenész soha nem költözne önként Krakkóba.

Swarowsky a háború után úgy nyilatkozott, a zenekar teljesen függetlenné vált a vezetése alatt. „Olyanok voltunk, mint egy apró állam a városon belül.” Noha a zenekar hivatalosan csak a városban élő németek és a felső vezetés előtt játszhatott, Hans Frank a lengyeleknek is szervezett koncerteket. Ilyenkor a műsorlapokon nem fraktúr betűk szerepeltek. Ez máshol súlyos vétség lett volna, a zenekar viszont megengedhette magának. Hans Frank láthatóan mindent elnézett kedvenc karmesterének, ellenlábásainak az SS-ben azonban szemet szúrt a dolog. Heinrich Himmler és Martin Bormann, valamint a Joseph Goebbels propragandaminiszter többször jelezte, hogy a főkormányzó „lengyel barátocskáját” el kellene távolítani a helyéről. Annyit elértek ugyan, hogy Swarowsyt megfigyelte a Gestapo, de csak 1944-ben váltották le a zenekar éléről, amikor egy hithű náci került a helyére. Hans Frank azonban nem mondott le a karmesterről. Amikor a Vörös Hadsereg már majdnem elérte a várost, a főkormányzó – az új évhez közeledve – utasítást adott arra, hogy bécsi mintára szervezzenek újévi koncertet. A hangversenyt még megtartották.

Swarovski-Hans-02c1970-151308.jpg

Hans Swarowsky

Még egyszer megtréfálta a nácikat

1945. január 17-én Hans Swarowsky Bajorországba menekült egy német konvojjal. Utasítást kapott, hogy minden hangszert és kottát szállítsanak el, a karmester azonban még egyszer lóvá tette a németeket.

A dobozokat a kották helyett értéktelen újságpapírral tömte meg, és a hangszerek is Krakkóban maradtak.

Így, a felszabadulás (szovjet megszállás) után a zenekar rögtön koncertezhetett – immár Lengyel Filharmonikusok néven.

Hans Frank amerikai fogságba került, és a nürnbergi perben halálra ítélték. 1946. október 16-án hajnalban akasztották fel. Swarowsky túlélte Drezda bombázását 1945 februárjában, és amikor a szövetségesek benyomultak a városba, feleségével egy elhagyatott villában húzták meg magukat. 1946-ban Tony Birkenmayer, egykori krakkói titkára biztosította az amerikaiakat arról, hogy Swarowsky nem volt kollaboráns. Hiszen – tanúskodtak sokan – megesett, hogy a karmester csak akkor volt hajlandó fellépni, amikor a horogkeresztes zászlók eltűntek a koncertteremből.

A háború után Swarowsky Bécsben visszatért karmesteri hivatásához. 1975-ig élt és nagy szakmai sikereket ért el, többek között olyan növendékei voltak, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Mariss Jansons, Fischer Ádám és Fischer Iván. Salzburgban hunyt el, nem sokkal a 76. születésnapja előtt.

Az írás a Spiegel cikke alapján készült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.