Klasszikus

A kékszakállú sikere Portugáliában

2017.04.18. 09:41
Ajánlom
Április 8-án a Terras sem Sombra, Dél-Portugália nagy múltú zenei fesztiválja keretében hallhatta a közönség Bartók operáját, ráadásul szokatlan módon a két énekest mindössze egy szál zongora kísérte.

Szolnoki Apollónia (mezzoszoprán), Cseh Antal (basszus) és Rákai András (zongora) szólaltatták meg Bartók remekművét, az eseménynek pedig a Castro Verdében található Basílica Real de Nossa Senhora da Conceição katedrális adott otthont.

A kékszakállú herceg vára Portugáliában - Rákai András, Szolnoki Apollónia, Cseh Antal

A kékszakállú herceg vára Portugáliában - Rákai András, Szolnoki Apollónia, Cseh Antal (Fotó/Forrás: Alfredo Rocha)

A nagy presztízsű fesztivál szervezőivel a lisszaboni magyar nagykövetség szoros kapcsolatot ápol, ennek eredményeként sikerült magyar tematikájú koncertet a programsorozatba juttatni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően valósult meg az előadás. A kiválasztott mű és a magas művészi színvonalat képviselő előadók révén maga a fesztivál is kiemelt figyelemmel készült az eseményre, amelyről a portugál közszolgálati rádió, az Antena 2 is beszámolt reggeli kulturális magazinjában. Az eseményen jelen volt Portugália szinte valamennyi meghatározó sajtóorgánuma és több jelentős spanyol napilap is, többek között az El País.

Balázs Béla librettójából kifejezetten erre az alkalomra készült műfordítás, Rasztovich Emesének köszönhetően, amely teljes terjedelmében megjelenhetett a fesztivál exkluzív kiadványában is, így

a szövegkönyv először látott napvilágot portugál nyelven.

A lisszaboni magyar nagykövetség időről-időre jelentkezik koncertekkel, zenei eseményekkel, így például Szolnoki Apollónia szintén a képviselet szervezésében, exkluzív helyszínen, a sintrai Palácio da Penában már korábban adhatott hangversenyt a zeneszerzőként, karmesterként és zongoristaként egyaránt ismert muzsikus, Dinyés Dániel közreműködésével. Akkor a nagykövetség II. Ferdinánd magyar származású portugál király tiszteletére szervezett emlékkoncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.