Klasszikus

A Keller Kvartett sikere Amszterdamban

2011.09.08. 14:00
Ajánlom
Szeptember 3-án a Bartók-maratonon nagy sikert aratott Bartók mind a hat vonósnégyesének egy nap alatt történő előadása.

A Keller András, Környei Zsófia, Gál Zoltán, Szabó Judit alkotta vonósnégyes a 20. századi és kortárs zene fellegvárának tekintett, 2005 óta működő amszterdami Muziekgebouw-ban megrendezett nagyszabású, telt házat vonzó Bartók-maratonon vett részt. Bartók műveinek világszerte elismert előadójaként számon tartott Keller Kvartett a nap folyamán különleges szellemi és fizikai teljesítményt nyújtva Bartók Béla mind a hat vonósnégyesét előadta. A közönség számára is különös intellektuális kihívást jelentő produkció nagy sikert aratott. 

Az 1987-ben alapított kvartett karrierje az 1990-ben rendezett Evian String Quartet Competition és Borciani String Quartet Competition első és különdíjának megnyerésével kezdődött. Azóta számos lemezfelvételt készítettek neves kiadókkal, mely korongok a legrangosabb díjakat nyerték el (többek közt Deutsche Schallplattenpreis, Prix d' Academy Charles Cros, Record Academy Award (Japan), MIDEM Classical Award, Diapason d'Or, Choc Music). A vonósnégyes számos világvárosban játszott már, többek között New York-ban, Amszterdamban, Zürichben, Berlinben és Helsinkiben is. Az együttes új tagja Környei Zsófia, aki a Keller András művészeti vezetésével működő Concerto Budapest zenekar koncertmestereként már hosszú ideje dolgozik a hegedűművész-karmesterrel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Fidelio Tours

Tudod, Budapest mely pontjain forgattak filmet? Mutatjuk!

Gömbpanoráma fotók, filmrészletek és érdekes háttér-információk segítségével mutatja be Budapest ikonikus filmforgatási helyszíneit egy ingyenes okostelefonos alkalmazás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.