Klasszikus

A Kárpát-medence táncos öröksége – A Népművészeti Módszertani Műhely tanfolyama

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
A programot leginkább olyan gyakorlott táncot oktató pedagógusoknak ajánlják, akik meglévő vagy hiányos tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy, kurzusonként változó tájegységet ölel fel, melynek megismertetése azonos tematika alapján történik. Egy tanfolyamon belül törekszenek arra, hogy minden táncdialektus képviseltetve legyen.

A négy táncanyag kiválasztása előzetes felmérés eredménye, és tanfolyamról tanfolyamra változó. A szervezők célja, hogy a táncok magas fokú elsajátítása és módszertani megközelítésén túl azok környezetéről is ismereteket kapjanak a résztvevők. A tanító, tanár, de elsősorban a néptánc-pedagógus társadalom továbbképzésének olyan területét célozzuk meg, amely a Tánc- és drámapedagógia táncanyagának, valamint „Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja” néptánc tanszakának bővítését, korszerűsítését szolgálja. Kiemelkedő ebben, hogy a hallgatók (tanítók, tanárok, táncpedagógusok) nem csak a szorosan vett táncanyaggal ismerkednek meg, hanem a kurzus gondot fordít a tervezett táncanyag szellemi kontextusára, az átadás módszertani ismereteire is.

A képzés tematikai egységei: Néprajz, Táncfolklorisztika, Népzene, Néptánc gyakorlat és módszertan. A jelentkezés feltétele: Néptánc-pedagógus, pedagógus végzettség. Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével lehet 2004. szeptember 30-ig. Meghirdetett időpont: 2004. október – 2005. május. A képzések formája: Egyéni választás alapján (4 alkalom), a képzés havonta egy hétvége, a jelentkezők hét táncanyagból választhatnak. A képzések helyszíne: Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.). A csoport maximális létszáma 30 fő. Részvételi díj: 35.000 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.