Klasszikus

A karmesternek mindenhez kell érteni

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
Az Operaház és a magyarországi karmesterképzés emblematikus alakja, Lukács Ervin az idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.

Lukács Ervin (fotó: Mezey Béla)

Fidelio Súgó: Nehéz egy ilyesféle beszélgetést máshol kezdeni, mint a karrier elején. Milyen volt pályakezdő karmesternek lenni az ötvenes években?

Lukács Ervin: Bizonyos értelemben sokkal könnyebb volt, mint ma. Akkoriban az előadóművészek számára jóval több lehetőség nyílt. Az alkotókat, persze, kötötték a hatalom hivatalos elvárásai, az előadók azonban a szocialista társadalom reklámjának minősültek, éppúgy, mint a sportolók. Ettől eltekintve számomra egyáltalán nem volt könnyű. Gyerekkoromtól karmesternek készültem, csakhogy a szüleim kérésére, akik megbízhatóbb pályára szántak, érettségi után elvégeztem az orvosi egyetemet. Emellett titokban jártam Sugár Rezsőhöz zeneszerzésórákra, aztán a szigorló évemben felvételiztem a Zeneakadémiára, úgyhogy az első évet a kötelező kórházi gyakorlat és kilenc szigorlat mellett csináltam végig.

FS: Különös tény, hogy nagyon sok orvos érdeklődik a zene iránt, sokan maguk is zenélnek a szabadidejükben. Ön szerint ez véletlen?

LE: Nem hiszem, hogy véletlen volna, de nem tudom az okát. Talán azért lehet, mert az orvosok is gyógyítanak, és a művészet is, főleg a zene, csak egészen más eszközökkel. Nincs még egy pálya, ami annyira kizárólag az emberrel foglalkozna, mint az orvoslás, és rendkívüli módon tágítaná a látókört. Én egyébként azért lettem orvos, mert a zene után ez tetszett a legjobban, olyan volt, mintha egy részét pótolni tudná annak, amit a zene nyújt.

FS: Igaz, hogy másképp, de a tanítás is emberközpontú elfoglaltság, és Önnek ebben is volt része bőségesen.

LE: 1956-ban, rögtön a diploma után kezdtem tanítani, mivel egykori tanárom, Somogyi László disszidált, és valakivel pótolni kellett őt. Pedagógiai érzékenységem miatt már korábban is alkalmazott segédként, így esett rám a választás. Ő maga fantasztikus pedagógus volt, nagyon szerettem és nagyon sokat tanultam tőle a zenéhez vezető út feltárásáról. A karmesterképzés egyébként alapvetően problematikus dolog, mivel a technikai, szakmai tökéletesség csak a fele a szükséges tudásnak. A másik fele pszichológia, és ez nem tanítható. Ráadásul az igazi intézményes képzés csak a második világháború után kezdődött, ettől azonban még fontos és szükséges. Noha mindig akadnak olyan hangszeres művészek, akik technikai értelemben is kifogástalan, zseniális karmesterek, például Pablo Casals, akit még hallottam koncerten vezényelni, azért a dirigálás szakma, nem megy mindenkinek.

FS: Ha már itt tartunk, mit szól ahhoz a zenészek között gyakran felmerülő kritikai állásponthoz, amely negatívumként könyveli el, ha egy előadóművész csak bizonyos stíluskorszakokban mozog otthonosan? Ön szerint kell-e mindenhez érteni?

LE: A specializálódás lényegében a historizmussal merült fel, és akkora teret nyert, hogy sokan el is hagyjuk mostanában már a barokk korszakot, mert a historikus zenészek ebben a tekintetben imponálóan felkészültek – noha Bachhal nem beszélt azért egyikük sem. Aztán ott vannak a kortárs zene specialistái, de a többi stílus szabad, és kell is, hogy egy karmester értsen hozzájuk. Nem lehet kizárólag Haydn- vagy Mozart-interpretációkból élni. A régizenészek mostanában már egészen Brahmsig nyújtanák a historikus szemléletet, de ezt én nem tartom jónak. Abban hiszek, hogy Beethoven igenis szívesen játszott volna modern zongorán, ha lett volna neki. A nagyon precíz, ritmikus, fegyelmezett játékmód nem feltétlenül vihető át a romantika korába.

FS: Ön milyen stíluskorszakokhoz vonzódik igazán? Van a pályáján olyan produkció vagy felvétel, ami a többinél kedvesebb?

LE: Kedvenc stílusom vagy szerzőm nincs, de a legjobban mindig Mozarthoz vonzódtam, akinek a zenéje csak látszatra egyszerűbb Mahlernél. A Da Ponte-operák olyan komplex katarzist teremtenek, mint semmi más, különösen a Don Giovanni, a tragédia és a komikum legtökéletesebb keveréke. Talán ebből az operából nőtt ki az egész későbbi pályafutásom, pedig az Operaház az életemben tulajdonképpen véletlen volt. Schubert, Schumann, Beethoven és Richard Strauss szimfonikus művein nőttem fel, csak később lettem operacentrikus. Bár ami azt illeti, Wagnert inkább hallgatni szeretem, mint vezényelni. Bartók Kékszakállújához is bensőséges viszony fűz, pedig Bartók zenéje számomra annyira anyanyelv volt, hogy a csodájára csak viszonylag sokára ébredtem rá. Akárhogy is, egy karmester számára nem szerencsés a specializálódás. A zeneirodalom túl színes hozzá.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.