Klasszikus

A Kelemen-vonósnégyes versenygyőzelme

2014.06.03. 09:35
Ajánlom
A kamaraegyüttes a Premio Paolo Brociani Vonósnégyes Versenyen az első díjat hozta el.

A június 1-én véget ért megmérettetés a világ legkomolyabb kvartettversenyének számít a Melbourne-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny mellett, amelyen 2011-ben ezüstérmet nyert a Kelemen-kvartett. Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Katalin és Kokas Dóra kvartettje szokatlanul hosszú, négy fordulóból álló és hét napon át tartó versenyen tíz vonósnégyes mezőnyében érdemelte ki az első díjat. Műsorukon mások mellett Beethoven, Schumann, Mozart, Haydn, Bartók és Thomas Ades művei szerepeltek, a fináléban pedig Bartók V. vonósnégyesét játszották.

Kelemen Barnabás a zsűri neves tagjai közül kiemelte Martha Argerich világhírű argentin zongoraművészt. A hegedűművész kitért arra is, hogy 21 évével Kokas Dóra volt a versenymezőny legfiatalabbja. "Dórának az ausztráliai turnénkon, februárban eltört a keze, másfél hónapja vették csak le róla a gipszet, és a verseny előtt egy héttel játszotta az első koncertjét. Ezek a körülmények még értékesebbé teszik a győzelmet" - mondta Kelemen Barnabás, aki feleségével, Kokas Katalinnal 2010-ben alapította a vonósnégyest. Kelemen Barnabás szerint az elismerés azért is nagy megtiszteltetést jelent mert utoljára vettek részt ilyen típusú megmérettetésen, ennél méltóbb lezárása pedig nem is lehetne ennek a korszaknak, mint a Paolo Borciani-díj.  A vonósnégyesversenyt az olaszországi Reggio Emilia városában alapították 1987-ben a település híres szülötte, a Quartetto Italiano alapítója és első hegedűse emlékére. A húszezer eurós első díjjal nemzetközi turné, illetve Reggio Emilia-i rezidens státus is jár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.