Klasszikus

A Keller Kvartett sikere Amszterdamban

2011.09.08. 14:00
Ajánlom
Szeptember 3-án a Bartók-maratonon nagy sikert aratott Bartók mind a hat vonósnégyesének egy nap alatt történő előadása.

A Keller András, Környei Zsófia, Gál Zoltán, Szabó Judit alkotta vonósnégyes a 20. századi és kortárs zene fellegvárának tekintett, 2005 óta működő amszterdami Muziekgebouw-ban megrendezett nagyszabású, telt házat vonzó Bartók-maratonon vett részt. Bartók műveinek világszerte elismert előadójaként számon tartott Keller Kvartett a nap folyamán különleges szellemi és fizikai teljesítményt nyújtva Bartók Béla mind a hat vonósnégyesét előadta. A közönség számára is különös intellektuális kihívást jelentő produkció nagy sikert aratott. 

Az 1987-ben alapított kvartett karrierje az 1990-ben rendezett Evian String Quartet Competition és Borciani String Quartet Competition első és különdíjának megnyerésével kezdődött. Azóta számos lemezfelvételt készítettek neves kiadókkal, mely korongok a legrangosabb díjakat nyerték el (többek közt Deutsche Schallplattenpreis, Prix d' Academy Charles Cros, Record Academy Award (Japan), MIDEM Classical Award, Diapason d'Or, Choc Music). A vonósnégyes számos világvárosban játszott már, többek között New York-ban, Amszterdamban, Zürichben, Berlinben és Helsinkiben is. Az együttes új tagja Környei Zsófia, aki a Keller András művészeti vezetésével működő Concerto Budapest zenekar koncertmestereként már hosszú ideje dolgozik a hegedűművész-karmesterrel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.