Klasszikus

A keleti blokk animációi

2005.04.28. 00:00
Ajánlom
Ami a szocializmusnak nem, az az orosz, de főképp az észt animációnak sikerült: a világ a lábai előtt hever. A Mediawave versenyprogramon kívüli filmvetítésein az animációnak jutott az egyik főszerep.

Cappuccino (Ülo Pikkov) a posztmodern ember és környezete természetes válságmegoldó szenzorának megzavarodását mutatja be. A nagyváros depresszióssá szélesedő felhőkarcoló-magányában a szerelem meghibásodást idéz elő. A civilizáció résein bekúszó természet az alapösztönök elleni védekező mechanizmusnak az értelmetlenségére irányítja a figyelmet, de az ego legyőzésétől való félelem erősebb az összeolvadási vágynál. A konformizmus még a halálfélelemnél is erősebb: a felhőkarcoló-ember inkább választja az öngyilkosságot, mint a nehézségekkel való szembenézést.
Priit Tender Mont Blanc-ja is ezt a témát boncolgatja: egy japán férfi elhagy egy francia nőt, hogy elinduljon az életúthegyen. Beáll a szürke öltönyös tömeg inváziójába, és bőröndjével hozzájuk hasonlóan a hegycsúcs meghódítására tör. A bőröndökkel teleszórt hegyoldal a párizsi Saint-Lazare pályaudvar Arman Consigne `a Vie (Az élet csomagmegőrzője) szobrára emlékeztet, a csomagok egymáson elhagyatva hevernek, mint megannyi egymás fölé épült sír.

A tragikomikus észt animék után kikapcsolódást jelentett az orosz Mihail Aldasin Bookashkisa (Konyhabogarak), amiből megtudhatjuk, hogy a bogarak is érző lények, kiirtásukat fajüldözésként élik meg. Ám hiába szervezkednek, az ádáz ellenség, az ember vérbe fojtja békés tüntetésüket, hiába érkeznek idegen bolygókról űrbogarak. A földi bogarak azonban mégis ellesnek tőlük valamit: kitanulják az űrhajókészítést, és fellövik magukat a villanykörtére.

A villanykörtebolygóról pedig köztudottan sokkal szebb a Föld.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.